Help, is mijn paard hoefbevangen?

In Hoefgezondheid, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque61 Comments

Van hoefbevangenheid heb je vast wel eens van gehoord. Het is een ontsteking van de wandlederhuid, een gebied tussen de hoefwand en het hoefbeen. De ontsteking ontstaat van binnen uit door gifstoffen. De zwelling die ontstaat bij de ontsteking is erg pijnlijk voor je pony of paard. De hoornwand biedt geen ruimte voor de zwelling, waardoor de aanhechting tussen de hoefwand en het hoefbeen loslaat.

De hoornschoen en het hoefbeen gaan daardoor ten opzichte van elkaar kantelen waardoor er een sterke druk ontstaat onder de punt van het hoefbeen. Op die plek zitten erg belangrijke zenuwen en aderen die in de verdrukking komen en worden afgekneld. Wat je vaak ziet als een paard hoefbevangen is, is dat een paard op zijn achterbenen gaat hangen. Dit dit hij of zij om de druk te verminderen en de pijn te verlichten.

Denk je dat je paard hoefbevangen is? Bel dan meteen de dierenarts of je hoefspecialist. Hoe sneller je er iets aan kunt doen, hoe sneller je paard van de pijn aan is.

Symptomen van hoefbevangenheid

Eerste symptomen van hoefbevangenheid zijn:

  • Je paard beweegt stijfjes en stram
  • De hoeven van je paard zijn warm
  • De straal en de hoef zijn gevoelig
  • Je paard wil zijn hoeven niet belasten.

Een typisch symptoom van hoefbevangenheid is het gewicht verplaatsen op de achterhand. De achterbenen plaatsen ze ver onder het lichaam waardoor de druk op de voorbenen minder wordt. Als je dit ziet bij je paard is de bevangenheid vaak al in een verder stadium.

Oorzaken van hoefbevangenheid

Voor hoefbevangenheid diverse oorzaken mogelijk. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren, maar voeding (vooral voorjaarsgras) speelt een hele grote rol. De grote hoeveelheid suikers en fructaan die in het gras zitten kunnen hoefbevangenheid veroorzaak. Andere oorzaken zijn spijsverteringsproblemen, verzuring, insulineresistentie, giftige planten en andere gifstoffen, stress en hormonale problemen.

Wat kun je doen als je paard hoefbevangen (gevoelig) is

Is jouw paard gevoelig voor hoefbevangenheid? Voer je paard dan ‘sober’, wat wil zeggen niet te rijk aan suikers, koolhydraten, zetmeel en fructaan. Zelfs een klein beetje gras kan al grote gevolgen hebben, vooral in het voorjaar. Door de koude temperaturen ’s nachts worden de suikers in het gras niet omgezet in groei. Als je paard de vaak korte grassprietjes eet krijgt hij dus heel veel suikers binnen, ook al lijkt het misschien of dit niet zo is.

Je kunt je hoefbevangen gevoelige paard het beste in een paddock (paradise) houden en structuurrijk droog hooi voeren. Als het gras voor het grootste deel uitgegroeid is (vaak is dat in juni pas) kun eventueel beginnen met hele kleine strookjes of stukjes gras af te zetten.

Een goede hoefsmid is heel erg belangrijk als je paard hoefbevangen is of gevoelig hiervoor. Door op een juiste manier te bekappen of met speciaal beslag wordt de druk op de hoeven verminderd en dus ook de pijn.

Eigen ervaringen

Mijn shetje is voor ze bij mij kwam heel erg hoefbevangen geweest en heeft hier lang van moeten herstellen. Je kunt nog steeds de sporen ervan terugzien in de hoef. Ik moet met haar heel erg opletten met gras, zeker in het voorjaar, maar ook met rijk hooi. Ik heb een keer als noodoplossing ander hooi gekocht dan ik normaal heb, er was daar flink bemest met veel rijker hooi als gevolg. Van dit hooi had onze kleine smurf al last!

Ook nu er veel fructaan en suikers in het gras zitten merk ik dat ze iets gevoeliger loopt. Ze staan bij mij in een paddock paradise en dus niet op het gras, maar door de kleine sprietjes die weer terug groeien of langs de randjes bij de buren te snacken krijgen ze toch minimaal gras binnen. Ook hier heeft het shetje al last van. Ze is gelukkig heel erg soepel, springerig en vrolijk, maar ik blijf het in de gaten houden en ze mogen absoluut niet op het gras tot het uitgegroeid is.

Meer weten? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van Hoefspecialist Klaas Feuth.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment