Kijk jij wel eens welke ingrediënten er in je paardenvoer zitten? Bepaalde ingrediënten zijn namelijk helemaal niet zo goed voor je paard als sommige voederproducenten je willen laten geloven. Waarom zit er melasse in paardenvoer? En wat is melasse eigenlijk?
Wat is melasse?
Melasse is een stroperig, vloeibaar restproduct van suikerwinning uit bieten of riet. Het ziet er uit als pannenkoekenstroop of schenkstroop. Er zit veel suiker in melasse, ongeveer 50 procent. De hoeveelheid melasse voor paarden in krachtvoer varieert tussen de 0 en 10 procent.
Melasse in paardenvoer
Melasse wordt door voerproducenten gebruikt als bindmiddel bij het persen van krachtvoer. Door de stroperigheid is het een perfect middel om stevige brokken te persen. Het is goedkoop, levert een hoge energiewaarde en het zorgt dat de brok minder stoffig lijkt.
Voederproducenten zeggen bijvoorbeeld dat je paard melasse kan gebruiken voor snelle energie en dat je paard melasse lekker vindt. Dat is misschien wel zo, maar je paard heeft melasse en snelle suikers echt niet nodig. Het heeft zelfs negatieve effecten.
Negatieve effecten van melasse
Door de zoete smaak van suiker lusten paarden de producten waarin melasse is gebruikt meestal graag. Te veel suiker is echter niet goed voor je paard, zeker in combinatie met te weinig beweging. Je paard heeft dan kans op spierverzuring, hoefbevangenheid of spierbevangenheid. Spierverzuring heb je vast al wel eens opgemerkt bij je paard, waarschijnlijk in het voorjaar. Je paard kan de afvalstoffen niet goed afvoeren en krijgt hierdoor erg harde spieren. Ook zorgt een teveel aan suiker voor een slecht darmmilieu, dat wil zeggen slecht voor de goede bacteriën.
Paarden halen hun energie uit ruwvoer, zoals hooi. Hun spijsverteringsstelsel is gericht op een langzame vertering van veel vezels. Omdat wij onze paarden vaak op oude koeienweides hebben staan krijgen ze vaak al te veel suiker binnen. Het is totaal niet nodig om hier door middel van krachtvoer nog meer suiker aan toe te voegen.
Zie krachtvoer als een mooie aanvulling voor je paard van vitamines en mineralen. En let op dat er geen onnodige en soms zelfs schadelijke, voor de producent makkelijke en goedkope restproducten in zitten. Je paard zal je dankbaar zijn!
Meer over paardenvoer
- Suiker en zetmeel in paardenvoer
- Zijn granen slecht voor paarden?
- Hoeveel ruwvoer heeft een paard per dag nodig?
- Vezels in ruwvoer
- Natuurlijk paarden voeren
- Natuurlijke alternatieven voor dure zandkuren
- Slowfeeders
Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.