Natuurlijke alternatieven voor dure zandkuren

In Do It Yourself, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque6 Comments

Staan jouw paarden net als die van mij op zand? En voer je het ruwvoer op de grond? Om het risico op zandkoliek en verstoppingen te voorkomen, kun je je paard een paar keer per jaar een zandkuurtje te geven. Nu zijn er allerlei dure kuren op de markt, maar er zijn ook prachtige natuurlijke alternatieven die ook nog eens een stuk goedkoper zijn.

Twee alternatieven die ik gebruik zijn vlozaad en lijnzaad. Vlozaad en lijnzaad nemen veel water op en zwellen in de darmen op tot een gelei-achtige massa. De darminhoud wordt volumineuzer, passeert langzamer en neemt zo opgehoopt zand mee naar buiten. De grote hoeveelheid vezels in deze producten stimuleert de spijsvertering en natuurlijke stoelgang.

Zorg er altijd voor dat je paard genoeg te drinken heeft, dat is heel belangrijk bij deze zandkuren. En neem bij signalen van koliek natuurlijk direct contact op met je dierenarts. 

De eerste keer dat ik zo’n kuur gebruikte viel mijn mond echt open van verbazing. Mijn Shetlander had een erge wormbesmetting en at daarom zand. Ik hebt toen een week lang vlozaad door haar voer gedaan en er kwam me toch een zand mee naar buiten… Echt bizar. Ik was toen veel te laat en nog maar net op tijd en geef ze nu uit voorzorg vier keer per jaar een kuurtje. Klein moeite, groot resultaat.

Vlozaad / Psyllium

Vlozaad of psyllium wordt al veel gebruikt als middel tegen zandkoliek. Het zit vaak in de duurdere zandkuren of wordt verkocht als speciale ‘mix’, terwijl je dit ook gewoon los kunt kopen. Vlozaad wordt al enige jaren gebruikt en er zijn geen bijwerkingen bekend. Als je paard het kleverige niet zo fijn vindt kun je iets minder water gebruiken.

lijnzaad

Afhankelijk van de grootte van je pony of paard geef je 40 (Shetlander) tot 150 gram (groot paard). Je kunt dit bijvoorbeeld zeven dagen doen. Afhankelijk van hoeveel zand er uit komt kun je nog wat langer doorgaan. Ik meng het door het voer en leng aan met een beetje water. Als je het even laat weken zwelt het op tot een kleverig papje. Zorg dat je paard voldoende kan drinken.

Je kunt vlozaad bestellen bij deze webshop. Deze shop verkoopt producten voor mensen, maar die kun je natuurlijk ook voor je paard gebruiken.

Vlozaadvezels / Psyllium husk

Psylliumhusk of vlozaadvezels zijn de gereinigde en gedroogde vliesjes van het vlozaad. Ze bevatten tot drie keer zoveel vezels dan vlozaad zelf. Hierdoor heb je van de vezels / husk minder nodig dan van ze zaadjes zelf. Gebruik dus ongeveer éénderde van wat je aan vlozaad of psyllium zou geven.

Ook dit kun je weer door het voer mengen met een beetje water. Je kunt het ook met één tot twee liter water mengen, het wordt dan een lijmachtige massa. Ik heb dit niet geprobeerd omdat ik het makkelijker vind om het door het voer te mengen, en heb ook niet het idee dat mijn paarden dit vrijwillig opeten.

Lijnzaad

Lijnzaad bevat een hoog eiwitgehalte en het is een rijke bron van essentiële vetzuren. Daarnaast is het goed voor een glanzende vacht. Ook lijnzaad kun je gebruiken om de darmen op te schonen na het eten van zand en om verstopping te voorkomen. Voor dit effect moet je het lijnzaad eerst koken. Door het koken verandert het lijnzaad in een slijmerige massa die werkt volgens hetzelfde principe als vlozaad.

Geef je paard bijvoorbeeld zeven dagen elke dag 100 gram lijnzaad. Kook dit minstens tien minuten, liefst langer, in ongeveer 0,5 liter water. Dit kun je in zijn geheel voeren of gewoon door het voer mengen.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Afbeeldingen: 23, 1 & 4

Comments

  1. Helppppp ik heb sand off extra voor mijn grote a pony en nog 3 shets lopen maar wat ik ook probeer niks lukt krijg het niet naar binnen
    Nu heb ik ook nog een zak psylium husk heel fijn hoe doe ik dat het beste?
    Wat is de beste verhouding?
    Overal staat het weer anders nl
    Groetjes tess

  2. Bij meerdere paarden kan je overwegen een grote 25 kilo zak bij de welkoop aan te schaffen … dat levert je snel geld op..!

  3. Wij geven exact het zelfde ..!
    Paar keer per jaar een psylliumhusk kuur en de overige weken kook ik 1 x lijnzaad pw.
    Op de dagen dagen ze dit niet krijgen geven wij nog een eetlepel ongekookt gebroken lijnzaad..
    zojuist drie dagen mest gespoeld van alle vier en geen korrel gevonden..
    ik weet dat dit ook niet alles zegt je praat toch over moment opname maar ik slaap er prima door ;-))

  4. lijnzaad verkopen ze ook in dierenspeciaalzaken , bij de vogelafdeling.

    vaak voor mijn paard gekookt, als ze het eenmaal kennen vinden ze het lekker, nu krijgt mijn 25 jarige merrie elke dag wat slobber met warm water, hier zit ook lijnzaad in.

  5. ik geef vlozaad en lijnzaad.

    niet tegelijk maar ik wissel het af.

    vlozaad helpt namelijk ook tegen dunne mest of zoals mijn pony heeft, het niet goed vermengen van de mest in de darmen.

    Eerst goede mest en op laatst waterige mest.

    daar helpt vlozaad dus goed tegen omdat het bind.

    hij ziet er trouwens prima uit en heeft levenslust voor 10. Dat op een leeftijd van 24 is niet verkeerd denk ik

Leave a Comment