water in de winter

Water in de winter

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque2 Comments

Een volwassen paard bestaat voor 60 tot 68 procent uit water. Jonge paarden zelfs voor 80 procent. Water is nodig voor bijna alles in het lichaam. Voor de spijsvertering, aanmaak van speeksel, bloed en urine, de opname van voedingsstoffen, zweten en nog veel meer. Het is erg belangrijk dat een paard genoeg water drinkt, ook in de winter.

Als het koud is, wordt bijvoorbeeld het risico op verstoppingskoliek groter. Dit komt doordat je paard in de winter – als hij genoeg aangeboden krijgt – meer ruwvoer eet. Meer ruwvoer in combinatie met minder vocht kan kleiden tot verstoppingen in de darm.

Een paard drinkt ongeveer 45 liter water per dag. In de winter is dit soms moeilijker te halen. Water kan bevriezen, en paarden kunnen best ‘kieskeurig’ zijn over de temperatuur. Is het water te koud, dan drinken paarden vaak minder graag. Zorg er daarom voor dat het water niet bevriest en het liefst nog op een lekker drinkbare temperatuur blijft. Als richtlijn kun je aanhouden dat het water warmer moet zijn dan 10 °C. Maar hou vooral zelf goed in de gaten of je paard meer of minder drinkt en wat die ‘lekker drinkbare’ temperatuur voor jouw paard is.

Tips voor lekker water in de winter

  • Gebruik geïsoleerde drinkbakken. Die hebben een dikkere, geïsoleerde wand waardoor het water langer drinkbaar blijft.
  • Doe een drijvend object in de drinkbak, zoals een bal of tennisbal. Door de beweging bevriest het water minder snel.
  • Je kunt één of een paar keer per dag een emmer warm water in je drinkbak gieten. In combinatie met het koude water in de bak wordt het lekker drinkbaar. Het is natuurlijk nog makkelijker als je een warmwateraansluiting dichtbij de drinkbak hebt, dan is het een kwestie van emmertjes vullen of even de tuinslang erin. Het water hoeft niet echt warm te worden, alleen niet meer ijskoud.
  • Is er geen warm water bij jou op stal? Dan zou je ook kokend heet water in een thermosfles mee kunnen nemen en dat in de drinkbak doen.
  • Heb je automatische drinkbakken in de stal? Zorg er dan voor dat je de leidingen beschermt tegen de vorst, zeker als ze buiten de stal lopen.
  • Er zijn verwarmde automatische drinkbakken op de markt, zowel voor in de wei als op stal. Ze verwarmen het water niet, maar zorgen ervoor dat het niet bevriest. Ze zijn wel behoorlijk duur.
  • Vergeet je zoutblokken of los zout niet! Paarden hebben ook in de winter zout nodig, en zout stimuleert het drinken.

Heb jij nog andere tips? Laat ze dan vooral achter in de reacties.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bronnen: The HorseUckele equine

Leave a Comment