takken voeren aan paarden

Takken voeren aan paarden

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque68 Comments

Kun je takken voeren aan paarden? Ja zeker. In het wild eten paarden bijna de hele dag. Ze eten dan onder andere verschillende soorten gras, kruiden, mos, bladeren, boomschors en takken.

Al deze verschillende voedingsbronnen bevatten grote hoeveelheden vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Takken met schors en blad behoren tot de natuurlijke voeding van het paard. Er zitten veel nuttige stoffen in en ze zijn zeer structuurrijk.

takken voeren aan je paard: een gevarieerde voeding

Let op, sommige bomen zijn giftig voor paarden

Sommige bomen, takken, bladeren en nootjes zijn echter giftig. Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten.

Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden. Hier vind je bijvoorbeeld een lijstje. Lees ook het artikel 5 Dingen die je niet aan je paard moet voeren.

Als je het niet zeker weet, voer ze dan niet en vraag een expert om advies.

Knabbelen en knagen

Paarden moeten bijna non stop kunnen eten om gezond te blijven. Takken zijn hierop een mooie aanvulling. Takken voeren aan paarden voorziet ook in hun natuurlijke behoefte om te knabbelen en te knagen. Naast dat dit je paarden lekker bezig houdt, heeft het nog een bijkomend voordeel. Wie weet laten ze hun stal of de afrastering dan voortaan met rust :)

Mijn paarden houden van takken!

Ik voer mijn paarden niet constant takken, ze krijgen natuurlijk gewoon hooi. Takken zijn een leuke verrijking voor je paddock of wei. Als aanvulling leg ik soms wilgentakken neer en eten de paarden zo nu en dan van de berkenbomen in onze wei.

Zoals je ziet in het onderstaande filmpje kunnen zich helemaal uitleven op een tak. De afgeknabbelde takken gebruik ik later weer voor in mijn composthoop.

Tip voor je paard!

Wil je je paard in de wintertijd wat extra ondersteuning bieden? Hilton Herbs Herb Power is een echte aanrader voor je paard in de wintermaanden, als er weinig variatie in het rantsoen buiten te vinden is.

Herb Power bestaat uit pure kruiden die bekend staan om hun hoge gehaltes aan vitamines en mineralen. In de natuur grazen paarden en pony’s in alle seizoenen allerlei kruiden bij elkaar, bijvoorbeeld kleefkruid in de lente en meidoornbessen in de herfst. Onze gedomesticeerde paarden hebben vaak minder toegang tot een grote variatie aan planten. Met Hilton Herbs Herb Power geef je je paard een gezonde afwisseling.

Ingrediënten: Goudsbloem, brandnetel, kleefkruid, mariadistel, moerasspirea, rozenbottel, munt, paardenbloem, wortel van grote klis, kelp.

Herb Power voeren voor variatie in de winter

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment