jacobskruiskruid giftige planten

De meest bekende giftige planten voor paarden

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque11 Comments

Je hoort steeds vaker in het (paarden)nieuws dat paarden vergiftigd zijn door het eten van een plantje in het hooi of in de wei. Meestal gaat het hier om paarden die te weinig ruwvoer tot hun beschikking krijgen en daarom maar andere planten gaan zoeken, of die door onwetendheid giftig snoeiafval hebben gekregen. In dit artikel vind je meer informatie over de meest bekende giftige planten voor paarden.

Paarden die giftige planten hebben gegeten krijgen meestal vage chronische klachten die erg lijken op die van maag-darmproblemen of een wormenbesmetting. Als de klachten te laat gezien worden, kan je paard acute verlammingsverschijnselen krijgen of zelfs dood gaan!

Giftige planten voor paarden, belangrijk om te weten!

Als je paarden hebt is het heel erg belangrijk dat je weet welke planten, bomen en struiken giftig zijn voor paarden. Bijvoorbeeld als je graag zo nu en dan wat takken voert aan je paarden, maar ook tijdens een buitenrit moet je goed opletten waar je paard wel en niet aan knabbelt. Als je paard eenmaal een vergiftiging heeft opgelopen komt de behandeling vaak al te laat. Als paardenhouder is het dus enorm belangrijk dat je op de hoogte bent van welke planten wel of niet giftig zijn voor paarden. En laat sowieso nooit zomaar snoeiafval aan je paarden voeren door buren of familie. Controleer altijd alles zelf.

Hieronder volgt een lijst van de bekendste giftige planten voor paarden. Let op, deze lijst is niet volledig.

Giftige planten voor paarden: in de wei

Jacobskruiskruid
Dit is een zeer giftige plant die kan leiden tot onomkeerbare leverschade. Vergiftiging komt meestal door langdurige opname van de plant. Als Jacobskruiskruid in je wei staat is er nog geen reden tot paniek. De levende plant is voor paarden niet zo aantrekkelijk, hij is namelijk helemaal niet lekker. Als je wei er vol mee staat kun je ze het beste met wortel en al uitsteken. Dat is een behoorlijk werkje, maar zorgt wel voor het beste resultaat. Jacobskruiskruid is vooral gevaarlijk in gedroogde vorm, als het in het hooi zit. De vieze smaak verdwijnt, maar de giftige stoffen blijven volledig actief. Vrees niet als je je paard een keer een hapje ziet nemen, dit zal niet tot ziekteverschijnselen leiden. Wel moet je dan gaan nadenken waarom je paard een giftige plant eet en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

giftige planten voor paarden

Dierenarts Nelis zegt in haar artikel over Jacobskruiskruid:

“Als paarden echter gedurende enkele dagen meerdere kilo’s Jacobskruiskruid eten of dit regelmatig gedurende een lange periode eten kan dit echter wel tot leverschade leiden. Dit zorgt ervoor dat de schade aan de lever opstapelt, hetgeen tot ziekteverschijnselen leidt als de lever sterk is aangetast. Als de lever niet meer werkt, kan het lichaam lichaamseigen (gif-)stoffen niet meer verwerken waardoor deze zich opstapelen. Behalve galkleurstoffen hoopt zich ook ammoniak op dat normaal bij gezonde dieren door de lever wordt afgebroken. Ammoniakvergiftiging leidt tot aantasting van de hersenen waardoor het dier zich raargaat gedragen, hetgeen kan variëren van sufheid tot razernij.”

Sint-Janskruid
Dit kruid wordt wel eens verward met Jacobskruiskruid. Sint-Janskruid heeft echter hele andere verschijnselen, namelijk het verbranden van de huid. Dit komt doordat de gifstof in Sint-Janskruid de huid zeer gevoelig maakt voor zonverbranding, dit zie je dan ook vaak aan de lippen van je paard. Twee kilo vers blad is genoeg om deze symptomen te veroorzaken.

Bastaardklaver
In het algemeen komt Bastaardklaver voor op meer zure weilanden. De giftigheid is het hoogst in het voorjaar. Langdurig opnemen van de giftige stoffen kan leiden tot leverschade en zonverbranding. Als je bastaardklaver in je weide hebt staan zullen waarschijnlijk meerdere paarden last hebben van zonverbranding.

Heermoes
Heermoes of paardenstaart bevat een stof die vitamine B1 afbreekt. Paarden zijn hier heel gevoelig voor. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot hersenschade, symptomen zijn wankel lopen en zelfs verlamming. Deze plant komt meestal voor op natte, zware, kalkarme weilanden en is zeer moeilijk te bestrijden omdat de wortels ondergronds woekeren.

Giftige planten voor paarden: tijdens een buitenrit

Nachtschade
Deze plant bevat een gifstof die rode bloedcelen afbreekt en de darm irriteert. Uiteindelijk worden hart en ademhalingsstelsel aangetast.

Waterscheerling
Deze plant komt gelukkig alleen voor in sloten en op veengrond, want hij staat bekend als de giftigste wilde plant van Europa. Na het baggeren van sloten zou een stukje van de plant op de wei of in de berm terecht kunnen komen.

Smeerwortel
Deze plant is veel aanwezig in bermen. Als je paard hier langdurig veel van binnen krijgt kan dit leiden tot leverschade.

Adelaarsvaren
Bevat net als heermoes een stofje dat vitamine B1 afbreekt, met dezelfde gevolgen als heermoes.

varen giftig voor paarden

De eik
Onrijpe eikels en jong eikenblad bevatten looizuur, een stof die maag en darmen aantast. Je paard kan last krijgen van verstopping, diarree en koliek. Let op als je eikenbomen in of bij je wei hebt staan, want de meeste paarden eten graag eikels.

Giftige sierplanten, -struiken en -bomen

Taxus
Dit is de meest giftige struik in West-Europa, maar toch heel erg populair in tuinen. Meestal zal je paard zelf geen hapje van een taxus haag nemen, maar wordt vergiftiging veroorzaakt door het voeren van snoeiafval. Taxus heeft een verlammende werking op het hart. Voor een paard kan een enkel takje taxus al dodelijk zijn. Een heel erg gevaarlijke plant dus, let hier mee op!

giftige planten voor paarden

Goudenregen
Dit is na taxus de meest giftige plant voor paarden. Eten van de bloemen en zaden van deze plant kan leiden tot diarree, koliek, ademstilstand en verlamming.

Acaciaboom
De schors van de acaciaboom bevat een gifstof die zorgt voor koliek, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk hartstilstand.

Buxus
Ook dit is een zeer giftige struik. Het eten van buxus kan leiden tot een dodelijke ademhalingsstilstand. Gelukkig vinden paarden de buxus heel erg stinken en komt vrijwillig eten van deze plant bijna niet voor.

Rodondendron, Azalea, Pieris en Oleander
Deze planten bevatten een zenuwgif dat kan leiden tot overmatig speeksel aanmaken, schuimbekken, knarsetanden, wankelen en zelfs de dood. Welke symptomen je paard krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid plant die is gegeten.

De lever van je paard

Voor alle gifstoffen die je paard binnenkrijgt geldt: ze voeren de druk op de lever op. De lever en nieren van je paard zijn de afvalverwerkende organen die zorgen dat gifstoffen goed kunnen worden afgevoerd. Gezonde, goed functionerende lever en nieren zijn dus van levensbelang voor je paard! Vermoed je dat je paard toch gifstoffen heeft binnen gekregen, dan is het een goed idee om de lever en nieren een steuntje in de rug te geven. Hilton Herbs DeTox is een speciaal samengesteld natuurlijk kruidensupplement dat je aan je paard kunt geven om een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam te ondersteunen.

Hilton Herbs DeTox voor gezonde lever

Neem bij ernstige gezondheidsklachten of wanneer je twijfelt altijd contact op met je dierenarts!

 

Deze informatie over giftige planten voor paarden is gebaseerd op een artikel van dierenarts Hilde Nelis, verbonden aan vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde Universiteit Gent. 

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. ik ben al een tijdje op zoek naar goede foto’s van de gifplanten gedroogd. zodat ik ze in mijn hooi kan herkennen. Ik heb helaas via verschillende adressen hooi gehaald waarvan er in 2 waarschijnlijk jacobskruiskruid zat. ik denk dat veel mensen baat zullen hebben bij deze fot’s zodat ze zelf kunnen checken. is jullie bekend of er ergens foto’s staan?

    vriendelijke groet,

    Hellen

  2. Duidelijke informatie over giftige planten voor paarden, dank je wel! Nu ben ik benieuwd of deze planten ook giftig zijn voor ezels. Kunt u vertellen of voor ezels het zelfde rijtje planten giftig is?
    Bij voorbaat hartelijk dank, vriendelijke groeten, Annet

  3. Hoi,
    De es(doorn) is toch ook erg giftig. Zowel de bladeren als de zaden?

  4. Wat ook niet gezond is is Hedera , klimop.
    Verder zijn ze er tegenwoordig achter dat de zaden van bepaalde esdoorns ATYPISCHE MYOPATHIE kunnen veroorzaken. Dit vooral in het najaar , als er nachtvorst overheen gekomen is.

Leave a Comment