5 dingen die je niet moet voeren aan je paard

5 Dingen die je niet aan je paard moet voeren

In Gezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Marianne Gloudemans1 Comments

Zo nu en dan is het leuk om je paard te trakteren op wat lekkers. Maar wat op het eerste gezicht soms een fantastisch extraatje voor je paard kan lijken, blijkt soms tot een heleboel ellende te kunnen leiden. Hoewel de meeste paarden van nature prima kunnen inschatten of iets eetbaar is en hoeveel ze ervan kunnen eten, ligt dat bij andere dingen moeilijker. Het is daarom goed om je als eigenaar bewust te zijn van de gevaren. Ook om andere dierenliefhebbers te kunnen wijzen op hun traktatiegedrag! Wat kun je beter niet voeren aan je paard? Je leest het in deze blog.

(Oud) brood

‘Paardjes voeren’ is bij sommige (groot)ouders net zo ingeburgerd als ‘eendjes voeren’. Waar inmiddels steeds bekender is dat het eendjes voeren leidt tot botulisme in het water, wordt vaak nog steeds achteloos omgegaan met het geven van (oud) brood aan paarden. Wat ben ik een aantal keren kwaad geworden op de jonge moeder met kind in het fietsstoeltje, die steevast onze paarden over de draad brood stond te voeren!

voer geen brood aan je paard

Ervan uitgaande dat brood is gemaakt van tarwebloem, gist, zout en water, zit er op zich niets in het brood dat giftig is voor paarden. Echter: het voeren van veel brood kan leiden tot een verschuiving van de balans in voedingsstoffenopname in het lichaam van je paard. Tarwebrood bevat weinig calcium en relatief veel fosfor. Hoe meer brood je paard eet, hoe minder goed calcium in zijn lichaam wordt opgenomen. Zonder voldoende calcium in het dieet van het paard, zal het lichaam van het paard calcium uit de botten onttrekken waardoor deze verzwakken. Hoe meer brood er wordt gevoerd, hoe groter de kans dat dit zal gebeuren.

Brood bevat daarnaast veel zetmeel en als jouw paard bijvoorbeeld Equine Metabool Syndroom (EMS) en/of insulineresistentie heeft kan het voeren van brood leiden tot hoefbevangenheid (laminitis).

Grote hoeveelheden fruit

Net zoals oud brood, worden ook appels vaak aan paarden gevoerd. Paarden houden van de zoete smaak van fruit en zullen niet snel een aangeboden appel of peer weigeren. Een enkel appeltje kan meestal geen kwaad. Het voeren van grote hoeveelheden fruit kan echter leiden tot grote gezondheidsproblemen. Te veel appels of fruit kunnen koliek veroorzaken. Ook ernstige problemen zoals maagzweren kunnen worden veroorzaakt door het eten van veel fruit. Pas extra op wanneer je paard gevoelig is voor hoefbevangenheid: de vele fruitsuikers kunnen tot deze zeer pijnlijke hoefontsteking leiden. Weet je niet zeker of jouw paard er goed tegen kan? Dan beter niet voeren aan je paard.

appels voeren aan paarden

Staan er in of naast de weide van jouw paard fruitbomen? Vallend fruit heeft een enorme aantrekkingskracht op paarden. Mijn fjord galoppeerde vroeger richting appelboom zodra hij een rijpe appel hoorde vallen. Zelf heb je niet snel in de gaten hoeveel rijp fruit er in de herfst van de bomen in de wei valt – je paard ruimt het immers direct netjes op. Zo krijgt je paard ongemerkt vaak veel meer fruit binnen dan de bedoeling is.

Vers gemaaid (gazon)gras en snoeiafval

Waar laat je het pas gemaaide gras van het gazon in jouw tuin? Het lijkt misschien een handige oplossing om de bak van je grasmaaier te legen in de paardenwei, dan hebben de paarden ook meteen iets lekkers! Dit is een slecht idee. Vers gemaaid (gazon)gras kan gevaarlijk zijn voor je paard. Niet voeren aan je paard dus, dat maaisel!

Gras dat net gemaaid is, is vaak warm. Dit betekent dat het in een staat van fermentatie is. Vers gemaaid (gazon)gras is echter al in zulke kleine stukjes geknipt, dat je paard het kan eten zonder het goed te kauwen. Het speeksel dat gewoonlijk bij het kauwen vrijkomt, heeft zijn werk dan nog niet kunnen doen. Zo komt het al fermenterende gras in de maag van je paard terecht. Normaal gesproken hoort dit proces pas later in de spijsvertering te starten. Het fermenterende gras in de maag produceert gas, waardoor het uitzet. Dit kan leiden tot flinke buikpijn en in ernstige gevallen tot een fatale koliek.

gemaaid gras niet voor paarden

Ook met gesnoeide takken en blad van tuinplanten kun je beter oppassen. Hoewel er ongetwijfeld eetbare planten in je tuin staan, zijn veel planten en bomen giftig voor paarden. Paarden zijn over het algemeen handig genoeg om zelf onderscheid te maken tussen eetbare en giftige plantensoorten. Dit is echter wel moeilijker voor ze wanneer takken en bladeren ‘los’ van de plant worden aangeboden. Het kan dan gebeuren dat je paard nét een stukje blad mist en per ongeluk een giftige plantensoort binnenkrijgt. Kijk dus vooraf goed welk snoeiafval je paard zou mogen hebben. Deze blog kan je daarbij helpen.

Hooi van slechte kwaliteit

Wanneer je paard voortdurend hooi van slechte kwaliteit krijgt, kan zijn gezondheid hier ernstig onder lijden. Hooi dat vol zit met stof en schimmelsporen kan zorgen voor ademhalingsproblemen en allerlei gezondheidsklachten. Bovendien kan het voeren van slecht hooi ertoe leiden dat je paard niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Hij wil immers liever niet van dit slechte voedsel eten. Zo mist hij de nodige vezels en bouwstoffen in zijn dagelijkse voeding. Als eigenaar ga je je afvragen waarom je paard zo weinig hooi eet. Uiteindelijk kan je paard gaan afvallen en zichzelf niet meer goed warm houden. Ook zijn energieniveau kan dalen. Allemaal signalen om het ruwvoer te checken!

slechte kwaliteit hooi niet voeren

Je wilt natuurlijk geen slecht hooi voeren aan je paard. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het daarom belangrijk om de kwaliteit van het hooi regelmatig te controleren. Het is niet altijd gemakkelijk om te zien of je goed hooi hebt, soms bevindt zich middenin de pak toch een schimmelig stuk. Verzeker je daarom van een betrouwbare hooileverancier. Meer over schimmel in hooi vind je in deze blog.

Veevoeder

Het klinkt misschien als een open deur, maar: paarden zijn geen koeien! Veevoer hoor je niet te voeren aan je paard. Het verteringsstelsel van paarden en koeien zit heel anders in elkaar. Hoewel beide diersoorten baat hebben bij hooi van goede kwaliteit en vers drinkwater, liggen de behoeften wat krachtvoer betreft vaak ver uit elkaar.

veevoer is geen paardenvoer

Veevoer wordt over het algemeen gegeven met het oog op productie. Voer dat bijvoorbeeld speciaal is ontwikkeld voor melkkoeien heeft tot doel om de koe een maximale hoeveelheid melk te laten produceren. Het voer is te eiwitrijk voor paarden en bevat vaak voor paarden gevaarlijke toevoegingen. De ingrediënten en samenstelling van veevoeder kunnen daardoor ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor je paard.

Dit geldt ook voor kuilgras dat speciaal voor melkkoeien is ingekuild. Het gras gaat nauwelijks gedroogd de kuil in. Het is heel rijk aan eiwitten en is in verhouding met hooi vezelarm. Precies het tegenovergestelde van wat je je paard wilt voeren! Kuil voor koeien kan tot ernstige problemen zoals hoefbevangenheid leiden. Beter niet voeren aan je paard dus. Meer over het verschil tussen hooi, voordroog en kuil vind je in deze blog.

Om in gedachten te houden bij het lezen van deze blog

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je beter niet aan je paard kunt voeren. Voor deze blog heb ik 5 dingen uitgelicht. Het is dus geen volledige lijst.

Denk je dat je paard iets heeft binnengekregen dat giftig voor hem zou kunnen zijn? Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.

Tip voor je paard

Hilton Herbs DeTox voor gezonde lever

Heeft je paard toch iets gegeten dat niet de bedoeling was? Met een puur kruidensupplement als DeTox van Hilton Herbs help je het lichaam van je paard om zelf de afvalstoffen op een goede manier af te kunnen scheiden.

Meer informatie over Hilton Herbs DeTox voor je paard

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Comments

  1. hallo
    wat met hooi waar heel veel gedroogde “herfst”” populierbaderen in zitten, het is voordroog opgerold met bladeren die tussen het gras lagen, geeft een zure geur hierdoor

Leave a Comment