hooi, kuil of voordroog?

Het verschil tussen hooi, voordroog en kuil

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque9 Comments

Goed ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron voor paarden. Het bevat veel vezels die paarden echt nodig hebben voor een goede spijsvertering. Maak ook in ruwvoer is er behoorlijk veel verschil. Niet alleen in kwaliteit, maar ook in soorten. Want wat is nou precies het verschil tussen hooi, voordroog en kuil?

Hooi

Hooi is gemaaid gras dat na 5 tot 7  dagen drogen op het land ingebonden wordt. Hooi is na 6 weken eetbaar voor je paard. De voedingswaarde van hooi is, net als bij gras, afhankelijk van het weer, de grondsoort waarop het gegroeid heeft en de manier waarop het geproduceerd is.

Je hebt hooi in allerlei structuren en varianten, van grof en stengelig tot zeer fijn. Hooi van de lokale boer, of kruidenhooi uit Duitsland en Frankrijk. Biologisch hooi, onbespoten hooi, ‘productie’ hooi of hooi dat eigenlijk meer geschikt is voor koeien.

Wil je bewust hooi kiezen voor je paard? Probeer dan hooi te vinden dat zo min mogelijk bespoten wordt bij een boer die zo min mogelijk drijfmest gebruikt. Dit kan best een uitdaging zijn, maar het is goed om ernaar te vragen en je hiervan bewust te zijn. Zorg in ieder geval dat je hooi kiest dat geschikt is voor paarden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bloemrijk grasland, wat bestaat uit een grote variatie aan grassen en kruiden, het beste aansluit op de voedingsbehoefte van het paard. Hooi van deze gevarieerde weiden is daarom het best passende ruwvoer voor je paard. Lees hier meer over het belang van een gevarieerd ruwvoer voor je paard.

Kuil of voordroog

Kuil, kuilgras of voordroog is gefermenteerd in plastic gewikkeld hooi. Ook hier wordt gras gemaaid en op het land gedroogd, maar nu maar 3 tot 5 dagen. Hierna wordt het verpakt in plastic. Omdat het gras nog een beetje nat is als het ingeseald wordt, gaat het broeien. Hierdoor start fermentatie: een proces waarbij voedingsstoffen met behulp van zuurstof worden afgebroken door bacteriën.

Koeienkuil

Kuil zoals we dat kennen voor koeien is niet geschikt voor paarden en kan zelfs gevaarlijk zijn. Je herkent het aan de bruine kleur en zurige geur.

Wat is beter, hooi of kuil?

Doordat het gras is ingeseald, fermenteert het. Dit maakt het makkelijk opneembaar. De vezels die een paard juist zo hard nodig heeft worden al verteerd. Door het insealen verstoor je de stabiliteit van de micro-organismen in het voer. In de maag en darmen van je paard leven ook micro-organismen. Die moeten zich steeds weer opnieuw aanpassen aan de verschillende micro-organismen per baal.

Hierdoor is er te weinig stabiliteit in de spijsvertering van je paard. Deze instabiliteit van micro-organismen in voordroog of kuil heeft invloed op de stabiliteit van de darmflora, en daarmee weer invloed op de voedselopname en algemene gezondheid van je paard.

Alleen door natuurlijke droging op het land en in de opslag benader je het soort ruwvoer dat je paard in de natuur zou eten. Insealen van gras is niet natuurlijk, dit wordt alleen gedaan om het langer houdbaar en makkelijk vervoerbaar te maken.

Droog hooi komt dus het dichtst bij de natuur van een paard.

Wil je meer weten over het belang van gevarieerd, structuurrijk ruwvoer voor je paard en hoe je je eigen weiland kunt omvormen naar een kruidenrijke paardenweide?
Natuurlijk Paarden is gestart met het project ‘Van productieland naar kruidenrijke paardenweide’ in samenwerking met Landerade. Filippien Koornneef deelt haar kennis over het belang van een gezonde bodem en de omvorming van weiland naar bloemrijke paardenweides in haar gastblogs.

Comments

 1. sorry maar kuilgras wat ingeseald word gaat niet broeien, een goede boer zorgt ervoor dat dit niet gebeurd want broeien is schimmel dat wil niemand eten. denk een beetje na voordat je zulke onzin de wereld in helpt.

  1. Ik denk dat er hier sprake is van een misverstand. Ingekuilt of “gesealt”hooi gaat wel degelijk broeien/fermenteren/verzuren. Maar slechts beperkt totdat de zuurstof binnen in de balen is opgebruikt. Dit ruik je trouwens ook heel duidelijk de weken nadat het hooi is ingepakt. En doordat dit hooi dan is verzuurt zal het ook goed bewaren i.p.v. te schimmelen. Vergelijk het met opleggen van augurken of zilveruitjes in azijn.

 2. Ik zou toch wat nuances aan willen brengen in wat hier geschreven wordt over voordroog. Voordroog heeft nl. ook een groot voordeel t.o.v. gewoon hooi, nl. dat er veel minder schimmels in zitten. Weliswaar horen er in perfect gewoon hooi ook niet of nauwelijks schimmels te zitten, maar er is maar heel weinig hooi dat perfect gedroogd, gewonnen én opgeslagen wordt (allemaal factoren die invloed hebben op de aanwezigheid van schimmels) en in de praktijk is veel slecht hooi te vinden. Zelfs als hooi perfect gedroogd is zal het in de latere opslag, als deze vochtig is (bv. alleen een afdak in de buitenlucht), alsnog zoveel vocht aantrekken dat het binnen enkele weken al muf gaat ruiken en stoffig wordt (veroorzaakt door schimmels). Dergelijk muf/stoffig hooi is zeer nadelig voor de luchtwegen van een paard en de oorzaak van veel COPD gevallen.

  Goede voordroog daarentegen is een zegen in dit opzicht; om luchtwegproblemen te voorkómen en om paarden die al dergelijke problemen hebben zo gezond mogelijk te houden. Ik heb in dit opzicht ervaring met twee hoestende paarden. Zo lang ze gewoon hooi kregen ging het hoesten niet over; zodra we overgingen op voordroog verdween de hoest vrijwel onmiddellijk. Dit heb ik ook al vele malen van anderen gehoord.
  Al mijn paarden krijgen al jarenlang voordroog (van ons eigen land), dat minstens drie maar nog liever vier of vijf dagen heeft liggen drogen. Het is zeer stof (= schimmel) arm (vrij zal ik niet zeggen want niets is volledig schimmelvrij) en al onze zeven paarden doen het er al jaren uitstekend op, zonder darm-, luchtweg- of andere problemen.

  Betreffende de opmerkingen ‘Droog hooi komt dus het dichtst bij de natuur van een paard’ en ‘Insealen van gras is niet natuurlijk, dit wordt alleen gedaan om het langer houdbaar en makkelijk vervoerbaar te maken’:
  In de natuur komt geen hooi voor zoals wij dat kennen (gemaaid, gedroogd en daarna droog opgeslagen). Alleen groen, mals, levend gras óf verdroogd/verdord/dood gras, waar vrijwel alle voedingsstoffen inmiddels uit zijn gespoeld omdat het continu is blootgesteld aan de weerselementen. Dat is niet te vergelijken met door de mens gemaakt hooi.
  Insealen van gras is misschien niet natuurlijk, maar dat is maaien, drogen en vervolgens droog opslaan net zomin ;-). Beide manieren worden gebruikt om het gedroogde gras langer houdbaar en makkelijk vervoerbaar te maken.

  Ik vind het jammer dat er vaak vergelijkingen gemaakt worden om daarmee aan te geven welke voeding slecht en welke goed zou zijn. In mijn ervaring is het veel nuttiger en praktischer om te kijken wélk paard wát nodig heeft, als individu in zíjn specifieke behoefte en gezondheidstoestand. En dat geldt voor veel meer zaken dan alleen voeding. Er bestaan geen harde waarheden die voor ieder paard opgaan.

  1. Marja,
   Bedankt voor deze nuttige info, we zijn net met onze merrie van stal veranderd en dit is nu de eerste week dat ze gesealed hooi krijgt. Als je niet gewoon bent aan de geur stel je je daar vragen bij of dit wel gezond is en of deze verandering niet kan leiden tot koliek etc. Uw uitleg hierover is zeer nuttig voor mij.
   Mvg,

   Danny

 3. Toch nog een vraagje.
  waarom is hooi pas na 6 weken eetbaar?

  1. Omdat het eerst ‘uitgebroeid’ moet zijn. Hooi is nl. nooit 100% kurkdroog, er blijft altijd wat vocht in achter en in het strak geperste hooipak komt daardoor een (als het goed is) minimaal broeiproces op gang. Tijdens dat proces is het niet gezond om het hooi al te voeren. Na een week of zes is het uitgewerkt.

   1. Hai Marja, interessant, maar nog een vraagje, hoe maak je zelf van je land het beste voordroog?

   2. Ik vraag me af waarom het broeiproces klaar zou moeten zijn voor het hooi gevoerd mag worden? In ieder geval is het wel zo dat bijvoorbeeld boterbloem vers niet goed is voor een paard, maar na zes weken drogen kan het geen kwaad meer.

Leave a Comment