‘Lyme’ is de naam voor een infectie met de Borrelia bacterie (spirocheet*), die op zijn beurt meestal een groot aantal co-infecties bij zich draagt zoals de Ricketsia, Babesia, Encefalitis. De infectie kan worden overgebracht door meerdere soorten overbrengers van ziekten. De teek is het meest bekend, maar ook dazen, horzels en ander vliegende steekbeesten kunnen Lyme overbrengen. Alle dieren inclusief mensen kunnen besmet worden.
Ik behandel sinds een jaar of vijf jaar dieren die Lyme hebben. Zelden komt een eigenaar echter binnen met de vraag: “Mijn dier heeft Lyme, wat kun je doen?”. Meestal is er een scala aan vage klachten. Het gaat er dus om een besmetting te herkennen.
Zoektocht naar de facetten van een Lyme-besmetting
Bij ieder geval dat binnenkomt is het een zoektocht om alle facetten die de Lyme-besmetting met zich meebrengt in kaart te brengen. Zowel humaan als veteriniar was en is er, buiten wat aanwijzingen van therapieën die verlichting konden brengen, geen behandelprotocol beschikbaar. Dat in kaart brengen van alle facetten van een Lyme-besmetting hebben we ons met J&A als doel gesteld. Nu, vijf jaar later, lijken we naar schatting negentig procent in kaart te hebben gebracht. Hierdoor hebben we een deugdelijk behandelprotocol kunnen maken, waarin alle facetten zijn benoemd en wat naar tevredenheid werkt.
Om een dier weer volledig op de rit te krijgen is een complementaire aanpak onmisbaar: (natuur)geneeskundig, osteopathische, fysiotherapeutisch, energetisch, acupunctuur en gedrag technisch. Zo kunnen we de disciplines inzetten die voor de desbetreffende patiënt nodig zijn.
Lyme bij paarden vaststellen
Een Lyme-infectie traceren in het lichaam is niet eenvoudig. Met name door de verstoptrucs van de Borrelia, de co-infecties die misleidend kunnen zijn en de beschermingsmechanismes die het lichaam zelf in werking stelt. Binnen J&A werken we met behulp van de Lecher antenne. Binnen reguliere kringen is dit een omstreden instrument. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een wereldinstrument vind, waarmee je op ongelooflijk gedetailleerd niveau kunt meten. Voor iedere meetmethode geldt dat je je technische kennis moet blijven gebruiken. Het ‘huis-tuin-en-keuken-voorbeeld’ van het blind op de TomTom vertrouwen spreekt tot ieders verbeelding. Als je blind vertrouwt op de aanwijzingen, gaat het vroeg of laat fout en kom je niet op je bestemming.
Regulier zijn dit de meest gebruikte methodes om een Lyme infectie te traceren:
- Elisa/Blot: test op antistoffen
- Melissa LTT Lymfocyten activatie test (in combinatie met CD57 + NK Cells)
- BEA Borrelia Extended Culture Test bloedkweek
Natuurgeneeskundige methode om een Lyme infectie te traceren:
De afgelopen vijf jaar bekijkend, lijkt het vinden van de Borrelia infectie met behulp van de Lecher antenne vrij betrouwbaar en beter te lukken dan met de reguliere methodes. Daarbij dient te worden opgemerkt dat er een verschil bestaat tussen actieve infectie en ‘in aanraking geweest zijn met’. Het is dus van groot belang te werken vanuit de hulpvraag van de klant en te sturen op een optimaal immuunsysteem in plaats van enkel en alleen in ‘middeltjes denken’ te vervallen. Met het risico dat je niet in de gaten hebt dat je ‘TomTom’ je naar een doodlopende weg heeft genavigeerd….
Symptomen van een Lyme infectie
De aard van de Lyme infectie doet het meest denken aan een herpesinfectie: eenmaal besmet kom je er nooit meer vanaf . Echter, na een effectieve behandeling en met een goed functionerend immuunsysteem hoeft het in het merendeel van de gevallen de dagelijkse gang van zaken niet te belemmeren.
De Borrelia infectie doet vrijwel altijd meerder orgaansystemen aan, zoals het zenuwstelsel, hormoonsysteem, maag-darmkanaal, maar ook het energie- en energetisch systeem. Het lichaam wordt aangezet tot het produceren van tal van symptomen, niet in de laatste plaats door de neurotoxines(*) die de borrelia produceert. Regulier worden aan aparte symptomen ziektebenamingen gegeven, terwijl doorgaans de oorzaak te herleiden is tot één boosdoener.
Mogelijke symptomen van Lyme bij paarden zijn:
- Gewrichtsontstekingen
- Zomerexzeem
- Insulineresistentie
- Cystes (als losliggende koffiebonen onder de huid)
- Goedaardige tumoren
- Nierfalen
- Gedragsproblematieken zoals angst en hyperactiviteit
Behandelen van Lyme bij paarden
In het behandelproces is het de kunst te achterhalen welke systemen zijn aangedaan en belangrijker nog, wat de veroorzaker is en in welke volgorde die behandeld moeten worden. Daartoe hanteren we binnen CNG- Olijf een Lyme protocol. Op deze manier komen alle facetten aan bod: natuurgeneeskundig, regulier, osteopatisch en gedragsmatig. Daarna stellen we een behandelplan op en doorlopen we elke drie weken één stap. Na die drie weken meten we wat de voortgang van het genezingsproces is.
Natuurgeneeskundig gebruiken we een diversiteit aan middelen, waaronder:
- Kruiden
- (complex) Tincturen
- Homeopathische middelen
- Orthomoleculair
- Voedingsadviezen
- Voedingssupplementen
- Homotoxicologie
Vaccineren?
Logischerwijs lijkt vaccineren geen juiste aanpak. De Borrelia is een bacterie maar gedraagt als een virus, kan van vorm veranderen en is bovendien zelden of nooit alleen, gezien de vele co-infecties die hij bij zich draagt. Drie redenen die effectief vaccineren vrijwel onmogelijk maken. Daarbij komt nog dat het advies is om alleen te vaccineren wanneer men zeker weet dat het dier niet seropositief is. Aangezien er geen 100% betrouwbare meetmethode is om de Borrelia vast te stellen, is het om meerdere redenen niet te adviseren om te vaccineren.
Genezen?
Genezen wil in het geval van Borrelia zeggen dat de infectie is teruggedrongen, onder controle is, zodanig dat het niet meer belastend is voor het lichaam. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een herpes en wormbesmetting. Het is zaak dat het immuunsysteem optimaal blijft, zodat de Borrelia niet de gelegenheid krijgt om aan te slaan.
Dit betekent dat interventies als vaccineren, ontwormen en andere vormen van stress (een kuddelid dat overlijdt, een verhuizing, etc.) nooit meer zullen zijn zoals voorheen. Ze dienen te worden voorbereid, zodat het lijf de interventie aankan.
Geschreven door: Judith GJ Adriaansens, Veterinair Natuurgeneeskundige –- eigenaar /oprichter van J&A , Praktijk voor Natuurlijke diergezondheidszorg (Sinds 2006) en initiatiefnemer van CNG – O’Lijf.
Comments
Goede morgen Judith
Mijn paard heeft zomereczeem zou jij hier iets mee kunnen
Mvg Marion Schellekens