hoefschoenen ten opzichte van hoefijzers

10 voordelen van hoefschoenen versus hoefijzers

In Gezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Reviews paardenspullen by Marianne GloudemansLeave a Comment

Heeft jouw paard hoefbescherming nodig? En hoe pak jij dat aan? Van oudsher zijn we gewend dat de hoefsmid onze paarden met regelmaat beslaat met hoefijzers. Een vaak gehoord antwoord op de vraag waarom voor hoefijzers is gekozen is: “omdat mijn paard altijd al hoefijzers gehad heeft”. Wist jij dat het traditionele hoefijzer al lang niet meer de enige manier is om de hoeven van je paard te beschermen?

Al sinds het gebruik van kunststof in de tweede helft van de vorige eeuw in opkomst raakte, wordt nagedacht over een kunststof alternatief voor het hoefijzer. Zo werd de hoefschoen uitgevonden: een flexibele, gemakkelijk toepasbare manier om de hoef te beschermen tegen te veel slijtage. Voor deze blog heb ik 10 voordelen van hoefschoenen ten opzichte van hoefijzers verzameld. En er zijn er vast méér!

hoefschoenen versus hoefijzers

Hoefschoenen gebruik je alleen wanneer het nodig is

In tegenstelling tot hoefijzers, gebruik je hoefschoenen alleen op momenten dat je paard hoefbescherming nodig heeft. Hoefijzers zitten vastgenageld onder de hoeven van je paard. Je kunt ze niet zomaar even af doen als je paard ze even niet nodig heeft. En ga maar eens na: er zijn stiekem wel héél veel momenten dat je paard geen hoefijzers nodig heeft. In de wei kan je paard prima op zijn eigen blote hoeven vooruit, net zoals op de zachte bodembedekking van de stal. Hoe veel uren per dag wordt jouw paard eigenlijk bereden? Op welke ondergronden? Hoefschoenen trek je aan en uit wanneer je wilt: je paard zit er niet permanent mee opgescheept. En zeg nou zelf: hoe lekker vind je het zelf om na een lange werkdag je schoenen uit te schoppen? Dat geldt ook voor je paard!

hoefschoenen of hoefijzers beweging in de hoef

Hoefschoenen ondersteunen de beweging van de hoef in tegenstelling tot hoefijzers

Schoenen voor paarden zijn gemaakt van kunststof. Er zijn vele verschillende hoefschoenen die ook uit zeer uiteenlopende soorten kunststof zijn samengesteld. Over het algemeen kun je echter wel zeggen: kunststof is een flexibel materiaal. IJzer is dat niet. Een hoefijzer, vastgenageld onder een paardenhoef, belemmert door deze inflexibiliteit de werking van de hoef.

Een hoef is een dynamisch, zeer beweeglijk en heel goed doorbloed deel van je paard. De beweging in de hoeven zorgt door het optillen en neerzetten ook voor een goede doorbloeding van de benen van je paard. Dit hoefmechanisme is van levensbelang voor de gezondheid van je paard. Hoefschoenen ondersteunen de natuurlijke werking van de hoef door hun flexibiliteit, in plaats van deze te beperken zoals hoefijzers doen.

Bovendien is er in de hoefschoen zelf ook nog altijd wat ruimte voor de hoef om te bewegen, in tegenstelling tot de uitgesloten bewegingsruimte die een genageld hoefijzer de hoef biedt.

hoefschoenen geven meer grip dan hoefijzers

Hoefschoenen bieden veel meer grip dan hoefijzers

Wanneer je de beweging van een paard op hoefijzers vergelijkt met een paard op blote hoeven, valt op dat het paard op hoefijzers iedere stap een stukje doorglijdt. Een paard op blote hoeven doet dit niet: de eigen hoeven van je paard zijn ‘ontworpen’ om een goede grip te bieden. Zet je je paard op hoefijzers dan voelt hij zich als het ware alsof hij op schaatsen moet lopen. Vooral op gladde oppervlakten (asfaltwegen, nat gras) kan hij zijn eigen hoeven niet inzetten om ‘normaal’ te lopen.

Hoefschoenen zijn, in tegenstelling tot hoefijzers, ontwikkeld om een goede grip te geven. Niet te veel en niet te weinig: kortom zo dicht mogelijk in de buurt van de natuurlijke blote hoef. Ook dit heeft te maken met de flexibiliteit van het materiaal waarvan een hoefschoen gemaakt is. Hoe flexibeler het materiaal van de zool van de hoefschoen, des te betere grip de hoefschoen zal geven. Het hoefijzer, een hard stuk staal, beweegt niet mee met de natuurlijke beweging van de hoef én is van zeer glad materiaal gemaakt.

demping van hoefschoenen versus hoefijzers

Hoefschoenen geven schokdemping, hoefijzers niet

Een blote hoef wikkelt zich net zo af als jouw eigen voet. Eerst komt de hiel op de grond en de teen verlaat als laatste de bodem voor de volgende stap. De hiel van het paard is uitgerust met een fantastische natuurlijke schokdemping. De hoef wordt aan de achterzijde breder wanneer hij de grond raakt en wordt weer smaller wanneer hij wordt opgetild.

Een paard op hoefijzers kan deze afwikkelbeweging niet maken. Bovendien zit het hoefijzer bijna volledig aan de hoef vastgenageld, zodat de schok dempende mogelijkheden (het breder en smaller worden) van de hoef worden uitgezet. Dat heeft opnieuw te maken met de inflexibiliteit van het hoefijzer: dit staat geen of nauwelijks beweging in de hoef toe. Het resultaat is dat het paard met hoefijzers steeds met het volle gewicht op de volledige hoef landt. Dit geeft niet alleen een stevige schok op de hoeven, maar ook harde klappen op de pezen en spieren in de benen.

Het flexibele kunststof waarvan een hoefschoen is gemaakt, zorgt er niet alleen voor dat de hoef nauwelijks belemmerd wordt in de natuurlijke manier van bewegen. Een hoefschoen zorgt ook voor extra schokdemping. Dit effect is het beste te zien bij hoefschoenen met een flexibele rubberen zool.

hoefschoenen bij hoefbevangenheid

Dempende hoefschoenen bij hoefbevangenheid

Deze dempende eigenschap van hoefschoenen komt zeer van pas bij de behandeling van ernstige hoefproblemen, zoals hoefbevangenheid. Hoefbevangen paarden staan vaak de hele dag stil op één plek: ze kunnen door de pijn in hun hoeven geen stap verzetten. Vaak wordt je hoefbevangen paard met ijzer beslagen. Hoewel je daar wellicht mee bereikt dat hij weer kan lopen, help je het genezingsproces er niet mee. In tegendeel: voor genezing is doorbloeding nodig. En dat is precies wat je met een hoefijzer uitschakelt. Het kan een oplossing lijken, omdat een minder doorbloede hoef ook minder pijnlijk aanvoelt voor je paard. Wil je echter een duurzame oplossing, dan zal je paard weer aan de gang moeten komen met goed doorbloede hoeven, zodat de afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Speciale medische hoefschoenen helpen met hun demping om je paard weer uit zichzelf in beweging te krijgen. Ze ondersteunen zo het genezingsproces.

hoefschoenen kosten ten opzichte van hoefijzers

Hoefschoenen zijn kostenbeparend ten opzichte van hoefijzers

Hoefbescherming kost geld, dat is nou eenmaal zo. Heb je wel eens uitgerekend wat je kwijt bent aan het steeds opnieuw laten beslaan van je paard? Ik ga het hier eens proberen met een rekenvoorbeeld.

Laten we ervan uitgaan dat een paard iedere 8 weken opnieuw beslagen moet worden. Rondom kost het bekappen en beslaan van een paard met hoefijzers gemiddeld €120,-. Zeg dus dat het iedere 8 weken vierkant beslaan per jaar (6,5 keer) €780,- kost.

Bekappen moet natuurlijk ook nog gebeuren als je een onbeslagen paard hebt, dit kost gemiddeld €35,- per keer. Een paard met hoefschoenen moet ook gewoon bekapt worden. Het bekapinterval is gemiddeld bij een barefoot paard wel wat kleiner: 6 tot 8 weken. We gaan daarom uit van 7,5 keer per jaar bekappen à €35,- wat neerkomt op een jaarbedrag van €262,50.

rekenvoorbeeld hoefijzers of hoefschoenen

Hoefschoenen kosten gemiddeld €100,- per stuk. De meeste paarden kunnen prima met 2 hoefschoenen (alleen voor), maar laten we voor het rekenvoorbeeld uitgaan van 4 hoefschoenen voor je paard. Een aanschaf van €400,-.

Hoefschoenen gaan niet eindeloos mee, het zijn tenslotte schoenen: ze verslijten door gebruik. Zou je ervan uitgaan dat je hoefschoenen een jaar meegaan, dan ben je voor je blootvoetse paard met hoefschoenen per jaar €662,50 kwijt, in vergelijking met je vierkant met hoefijzers beslagen paard waarvoor je €780,- kwijt bent. Dit lijkt niet zo’n heel groot verschil.

Echter, bij recreatief gebruik van hoefschoenen, laten we zeggen zo’n 2 keer per week een rit van 10 kilometer, gaan hoefschoenen (mits verder normaal gebruikt en goed onderhouden) zo’n anderhalf tot 2 jaar mee. Voor het rekenvoorbeeld gaan we uit van 1,5 jaar. Dat is €267,- per jaar aan hoefschoenen. In totaal ben je dan voor je paard op hoefschoenen per jaar inclusief bekappen €529,50 kwijt. Dat is toch al snel een besparing van €250,- per jaar ten opzichte van beslaan!

Bovenstaande is, zoals ik al aangaf, een rekenvoorbeeld op basis van gemiddelde bedragen en intervallen van bekappen en beslaan. In ieder individueel geval kan dit natuurlijk anders zijn.

verwondingen hoefijzers vs hoefschoenen

Hoefschoenen geven minder kans op verwondingen dan hoefijzers

Afgetrapte en verloren hoefijzers zorgen voor veel ellende. Paarden kunnen zich verwonden bij het aftrappen van een ijzer, met afgescheurde stukken hoef of erger tot gevolg. Bovendien kan een afgetrapt hoefijzer gevaar opleveren voor jouw paard of de andere paarden in de weide: wanneer een paard in de uitstekende hoefnagels gaat staan en deze in het leven van de hoef dringen, kan dat leiden tot ernstige hoefinfecties. Ook in de hoef achtergebleven nagels kunnen tot problemen leiden.

Hoefijzers zijn voor sommige staleigenaren ook een reden om een paard niet samen met andere paarden buiten te zetten. Een trap met een beslagen hoef komt veel harder aan dan een (ook nog eens veel beter gecoördineerde) schop met een blote hoef. Met alle verwondingen van dien is het te begrijpen dat stalhouders dit liever vermijden.

Gewoonlijk staat je paard niet met hoefschoenen aan in de weide of groepsinloopstal. Zou dit echter wel nodig zijn, bijvoorbeeld om medische redenen als hoefbevangenheid, dan geeft een hoefschoen veel minder kans op verwondingen dan een hoefijzer. Een verloren hoefschoen heeft geen gevaarlijke uitstekende delen en een schop van een gehoefschoende hoef is nog altijd te verkiezen boven een trap met een hoef met hoefijzer.

hoefschoenen op trailer

Je paard komt met hoefschoenen uitgeruster van de trailer dan met hoefijzers

Ga jij wel eens met je paard in de trailer op pad? Veel paarden komen doodmoe van de trailer, doordat ze de vele bochten, drempels en het optrekken en remmen voortdurend moeten opvangen en compenseren. En dan moet de wedstrijd of lange buitenrit meestal nog beginnen!

Hoefschoenen kunnen je paard helpen om uitgeruster van de trailer te komen. In tegenstelling tot harde, onbeweeglijke hoefijzers, kunnen hoefschoenen schokken opvangen. Ook hier geldt: hoe flexibeler de zool van de hoefschoen, des te meer je paard baat heeft bij de demping van de hoefschoen. Een flexibele rubberen zool kan hierin dus meer voor je paard betekenen dan een dikke harde kunststof zool.

gewicht hoefschoenen ten opzichte van hoefijzers

Hoefschoenen zijn lichter in gewicht dan hoefijzers

Al het extra gewicht aan het been van je paard heeft een negatieve invloed op zijn bewegingen en gangenwerk.

In de topsport, zoals de hogere klassen Endurance, is het belangrijk om zo min mogelijk gewicht aan het been van het paard te bevestigen. Een hoefschoen – en zeker een hoefschoen die speciaal ontwikkeld is voor de (duur)sport – weegt veel minder dan een hoefijzer. Gemiddeld weegt een hoefijzer 300 tot 400 gram. Een hoefschoen heeft een gemiddeld gewicht van 200 tot 300 gram. Dit verschilt per merk, model en natuurlijk de maat, net zoals bij hoefijzers. Voor de duursport kies je doorgaans de lichtere modellen hoefschoenen.

Ook hier levert het gebruik van hoefschoenen dus een voordeel op ten opzichte van het hoefijzer, alleen al omdat je paard ze niet dag en nacht draagt.

welke hoefschoenen

Het aanbod in hoefschoenen is zo groot dat ze ook jouw paard passen

Waar het eind vorige eeuw nog bijna vanzelfsprekend was om te kiezen voor hoefijzers als hoefbescherming, ook door het geringe aanbod in hoefschoenen, is dat nu geen argument meer. De ontwikkeling in de hoefschoenenwereld heeft niet stilgestaan: jaarlijks komen er nieuwe merken en modellen hoefschoenen bij.

De vele beschikbare maten maken het mogelijk om voor nagenoeg alle rassen paarden een passende hoefschoen te vinden. Deskundig aanmeten is belangrijk – dat is bij hoefschoenen niet anders dan bij hoefijzers.

gelijmde hoefschoenen vs hoefijzers

Gelijmde hoefschoenen zijn een gezondere toepassing dan hoefijzers

In sommige gevallen kan het handig zijn als de hoefbescherming goed vast zit aan de hoef. Een paard dat herstellende is van een hoefprobleem kan hier bijvoorbeeld baat bij hebben. Ook wanneer een standcorrectie nodig is, bijvoorbeeld bij een veulen dat geboren is met een afwijkende been- of hoefstand, is het belangrijk om een corrigerende maatregel onder de hoef vast te kunnen maken. In de lange afstandssport, zoals Endurance, is het daarnaast van belang om zo min mogelijk wrijving te veroorzaken tussen hoef en hoefbescherming.

Voor al deze toepassingen zijn er kunststof oplossingen beschikbaar die aan de hoef kunnen worden gelijmd. Zo heb je alle voordelen van de permanente hoefbescherming, gecombineerd met de flexibiliteit van een hoefschoen. De flexibiliteit is in alle bovenstaande gevallen extra belangrijk: je wilt optimale doorbloeding in hoeven die genezen, nog in ontwikkeling zijn en die aan (top)sport doen. Met (gelijmde) hoefschoenen geef je de hoef de kans zich op een zo natuurlijke manier te bewegen en zo optimaal doorbloed te zijn. Dit in tegenstelling tot een hoefijzer, dat nagenoeg alle beweging in de hoef uitschakelt – en daarmee de doorbloeding belemmert.

hoefschoenen aanmeten pasconsult

Hoefijzers versus hoefschoenen: de succesfactor is deskundig advies

Ben jij na het lezen van dit artikel ook overtuigd van de vele voordelen die hoefschoenen hebben ten opzichte van hoefijzers? Natuurlijk zijn er, net als over hoefijzers, ook minder lovende verhalen over hoefschoenen te lezen. Bij veel van deze verhalen is echter de sleutel: de hoefschoen moet goed passen. Een niet goed passende hoefschoen zal eerder voor problemen zorgen. Net zoals een slecht passend, onzorgvuldig genageld hoefijzer.

Win daarom, voordat je hoefschoenen aanschaft, advies in bij een specialist. Laat je adviseren welke hoefschoenen voor jouw paard de meest geschikte zijn en ga als het even kan voor een deskundig pasconsult, zodat je weet dat je met de best passende hoefschoenen op pad gaat. Bij HoofWear krijg je op afstand, aan de hand van foto’s van de hoeven van je paard, advies over te kiezen hoefschoenen. Ook kun je op afspraak met je paard bij HoofWear terecht voor een deskundig pasconsult.

Tip voor je paard

Hilton Herbs Hoof and Health Mud Defender

In een artikel over hoefbescherming past wel een tip over hoefgezondheid, toch? Ken jij de pure kruidensupplementen en lotions van Hilton Herbs al? Mud Defender is een fantastisch supplement dat je paard ondersteunt bij problemen in het natte seizoen, bijvoorbeeld mok. Hoof & Health ondersteunt gezonde hoeven.

Meer informatie over hoefproblemen in de herfst en winter vind je in deze blog.

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment