Vuurwerk: een jaarlijks terugkerend spektakel. Voor veel mensen betekenen de gigantische knallen en felle lichtflitsen een goed begin van het nieuwe jaar. Echter zijn er minstens zo veel mensen die al dat geknal helemaal niet zien zitten. Vaak zijn dit eigenaren van honden, katten of paarden met vuurwerkangst.
Wat kun je doen om de angst en stress die vuurwerk veroorzaakt, zo minimaal mogelijk te houden voor je paard? Paarden zijn vluchtdieren. Over het algemeen zullen zij proberen zo snel mogelijk weg te komen uit een stressvolle of angstige situatie. Dit kan tot ongelukken en verwondingen leiden wanneer ze proberen te ontsnappen over een hekwerk, door je schrikdraad of over de staldeur heen. Voor deze blog heb ik daarom een paar tips verzameld die je kunnen helpen om je paard met vuurwerkangst veilig en met zo min mogelijk stress door de jaarwisseling te loodsen.
Wanneer barst het vuurwerk los?
Het klinkt als een open deur, maar een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Al ruim voor oudejaarsdag kun je informeren wat de vuurwerkplannen van de buren zijn. Wat gaat er aan vuurwerk afgestoken worden in de buurt van de stal waar jouw paard staat? Is er een vuurwerkevenement in jouw gemeente waar je paard last van zou kunnen hebben? Hoe laat gaat het vuurwerk van start, standaard om 0.00 uur of begint het al eerder?
Laat je buren weten dat je paarden hebt met vuurwerkangst die kunnen schrikken van harde knallen en lichtflitsen. Niet iedereen kan er begrip voor opbrengen, maar jij hebt in ieder geval je best gedaan om begrip te kweken.
Paarden zijn gewoontedieren
Bedenk wat voor jouw paard het beste werkt. Wat is je paard gewend? Staat hij altijd 24/7 buiten, of overnacht hij in de stal? Paarden functioneren het beste binnen hun eigen dagelijkse routine. Over het algemeen is het geen goed idee om je paard op een stressvolle nacht ineens anders te behandelen dan gewoonlijk. Je wilt je paard immers niet nóg meer spanningen bezorgen.
Heb je bedacht dat het tijdens oud en nieuw veiliger voor je paard is om hem op stal te zetten, terwijl hij normaal gesproken dag en nacht buiten staat? Ga dan ruim voor oudejaarsavond aan de slag om je paard te laten wennen aan het op stal staan. Richt de stal op dezelfde manier in als je van plan bent tijdens de vuurwerknacht. Wil je bijvoorbeeld de bovenste staldeur ook dichtdoen, een radio aanzetten, een extra hooinet of speelbal geven? Geef hem deze dingen dan ook tijdens de wenperiode. Zo maak je een nieuwe gewoonte aan, die ervoor zal zorgen dat je paard de herrie comfortabeler kan doorstaan.
Zorg voor de veiligheid
Onze paarden staan nooit op stal. Ook niet op oudejaarsnacht. Wel kunnen ze altijd terecht in een zeer ruime, hoge open schuilstal. De ervaring leert echter, dat ze niet snel uit zichzelf binnen gaan staan tijdens het vuurwerk. Liever staan ze buiten, daar waar ze de omgeving goed kunnen overzien.
Wil jij je paarden ook buiten laten staan tijdens de jaarwisseling? Dan zijn er een aantal dingen om vooraf rekening mee te houden. Heel belangrijk is het om je omheining nog vlak voor het geknal losbarst, goed te controleren. Zijn er zwakke plekken die je nog kunt versterken? Stukken waar je paard er gemakkelijk doorheen of overheen zou kunnen gaan? Zet deze gedeeltes af, zodat je paard er niet bij kan komen. Hangen er draden door? Zorg dat je ze weer strak spant. Staat er nog voldoende schrikstroom op je omheining?
Je paard bij vuurwerkangst ondersteunen met supplementen
Weet je van voorgaande jaren dat jouw paard zich vanaf de eerste knal (vaak al dágen of zelfs weken eerder dan oudejaarsnacht) vreselijk druk maakt? Overweeg dan om een ondersteunend natuurlijk voedingssupplement in te zetten. Je kunt hiermee erger voorkomen. Ernstige stress (door vuurwerk) kan bijvoorbeeld hoefbevangenheid in de hand werken. En dat wens je geen enkel paard toe!
Wij hebben hele goede ervaringen met Hilton Herbs Calm & Collected. In deze kruidenmix zit onder andere valeriaan (Valeriana officinalis) en kamille (Matricaria chamomilla). Deze kruiden staan van oudsher bekend om hun rustgevende werking. Dat komt goed van pas bij vuurwerkangst.
Het is raadzaam om al op tijd te beginnen met het bijvoeren van dit supplement, omdat het lichaam van je paard even de tijd moet hebben om de kruiden goed op te nemen. Ben je al wat aan de late kant, bijvoorbeeld de week vóór de jaarwisseling, dan adviseren we om de vloeibare Calm & Collected Gold te nemen: deze wordt sneller in het lichaam opgenomen dan de droge kruiden.
Ook voor honden en katten met vuurwerkangst heeft Hilton Herbs een kruidensupplement: Tranquility voor honden en Kitty Kalm voor katten.
Denk vooraf na over brandveiligheid
Het zou je maar gebeuren: vuurwerk dat een stalbrand veroorzaakt. Het komt zelden voor, maar zorg ook hier voor een goede voorbereiding. Zorg voor brandblussers op stal, maak water gemakkelijk beschikbaar en denk bijvoorbeeld ook aan zand om vuur mee af te kunnen dekken. Het is daarnaast altijd goed om je bewust te zijn van mogelijke vluchtroutes op stal: waar kun je zo snel mogelijk naar buiten in geval van brand? Heeft jouw pensionstal hierover afspraken met je gemaakt? Is er bijvoorbeeld een ontmoetingsplek afgesproken en zijn er BHV’ers aangewezen?
Geef je eigen stress niet door aan je paard
Wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar: blijf zelf rustig. Jouw eigen spanningen hebben een direct effect op je paard: je geeft je eigen stress als het ware door. Paarden zijn daar enorm gevoelig voor. Word dus in het bijzijn van je paard vooral niet witheet van woede als de buurman ineens een gigantische vuurpijl afsteekt. En heb je zelf vuurwerkangst? Wees je ervan bewust dat je dit kunt overbrengen op je dieren.
Is je paard onhandelbaar van angst? Denk aan je eigen veiligheid! Zorg dat je paard zich niet kan verwonden, maar ga niet koste wat het kost proberen nog iets met hem te bereiken: beperk het risico op ongelukken voor jullie beiden.
Afleiding werkt! Geef je paard iets te doen tijdens het vuurwerk
Vlak voordat het vuurwerk losbarst, gaan wij altijd naar buiten om alle hooinetten te vullen. Ook zorgen we voor wat verse wilgentakken in de paddock. Afleiding is namelijk één van de beste remedies tegen stress en dus ook tegen vuurwerkangst. Wanneer je paard tijdens het heftigste deel van de vuurwerkherrie druk bezig is met eten, zal hij zich minder angstig voelen.
Staat je paard op stal, dan kun je de radio aanzetten om de vuurwerkgeluiden wat te overstemmen. Denk er wel aan dat je geen radiozender uitkiest waarop de jaarlijkse nationale vuurwerkshow wordt uitgezonden!
Blijf zelf in de buurt, je nabijheid kan je paard kalmeren en je kunt in de gaten houden of alles goed gaat. Misschien heb je nog wat klusjes te doen op stal? Neem een zak oliebollen mee en een thermosfles met warme chocolademelk en maak er met stalgenoten een gezellig moment van.
Nieuwjaarsdag: het is weer voorbij!
‘The day after’: opgelucht dat je paard de jaarwisseling goed is doorgekomen? Er zijn nog wel een paar dingen om vandaag te checken voordat je paard weer terug in de normale routine kan terugkeren. Is er bijvoorbeeld verdwaald vuurwerk in de waterbakken, weides, paddock of inloopstal terecht gekomen? Hoe is de omheining eraan toe? Kijk je paard zelf ook goed na, wellicht heeft hij toch een verwonding opgelopen die verzorgd moet worden.
Deel je tips!
Wat doe jij om je paard met vuurwerkangst te helpen? Heb je nog aanvullingen op dit artikel? Tips delen is fijn!
Ik wens jullie en jullie paarden een fijne, rustige, veilige jaarwisseling.
Giveaway
Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis zak Hilton Herbs Herballs voor je paard (of hond, die vindt ze ook heerlijk!)
Marianne Gloudemans
Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs