paddock paradise

Het begin van ons paddock paradise is er!

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque3 Comments

Omdat het gras al snel weer begint te groeien, is het belangrijk dat ons paddock paradise snel af komt. Afgelopen weekend was het ineens mooi weer en hebben we spontaan heel veel gedaan. Ben er erg blij mee, het wordt heel gaaf! Kijken jullie mee naar de vorderingen?

In mijn eerste paddock paradise plattegrond had ik de bak vooraan en de wei achteraan bedacht. Dit heb ik nu omgedraaid, omdat de grond achterin veel beter geschikt is voor een bak en het grondwerk daarom ook goedkoper is. Ook kijken we dan vanuit huis lekker tegen de wei aan in plaats van op een zandbak.

paddock paradise aanleggen

We hebben een lang en smal stuk grond. Ik heb gekozen voor een ‘bak’ van ongeveer 20 x 20 meter. Vierkant vind ik veel prettiger werken dan een longeercirkel of round pen. Verder zou een grote rechthoekige bak wel passen, maar ik vind zelf dat ik dan echt te weinig ruimte overhoud voor de paarden en wei. Lange stukken trainen kan ook in het bos, en voor de rijles zoek ik nog een bak in de buurt.

paddock paradise aanleggen

De paarden kunnen helemaal om de trainingsbak heen lopen. Aan de rechterkant is een pad van ongeveer 3,5 meter breed. Deze breedte hadden we ook op onze vorige plek en die werkte goed. Als je met veel bredere paden gaat werken, wordt de beweging minder gestimuleerd. Heb je een grotere kudde, dan is een bredere track wel weer een goede optie.

paddock paradise aanleggen

Aan de linkerkant (op de foto rechts) hebben ze een smal paadje tegen de bosrand aan. Ik ga op den duur nog wel wat meer snoeien om de ‘flow’ er wat beter in te krijgen. Ze gebruiken dit stuk zeker wel, maar lopen er soms toch niet in. Je voelt het zelf ook als je de route loopt, die hoekpaal blokkeert je een beetje.

paddock paradise aanleggen

Kijk, die heb ik gemaakt naar aanleiding van het artikel met ideeën voor verrijking van paddock of wei. Dit puin moest toch nog aan de kant, want het lag midden in mijn nieuwe bak. Was best zwaar dat gesjouw, maar ik vind het resultaat best leuk geworden! Nu nog even likstenen kopen om ertussen te stoppen.

paddock paradise aanleggen

Achterin hebben we een flink stuk vrij gelaten, als een extra paddock. Hier staat nu de groene slowfeeder bak. Die vond ik toch iets mooier om tegenaan te kijken dan de gele hieronder ;).

paddock paradise aanleggen

Deze verharding wordt binnenkort uitgebreid (jeee, kan niet wachten!). Helaas moet het daarvoor eerst helemaal droog worden. Even geduld nog dus.

Het achterste deel is nu voor zover af, dat is eerst even wachten op het grondwerk. Daarna gaan we verder met een definitieve afrastering. We willen het liefst alles van hout of als heg, maar dat is heel erg veel werk. Het kan ook zijn dat we eerst even binnen aan de slag gaan, daar moet ook nog een hoop geklust worden.

paddock paradise aanleggen

Vooraan wilden we allebei heel graag vloeiende en ronde lijnen. Dat betekent alle tijdelijke paaltjes uit de grond en draad neerleggen om te kijken hoe het eruit ziet, voelt en loopt. We hebben de ronde zelf ook meerdere keren gelopen. Echt leuk, je merkt namelijk meteen dat ronde vormen veel en veel meer doen voor de beweging dan rechte lijnen en hoeken. Echt heel gaaf om te ervaren!

paddock paradise aanleggen

Zo hebben we de hele afrastering uitgezet met prikstokjes. Dit blijft tijdelijk zo staan tot alle palen erin staan. Ook hier willen we weer graag houten afrastering of heg, maar het kan ook zijn dat we tijdelijk toch even voor draad kiezen. Ik heb langs de bosrand een hele golvende lijn gemaakt, ze liggen en eten namelijk graag op deze plekken.

Het wordt echt tof zo! Zie je het al voor je? Een prachtige, biologische wei met bloemen en kruiden. Het zal wel hard werken worden om ‘m zo te krijgen, maar ik heb er zin in!

Zodra we weer wat verder zijn plaats ik natuurlijk weer een update. En ik zal binnenkort een nieuwe plattegrond maken zodat je een goed bovenaanzicht hebt op wat het gaat worden. De paarden vinden het in ieder geval al helemaal leuk, erg interessant allemaal en ze bewegen nu al meer.

Comments

  1. Wat voor zand heb jij gebruikt?
    Ik ben op zoek naar zand voor mijn roundpen in uden, liefste wat steviger

  2. Hallo,
    Leuke site heb je, ik ga ook een kleine paddock paradise aanleggen en wil mij graag aanmelden voor jouw nieuwsbrieven.

    Vriendelijke groeten,

    Jessica van Pelt

Leave a Comment