natuurlijk paarden houden

Waarom natuurlijk paarden houden ook fijn is voor mensen

In Natuurlijk paarden houden, Persoonlijk by Linda Lebesque15 Comments

Ik word heel erg blij van gezonde en gelukkige paarden en ben van mening dat je dit het beste kunt bereiken door ze zo natuurlijk mogelijk te houden. Maar dat natuurlijk paarden houden ook heel fijn is voor mensen wordt nog wel eens vergeten. Het zorgt voor gemak, vrijheid, relaxtere paarden en minder gedoe.

Je kunt weer eens weg zonder oppas!

Dat was echt één van mijn vereisten voordat ik de paarden aan huis kreeg: ik wilde een systeem waarbij ik gewoon weg kon, niet om een bepaald tijdstip thuis hoef te zijn om ze binnen te zetten of te voeren. Natuurlijk heb ik wel oppas nodig bij een langere vakantie, maar ik kan makkelijk een hele dag of zelfs kort weekend weg blijven. Ik vul mijn complete collectie slowfeeders en waterbakken en weg ben ik.

Geen gedoe met dekens

Niet dat ik per se vind dat je paard slechter wordt van een deken hoor, maar ik ben wel heel erg blij dat ik de mijne zonder heb staan. Het scheelt gewoon zoveel gedoe! Niet meer op en af doen, bang zijn dat je paard het te warm of te koud heeft, met poep en urine besmeurde bilkoorden (en sluitingen, bedankt jongens) en natuurlijk de gaten in je net nieuwe hele dure deken. Van een wintervacht heb je echt geen last met rijden, je paardje wordt er heerlijk knuffelbaar van en op wedstrijd kijken ze maar de andere kant op.

Relaxtere paarden

Mijn paarden zijn haast nooit opgefokt of gestrest, of er moet echt iets geks voorbij komen. Meestal staan ze te eten, te slapen of een beetje te soezen. Dan lopen ze weer een stukje, gaan ze elkaar een beetje vervelen of lekker rollen in het zand. Dit merk je ook echt in de omgang. Ze hoeven hun energie niet kwijt omdat ze eindelijk die stal uit mogen, schrikken niet van dingen omdat ze de hele dag lekker rond kunnen kijken en zijn natuurlijk ook heel goed aan elkaar gewend. Ideaal tijdens een buitenrit!

Gezondere paarden

Hier is vast geen onderzoek naar gedaan, maar sinds ik mijn paarden natuurlijk houd en voer hebben ze duidelijk minder gezondheidsproblemen. Waar ze vroeger regelmatig last hadden van kleine kwaaltjes maar ook grotere blessures, is dat nu haast niet meer aan de orde. Constant ruwvoer, weinig gras en suikerarm krachtvoer zorgen voor een goede basis. Voldoende beweging en vrijheid zijn goed voor lichaam en geest. En wat betreft het staan in een groep: ze hebben echt niet meer blessures of wondjes dan toen ze op stal stonden. Merken de andere natuurlijk paardenhouders dat ook?

Zij blij wij blij

En het belangrijkste punt van allemaal: wij zijn blij als onze paarden blij zijn!

Ben ik nog iets vergeten? Wat vind jij zo fijn en makkelijk aan natuurlijk paarden houden?

Comments

  1. Wij hebben onze paarden (3 stuks, een Belgisch warmbloed, een Gelder en een jonge freiberger) sinds 1,5 week aan huis staan. We hebben de basis voor onze paddockparadise af, maar merk nu al dat er eea veranderd moet worden. Onze track bestaat uit zand, en daar hangen een aantal slowfeedernetten. Het hooi dat tussen de mazen doorvalt, komt dus in het zand terecht, en wordt er tussenuit geplukt. Met risico op zand! Dit baart mij nogal zorgen, naast het feit dat het hooi dat ik hun nu voer, maar weinig goedkeuring kan wegdragen… Zodra het nieuwe, grofstengelige hooi in de netten zit, wordt er weinig meer gegeten… Losvoeren gaat nog, maar uit een net plukken, echt niet dus. Heb tevens een grote baal hooi van de vorige stal overgenomen, om ze rustig aan te laten wennen. Dit is voordroog en zodra dit in het net zit, vreten ze zich tonnetje rond!! Nu vraag ik je…. heb ik hier drie vreselijk verwende rotknollen lopen, of kan het zijn dat het nieuwe, veel grovere hooi, te stengelig en grof is voor de slowfeeders met een maaswijdte van 3 cm? Dus nu een ander net besteld met een grotere maaswijdte, en achter grind aan zodat de voerplekken ‘verhard’ worden en er minder risico bestaat op teveel zand eten. Zo blijven er ongetwijfeld dingen komen die aan verandering of verbetering onderhevig zijn. Een status qua vwb de pp, dat hebben we nog lang niet bereikt! Een heuveltje en beplanting zijn de volgende wensen op het lijstje. Wat is in jullie ogen onontbeerlijk om in elk geval goed (en hoe precies?) geregeld te hebben, voordat een pp zijn werk doet?

    1. Author

      Hoi Marjolein, mijn paarden laten grover hooi ook eerder liggen hoor. Een slowfeeder met grotere mazen helpt daarbij echt wel. Misschien dat je het grovere hooi in bakken kunt voeren? Dat geeft veel minder rotzooi. Tegen het zand kun je ook af en toe een zandkuurtje kunnen doen van vlozaad of lijnzaad, dat kan ik iedereen aanraden.
      Groetjes,
      Linda

  2. super jou verhaal!!
    Er is wel onderzoek naar gedaan hoor, namelijke jaime Jackson . Ik heb de opleiding hoofcare practioners bij hem gedaan.
    Zijn onderzoek is reuze interessant , en de conclusie is bijna zoals jou eigen conclusie

  3. Onze 4 paarden hadden een ruime uitloop met een loopstal. Sinds ruim een jaar hebben wij een hectare grond van een buurman kunnen huren. Om de weides heen hebben we een pad aangelegd waar de paarden ’s winters lopen. Wij hangen hooinetten aan het einde van het pad op en om bij het hooi te komen moeten zij bijna een halve kilometer lopen. Heerlijk om de paarden over het pad te zien crossen.

  4. onze vier paarden aan huis kunnen inderdaad zelf kiezen waar ze lopen, spelen, slapen en eten..!
    De track volgt de lijnen van ons woonhuis en daardoor zien we ze t merendeel van de dag..
    Zou niet anders meer willen..!
    Ons stukje extra gemak zit hm in een grote hooiruif.. Er gaat een baal van 400/450 kilo in met daaroverheen een fijn mazig net.
    De ruif staat op verharding waardoor de hoeven mooi gelijkmatig slijten en ze altijd een droge ondergrond hebben.
    Om 20 uur doen wij t laatste rondje buiten en daarna is de avond voor ons ;-)
    Overdag vullen we de hooinetten op de track, 5 in totaal en die zorgen voor een constante roulatie onderling..
    Zomerdag geven we gedurende de dag een strook gras tot hun beschikking en aan t einde vd middag sluiten we die af..
    En kunnen ze verder struinen op de track, de paddock en in de rijbak .
    Paarden zijn kerngezond..

    Inloopstal word alleen in de zomer ” spontaan ” gebruikt..!
    De automatische waterbak staat centraal en we hebben een houtenton voor water met de toevoeging van Keltisch zout.

    Vindt t erg belangrijk dat ze onbeperkt hooi kunnen eten. Dat voeren wij zomer en winter..

    De DA komt alleen enten en verder nooit..!
    Dat is voor ons de graadmeter dat we goed bezig zijn..

    Onderling spelen de ruinen erg veel en wild maar dat heeft nog nooit een blessure opgeleverd ..
    Dagelijks hebben ze hun Flip & ren moment.

    Het zijn relaxte dieren die we overal mee naar toe kunnen nemen..!
    Meer wensen heb je toch niet ..

  5. Mijn drietal (KWPN, Hannoveraan en Welsh A) lopen 24/7 in ons paddock paradijs aan huis. Ze spelen, eten, drinken en slapen samen, meestal in harmonie. Ik werk aan huis, heb dagelijks zicht op het reilen en zeilen. We vullen 2 x per dag de slowfeeders met hooi, daarnaast is er ook altijd stro beschikbaar om te eten. Ze kunnen zelf de schuilstal in en uit, uit de wind gaan staan achter de stal, rollen in het zand.
    Mijn inziens zijn ze gelukkig zo, hebben ze een goede basisconditie en geen stalondeugden. Vrij weinig wondjes/blessures.
    De enige tijd dat ik ze op stal zet is tijdens oud en nieuw.

    Het grote nadeel is die dikke vachten vol met modder in de winter…
    Ik zou het niet anders willen voor mijn paarden.

  6. En toch Is dat wel er op gaan zitten niks verstorende in de leefwijze. een indiaan doet het ook en die paarden kunnen het ook aan.
    Het natuurlijk houden van paarden of het natuurlijk huisvesten Is dan misschien betere benaming. Ik heb ze ook natuurlijk buiten enz en veel voordelen. Sommige rassen zijn misschien er niet meer voor gemaakt maar wie zegt dat wel dat niet terug kunnen brengen? Wat je er uit haalt kan je terug krijgen. Je moet et alleen willen en de meeste willen er me sporten. En et beste mooiste.paard in een stal om prijzen. Te winnen dusja. Blijft een keus maar als ik een paard nket 24/7 buiten kan hebben, koop ik het paard niet

  7. Ik lees altijd wel graag over natuurlijk paarden houden en ben altijd wel benieuwd naar de ervaringen ervan. Ik zou er echter zelf toch nooit voor kiezen! Natuurlijk is het mooi zoveel mogelijk de natuur na te bootsen echter de meeste paarden staan natuurlijk wel behoorlijk wat van de natuur af.. alleen al doordat wij erop gaan zitten is dit proces verstoort. Ik geloof ook niet per defenitie dat een paard gelukkiger is door natuurlijk gehouden te worden.. Echter de stallen waar paarden 23 uur per dag op de box worden gehouden moesten ze echt meteen sluiten!! Ik ben erg voor bepaalde vrijheid voor een paard in de zin van in de maanden dat het kan weidegang en in de maanden dat dat niet kan ze vrij rond kunnen lopen in paddocks en daar ook wat te knabbelen hebben.. ik werk op mijn pensionstal ook met slowfeeders wat denk ik behoorlijk uniek is maar ook deze geven mij behoorlijk meer vrijheid in de zin dat de avonden nu wel van mezelf zijn.. heerlijk zouden veel meer stallen moeten doen! Misschien in de ochtend wel wat meer werk maar dat betaald zich terug.. en veel blijere paarden die hun natuurlijke gedrag met de hele dag kunnen eten kunnen nabootsen! Ik merk dat ondanks ze de beschikking hebben over vrijwel de hele dag eten dat onze paarden graag naar binnen gaan voor de nacht! Ook dat geeft schijnbaar rust. Ook al regelmatig van mensen gehoord dat hun paard ernstig ziek werd deze werden dan ook natuurlijk gehouden en daar was niet altijd zicht op.. paarden die uiteindelijk overleden omdat mensen een weekendje weg gingen en dan geen zicht erop hadden.. ik wil mijn paarden veel zien en veel contact met ze hebben en dat mis ik een beetje in de manier van natuurlijk paarden houden.. maar ieder zijn ding uiteraard!

    1. Author

      Hoi Saskia, bedankt voor je mooie en uitgebreide reactie. Inderdaad ieder zijn ding en binnen de mogelijkheden voor jou en je paard het beste voor je paard doen.

Leave a Comment