invloed van actief stalsysteem op ijslandse paarden

Invloed van actief stalsysteem op IJslandse paarden

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque1 Comment

Veel paarden worden gestald in individuele boxen. Dit is een methode die eigenlijk helemaal niet past bij hun natuurlijke behoeften, zowel lichamelijk als mentaal. Veel paarden staan lange tijd op stal, vooral in de winter. Onderzoekers wilden daarom bekijken of een groepsstalling met actief voersysteem een goed alternatief is voor de individuele stal.

Het doel van dit onderzoek was om het effect van een actieve groepsstalling in IJsland te analyseren, maar de resultaten zijn mogelijk ook toepasbaar in andere landen.

Voor dit onderzoek werden acht IJslandse paarden geobserveerd in een groepsstalling. Tijdens de eerste helft van het onderzoek werden de paarden met de hand gevoerd, tijdens de tweede helft van het onderzoek met het automatische voersysteem waardoor de stal ‘actief’ werd.

Hun bewegingen, gedrag en tijd die ze liggend doorbrachten werden opgenomen op video en later geanalyseerd. De fysieke conditie van de paarden werd bepaald door hun gewicht op te nemen en door middel van de body condition score.

Resultaten

Er waren significante verschillen tussen de eerste en tweede periode van het onderzoek, waarbij de paarden tijdens de tweede periode meer bewogen en meer lagen. Er werd geen significant verschil gevonden in gewicht en de body condition score. De paarden lieten weinig agressie zien, er was een duidelijke sociale hiërarchie en de sfeer in de stal was gemoedelijk.

Dit onderzoek laat zien dat een groepsstalling met actief voersysteem voor deze paarden een goede oplossing was ten opzichte van individuele boxen en met de hand voeren. De paarden bleven gewoon in goede conditie en op goed gewicht. Daarbij bewogen en lagen ze meer.

Bron: NCBI

Leave a Comment