Keuzes maken hoeveel paarden

Keuzes maken

In Paardengedrag en communicatie, Persoonlijk by Cynthia MullerLeave a Comment

In mijn vorige blog vertelde ik dat vier paarden eigenlijk teveel is. Ik heb me een beetje verkeken op de grote hoeveelheid werk die vier paarden met zich meebrengt. Oké, heel goed dat ik de conclusie heb durven trekken dat vier teveel is, maar wat zijn de stappen die je nu kunt gaan ondernemen? In deze blog vertel ik je wat ik gedaan heb.

Iets teveel

Vier paarden was me teveel, ik zag het allemaal niet meer zitten. Vier paarden zorgen ervoor dat je veel mest moet opruimen. Al dat opruimen nam te veel tijd in beslag, wat ervoor zorgde dat mijn paarden als individu te weinig aandacht kregen, laat staan getraind worden.

Ik ken mezelf, als iets niet goed gaat dan zorgt dat ervoor dat er langzaam spanning opgebouwd wordt. Iets waarvan ik weet dat dat mijn valkuil is. Dus er moest iets veranderen, maar wat?

Alles op een rijtje

Ik heb alles voor mezelf op een rijtje gezet. Welke stappen wil ik gaan zetten? Welke opties zijn er?
Ik heb het volgende stappenplan voor mezelf doorlopen:

  • Verkopen, verleasen of ergens op pension zetten.
  • Welke voors en tegens heeft iedere optie?
  • Voor welke paarden kies ik?

Stap 1: verkopen, verleasen of pension

Ieder dier komt bij je met een reden. Afscheid nemen is iets dat dus eigenlijk niet in mijn woordenboek voorkomt, maar soms maken de omstandigheden het ernaar dat je keuzes moet maken.

Verkopen viel dus meteen al af. Verleasen of pension bleef over, maar welke keuze is het beste? En waarom? Om daar duidelijkheid in te krijgen ben ik naar stap 2 gegaan.

Stap 2: voors en tegens

Kan ik iedere maand geld missen om een paard ergens op pension te zetten? Krijg ik hierdoor meer tijd voor ieder paard of kost het me meer tijd, omdat ik er toch naartoe zal blijven gaan? Wat levert het me op? Dit zijn vragen die ik beantwoordde toen ik nadacht over een pensionstal.

Als ik naar mijn situatie kijk dan zou een pensionstal me, met nog drie paarden, te veel geld kosten. Daarnaast wil ik mijn paarden iedere dag zien. Ik wil weten of het goed met ze gaat en ik wil ze regelmatig trainen. Daarbij denk ik dat ik geen persoon meer ben om een paard op een pensionstal te hebben. Mijn dames staan nu ongeveer vier jaar aan huis en ik vind het heerlijk om mijn eigen regeltjes te hebben. Ik twijfel of ik me weer aan zou kunnen passen aan de regels van iemand anders. Een pluspunt zou stalgenootjes zijn, die mis ik wel als ik thuis met de paarden bezig ben.

Toen bleef leasen nog over. Hier zitten ook wel wat haken en ogen aan. Zo heb ik nagedacht over hoe er omgegaan moeten gaan met de kosten als iemand eraf valt. Je blijft als eigenaar verantwoordelijk voor de schade die jouw paard iemand toebrengt. Aan de andere kant is het wel heel fijn als mijn paard een tophuis krijgt met alle verzorging die ze nodig heeft.

Stap 3: welke paarden blijven?

Tijdens het maken van een keuze heb ik het geluk gehad dat ik de juiste persoon ben tegen gekomen. Hierdoor vielen alle puzzelstukjes meteen op hun plek en was meteen duidelijk wat de bedoeling is. Hierdoor heb ik ook niet echt na hoeven denken over wie weg zou moeten en wie kan blijven.

En nu, wat is de keuze geworden?

Ik vind het belangrijk dat mijn paarden een 5-sterren huis krijgen waar ze juist getraind en gevoerd worden.

Tijdens dit proces ben ik in contact gekomen met een rijschool waarbij welzijn hoog in het vaandel staat. Hier worden de paarden goed getraind en is er oog voor het individu. Dit maakte de keuze voor mij gelukkig erg makkelijk.

Ik heb het geluk dat mijn paard bij professionals terecht komt. Zo is er een contract met duidelijke voorwaarden over welke kosten zij overnemen en welke kosten voor mij blijven. Ook zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld hoe ver we gaan als mijn paard ineens erg ziek wordt. Dit geeft voor mij veel rust, alles is vastgelegd en voor beide partijen duidelijk. Ik kan je een dergelijke constructie dan ook echt aanbevelen.

De rijschool had een stal vrij waardoor mijn paard een week later op haar nieuwe stal stond. Voor mij voelt deze keuze goed. Mijn paard werkt voor kost en inwoning maar blijft van mij.

Afscheid nemen

Ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb, al vond ik het een enorm moeilijke keuze. Nadat de beslissing genomen was heb ik ervoor gekozen om haar snel te verplaatsen omdat ik anders tegen het moment dat ik haar weg ging brengen bleef aanhikken.

Ik vind het belangrijk dat mijn dieren weten waarom ik bepaalde keuzes maak. Na de keuze heb ik meteen aan mijn paard aangegeven wat de bedoeling is en waarom deze keuze genomen moest worden. Natuurlijk heb ik dit ook aan de andere paarden verteld.

De dag van de verhuizing was best zwaar. Ik kan erg slecht tegen afscheid nemen. Nadat ze op haar nieuwe plek was aangekomen heb ik volop de gelegenheid gekregen om afscheid te nemen. Mijn paard liep al nieuwsgierig rond in de paddock, ze was vooral geïnteresseerd in de andere paarden.

Een voordeel van de plek waar ze nu staat is dat ik altijd welkom ben om bij haar te komen kijken.

Al met al heb ik geen spijt van mijn keuze en is mijn kudde, inclusief ikzelf, veel rustiger geworden. Voor nu blijft het dan ook een kudde van 3 paarden.

Hulp bij jouw keuze nodig?

Zit jij ook met twijfels over een bepaalde situatie en kom je er alleen niet uit? Ik kan je daarbij helpen. Stuur me gerust een berichtje.

Image

Cynthia Muller

Holistisch adviseur voor mens en paard & Cranio-sacraal therapeut i.o.
Blogs | CynthiaMuller.nl

Leave a Comment