hoefvet of teer gezond voor de hoef

Laurierzalf, magnesium en andere hype middelen

In Hoefgezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Klaas Feuth21 Comments

Al geruime tijd werk ik als hoefdeskundige. Regelmatig krijg ik de vraag of een bepaald middel goed is voor de gezondheid van de hoeven. In bepaalde periodes is steeds een ander een middel 'in', zoals nu magnesium. Je ziet parallellen in de hypes bij mensen en dieren.
Een gezonde paardenhoef functioneert op voedingsstoffen die het paard opneemt via de voeding. De gezondheid van de hoef komt dus van binnenuit! Wat je ook van buiten op de hoef brengt: meer dan een mooie glans bereik je er niet mee. Als je niet oplet, veroorzaak je er juist problemen mee...

Magnesium: iedere kwaal duidt op een tekort?

Tegenwoordig wordt vaak magnesium geadviseerd; misschien wel tè vaak!
Er worden veel symptomen toegeschreven aan een eventueel tekort aan magnesium. De meeste van deze symptomen zijn zo algemeen dat je ze bij zo’n beetje ieder mineraaltekort of andere oorzaken van een gezondheidsdip zal kunnen tegenkomen.

Mineralen en vitaminen werken allemaal met en tegen elkaar. Een voorbeeld:

Veel magnesium zorgt voor een verhoogde afgifte van een hormoon dat de aanmaak van vitamine D bevordert. Vitamine D bevordert op zijn beurt weer de calciumopname. Calcium heeft dan weer een remmende werking op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer.

Ehm... volg je me nog?

Misschien niet, en dat is logisch! Elk mineraal in een web van voedingsstoffen heeft invloed op de balans: de stoffen werken allemaal met en tegen elkaar.

Daarnaast zijn er tal van andere factoren die van invloed kunnen zijn op de opname. Denk aan de werking van de organen: een teveel aan bepaalde mineralen moet ook weer door het lichaam verwerkt worden.

Het belang van een gevarieerde voeding

Bij mensen is het advies altijd: eet gevarieerd. Dat komt omdat het nog niet gelukt is om een universeel dieet samen te stellen dat voor iedereen in alle omstandigheden optimaal is.

Helaas worden veel dieren met een eenzijdig dieet gevoerd. Hierdoor zal een langdurig tekort of langdurig overschot op een gegeven moment effect gaan hebben op de gezondheid.

Het paard gaat efficiënt om met voedingsstoffen

Een paard kan heel goed omgaan met een tijdelijk tekort of tijdelijk overschot. Paarden hebben een heel efficiënte voedingsstoffenopname waardoor zij in staat zijn meer uit planten te halen dan veel andere dieren.

Een tekort wordt aangevuld middels reserves bijvoorbeeld opgeslagen in het skelet. Een overschot wordt door het lichaam verwerkt en uitgescheiden via mest of urine.

Paarden zijn eigenlijk meer verzamelaars dan grazers. Zij eten van nature erg schraal en gevarieerd. Het is daarom dat ik denk dat een gevarieerde voeding voor paarden ook veel beter is, in elk geval natuurlijker.

takken voeren aan je paard: een gevarieerde voeding

Enkelvoudige mineralen aan je paard geven?

Nog even over magnesium. Wist je dat de meeste (ex-)agrarische gronden een overschot aan magnesium bevatten? Ook de gewassen (weidegras) die erop staan bevatten vaak een hoge concentratie aan beschikbare magnesium. Dit krijgt je paard allemaal al grazend binnen.

grazende fjord

Ik zou om deze redenen nooit aan te raden enkelvoudige mineralen zoals magenesium te gaan bijvoeren omdat je paard enkele symptomen vertoont die door de marketing van de verkopers worden toegeschreven aan een tekort.

Veel belangrijker is het om je paard een gevarieerde voeding te geven. Goede variatie kun je bijvoorbeeld aanbieden met kruiden. Dit is voor het paard veel logischer.

Hoe het met de planten op jouw weide gesteld is, bijvoorbeeld wat magnesiumgehalte betreft, kun je door bodemonderzoek in beeld krijgen.

Middelen op de hoef: voor de hoefgezondheid?

Nu zul je wel aanvoelen wat ik denk van laurierzalf, hoefvet, teer en andere producten die je op de hoeven van je paard kunt smeren?

De paardenhoef wordt van binnenuit gevoed en voorzien van vocht. Een gezonde hoef zal dus niets merken van voedende oliën of crèmes die je er aan de buitenkant op brengt.

laurierzalf op paardenhoef

Wel kun je een hoef er mooi uit laten zien met een laagje vet of teer - althans als je dat mooi vindt - maar er zitten risico’s aan.

Bijvoorbeeld teer sluit de boel af voor zuurstof waardoor bacteriën vrij spel krijgen. De meeste schadelijke bacteriën, zoals die rotstraal veroorzaken, leven namelijk het beste zonder zuurstof.

Met een olie of hoefspray of hydraterende crème kun je wel het buitenste gedeelte van de hoefwand iets bevochtigen. Hierdoor is het met name in droge periodes iets gemakkelijker bekappen voor de hoefsmid of bekapper. Dit heeft tegelijk invloed op de slijtage. In droge periodes is een hoef juist ook gebaat bij een wat slijtvaste droge hoef. De vraag is of je de hoef dan moet bevochtigen.

Het insmeren van de kroonrand kan wel positief zijn, maar in dat geval is het vooral de massage die daar een invloed heeft.

Behandelen van hoefziektes

Er zijn natuurlijk wel producten die de hoefgezondheid kunnen helpen maar deze zijn specifiek bedoeld voor bijvoorbeeld de bestrijding van hoefziektes zoals rotstraal, schimmels etc. Ik werk in deze gevallen graag met een droog product: NT-Dry. Daarnaast is altijd mijn advies om de algemene gezondheid van je paard van binnenuit te bevorderen door goede gevarieerde voeding en eventueel ondersteunend een uitgebalanceerd voedingssupplement zoals Hoof & Health van Hilton Herbs.

Hilton Herbs Hoof and Health Mud Defender

Tip: supplement voor je paard

Modderige Nederlandse winters kunnen een uitdaging zijn voor de huid van je paard, vooral in kootholtes. Hilton Herbs heeft een prachtig kruidensupplement met bijbehorende lotion ontwikkeld voor een betere weerstand tegen mok en rainrot: Mud Defender.

Is jouw paard pas net van de hoefijzers af? Of heeft hij een dip in de gezondheid, wat je terugziet in de hoeven? Hoefspecialist Klaas Feuth raadt het natuurlijke supplement Hoof & Health aan: ter ondersteuning van de hoefgezondheid.

Image

Klaas Feuth

Leave a Comment