Lucky heeft Lyme – symptomen en consult

In Natuurlijke gezondheid paard, Persoonlijk by Linda Lebesque6 Comments

Iets meer dan een week geleden is bij Lucky de ziekte van Lyme gediagnosticeerd. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Deze bacterie wordt meestal overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek.

In mijn nieuwsbrief vertelde ik al over mijn nachtelijke teekavonturen. Terugkijkend wist ik toen al dat er iets niet goed zat. Ik heb wel eens vaker teken weggehaald bij paarden of andere dieren, maar nooit eerder bekroop me zo’n alarmerend gevoel. Ik heb dat toen toch maar naast me neergelegd. De paarden waren binnenkort toe aan hun natuurgeneeskundige check-up en dan zouden eventuele problemen wel tevoorschijn komen. Maar die kwamen al wat eerder.

Wat waren zijn symptomen?

Lucky liep al een tijdje een klein beetje onzuiver. Dit vond ik niet heel erg vreemd, omdat hij hier door zijn lichaamsbouw en trainingsgeschiedenis wel vaker last van heeft gehad. Daarom heb ik in de eerste instantie ook een afspraak gemaakt met een osteopaat. Hij begon alleen steeds slechter te lopen en kreeg op een gegeven moment ook opgezette/volgelopen kogels.

Ook had hij allerlei korstjes en bultjes op zijn huid en kwam hij niet goed door zijn vacht heen. Dit linkte ik in de eerste instantie aan een chemische wormenkuur die ik een tijd geleden heb gegeven. Op de foto hieronder zie je hoe zijn huid eruit zag.

lyme paard natuurgeneeskundig consult

Hij lag steeds meer en stond ook heel erg moeilijk op. Op een gegeven moment stond hij zo vreemd op, zijn spieren leken het wel te begeven. Ze trilden enkele seconden tot hij wat stabieler stond. Heel erg naar om te zien! Die keer wist ik dat dit niet alleen aan slijtage of een bewegingsprobleem kon liggen. Ik heb direct contact opgenomen met Ilonka van JA Natuurlijk, die gelukkig al snel langs kon komen voor een consult.

Natuurgeneeskundig consult & diagnose

Voorafgaand aan het consult heb ik een anamnese formulier ingevuld, zodat Ilonka zich kon voorbereiden. Ook al dacht Ilonka meteen aan Lyme, tijdens een consult wordt toch alles bekeken zodat er geen ’tunnelvisie’ optreedt. Ilonka heeft Lucky klinisch onderzocht en een energetisch onderzoek gedaan met de Lecher antenne. De Lecher antenne is een meetinstrument waarmee onder andere de vitaliteit van weefsels en organen kan worden gemeten en bepaald kan worden wat de mate van gezondheid of pathologie is van een orgaan of weefsel. Hier lees je er meer over.

lyme paard natuurgeneeskundig consult

Zowel de symptomen als het energetisch onderzoek wezen op de Borrelia bacterie. Zie je de kale, wat ingevallen plek achter de schoft? Onder andere daar zat ie. Gelukkig waren we er vroeg bij, wat de behandeling in ieder geval een stuk makkelijker maakt.

Lucky’s behandeling

De Borrelia bacterie is zeer inventief, kapselt zich in en leidt het immuunsysteem om de tuin. Hoe zorg je er dan voor dat deze boosdoener verdwijnt? In de reguliere diergeneeskunde wordt bij de ziekte van Lyme vooral gebruik gemaakt van antibiotica. In de natuurgeneeskunde ook, maar dan een natuurlijk antibiotica. Maar eerst wordt er gewerkt aan de inkapseling van de bacterie. Want hoe kun je de bacterie bestrijden als je er niet eens bij kunt?

Ik heb voor Lucky drie middelen gekregen. Een middel om de inkapseling af te breken, een middel om de bacterie te bestrijden en een middel om de lever te helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Ook voer ik magnesiumcitraat bij om zijn spieren te ondersteunen. Op de foto zie je een middeltje onder de dekensingel, er wordt dan getest of dit middel het juiste is.

En geloof het of niet, na één dag ging het al veel beter met hem. Hij liep beter, oogde vrolijker en zijn kogels waren minder opgezet. En hij blijft vooruit gaan. Hij likt de druppeltjes elke dag braaf van mijn hand. We zijn er nog niet, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt en hij krijgt alle tijd die hij nodig heeft.

Over twee weken komt Ilonka voor een vervolgconsult. Dan kijken we hoe het gegaan is en hoe de verdere behandeling eruit zal zien. Tot dan hou ik jullie op de hoogte met updates over hoe het met hem gaat.

Bron: Lymenet

Comments

  1. Leuk artikel om te lezen, bij mijn pony is hetzelfde vastgesteld. Ik ben gister begonnen met alvast magnesium bijvoeren voordat ik met de middeltjes begin. Hoe gaat het nu met jou paard? Ben wel benieuwd naar het vervolg.

Leave a Comment