wei paddock winterklaar

Maak je wei en paddock winterklaar

In Hoefgezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque5 Comments

De herfst is dé tijd om je wei en paddock winterklaar te maken. Want je kunt je maar beter voorbereiden op de natte en koude Nederlandse winters… met bijbehorende plassen en blubberbende.

Leg verharding aan voor je paarden

Een stuk bestrating is ideaal voor je paarden. Zorg voor fijne plek om met droge voeten op te kunnen staan en eten. Ook erg makkelijk voor jezelf. Je mest sneller uit, veegt de boel even snel bij elkaar en je hoeft zelf niet altijd door de modder te lopen. Gebruik oude, goedkope stoeptegels of van die grote betonnen platen. Mag of wil je geen bestrating aanleggen? Er zijn ook grastegels, een soort rastertegels van kunststof die je weer weg kunt halen.

Tip: zorg dat je mesthoop aan de verharding ligt.

Maak modder- en vorstvaste paden

Niets is vervelender dan door de blubber te moeten met je kruiwagen. En als die blubber eenmaal bevriest moet je je door een maanlandschap weten te manoeuvreren. Beter is het om alvast na te denken over (tijdelijke) oplossingen voor modderpaden. Dit kunnen betonplaten zijn, rubber matten maar ook houten platen. Nog fijner is het om voor jezelf een mooi bestraat pad aan te leggen.

Koop heerlijk warme winterlaarzen

Oké, dit is een logisch punt. Ga nu alvast op jacht naar leuke aanbiedingen en koopjes, dat bespaart je straks geld. Of kijk op Marktplaats voor Human Nature laarzen in jouw maat. Normaal te koop bij de ANWB winkel, maar voor minder dan de helft tweedehands te vinden. Ze zijn waterdicht, ideaal om mee te rijden en heerlijk warm.

Maak je watersysteem vorstvrij

Heb jij wel eens een hele winter moeten sjouwen met emmertjes water? Dan merk je pas hoeveel paarden drinken, ook in de winter. Je voorkomt dit soort gedoe door de watervoorziening vorstvrij te maken. Hiervoor zijn allerlei verwarmende elementen te koop, bijvoorbeeld in de bouwmarkt. Bart heeft dit bij ons ook gedaan.

Zorg dat je door kunt rijden in de winter

Oké, een drainagesysteem is niet voor iedereen haalbaar. Maar als je hier het budget en de mogelijkheid voor hebt, is het natuurlijk helemaal super! Je bak wordt onbruikbaar als het water in de grond niet goed genoeg kan weglopen. Je bak wordt veel te nat en als het gaat vriezen spekglad. Ik heb geluk met een droge zandbodem. Mijn kleine bak is niet ideaal voor hogere versnellingen, maar hij blijft wel bijna altijd droog.

Of denk in andere oplossingen. Als ik in een grote bak wil rijden, kan ik bij de buurvrouw terecht. Verder rijd ik in het bos en heb ik om de week les in een binnenbak.

Controleer waterafvoer in je wei

Staan je paarden in een waterrijke omgeving met natte grond en heb je sloten rondom je weides? Controleer dan alle sloten, buizen en pijpen en maak ze waar nodig leeg. Zo kan het water goed afgevoerd worden.

Zorg dat je paarden droog kunnen staan

Erg belangrijk voor gezonde paarden, zorg ervoor dat je paarden droog kunnen staan. Dat kan op allerlei manieren. Met een schutting, onder bomen of een fijne schuilstal. Bekijk bijvoorbeeld eens deze alternatieve schuilmogelijkheden voor je paard.

Controleer je stallen en afrastering op onderhoud

Moet het dak gerepareerd worden of de afrastering aangepast? Beter nu dan wanneer het regent, waait of vriest.

Heb jij nog andere tips om je wei en paddock winterklaar te maken?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Controleer de afrastering van je paddock. In de winter staan de paarden natuurlijk langer op de paddock en gaan ze op onderzoek uit!! Wiebelende/rottende palen vervangen, stroomdoorvoer controleren op de draden/linten, maaien/snoeien van plekken waar stroom weg kan lekken door contact met gras/struiken/takken. Scharnieren smeren van hekken zodat ze niet vastvriezen. In oktober schoffel ik ook altijd onkruid/gras onder de houten afrastering weg zodat de paarden dat niet gaan knabbelen als ze in de paddock staan ivm zand opname.

Leave a Comment