Meest gelezen in september

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque1 Comment

Elke maand zet ik de meest gelezen artikelen voor jullie op een rijtje. Benieuwd wat nu de top vijf van meest gelezen artikelen is? In september waren artikelen over voeding en gezondheid het meest populair.

1. Onderzoek naar de maaswijdte van hooinetten / slowfeeders

Slowfeeders en hooinetten worden steeds vaker gebruikt. Hiermee heeft namelijk diverse voordelen: je paard doet langer over zijn hooi, wat beter is voor zijn gezondheid en de voedselinname beperkt, het is zuiniger in gebruik én geeft minder rommel dan voeren op de grond. Er zijn allerlei soorten slowfeeders en hooinetten op de markt met verschillende maaswijdtes. Onderzoekers van de University of Minnesota wilden wel eens weten wat het effect is van de verschillende maaswijdtes, en vergeleken meerdere maaswijdtes met elkaar. Lees hier meer over het onderzoek naar de maaswijdte van hooinetten / slowfeeders.

2. Hoeveel ruwvoer heeft een paard per dag nodig?

Paarden halen het grootste deel van hun energie gewoon uit ruwvoer. De vezels in ruwvoer worden omgezet in vetzuren die energie leveren. Maar hoeveel ruwvoer heeft een paard per dag nodig? Dat hangt af van het gewicht van je paard of pony. Als je het gewicht van je paard of pony weet, kun je op basis daarvan berekenen hoeveel ruwvoer hij of zij nodig heeft. Om het je makkelijk te maken heb ik een tabel toegevoegd waar alles al voor je is uitgerekend. In deze tabel staat per gewichtshoeveelheid de droge stof behoefte (ds) aangegeven. Hier vind je hoeveel ruwvoer een paard per dag nodig heeft.

3. Insulineresistentie bij paarden

Insulineresistentie is een aandoening waarbij het lichaam van je paard niet op de juiste manier kan omgaan met suiker in zijn voedsel. Door insulineresistentie wordt de kans op hoefbevangenheid groter. Ook hebben veel paarden met insulineresistentie last van overgewicht. De belangrijkste functie van insuline is het regelen van het bloedsuikergehalte van je paard. Tijdens en na het eten stijgt het bloedsuikergehalte, insuline zorgt voor een verlaging van het bloedsuiker. Paarden met een insulineresistentie maken te veel insuline aan om de suikers te ze uit voedsel opnemen te verwerken. Een lange insulinestijging veroorzaakt dat de lichaamscellen ongevoelig raken voor insuline, waardoor je paard uiteindelijk niet meer in staat is om het bloedsuikergehalte weer op peil te brengen. Lees hier het artikel over insulineresistentie bij paarden.

4. Wat wilde paarden ons leren over paarden houden

Wat heeft een paard nodig om gelukkig en gezond te zijn? Rust, reinheid en regelmaat, dat is wat je vaak hoort. Maar is dit wel zo logisch? Houden de meeste ‘traditionele’ paardenmensen hun paarden niet juist zoals dit voor henzelf handig is? Want hoe de meeste gedomesticeerde paarden gehouden worden heeft helemaal niets te maken met hun situatie in het wild. Soms lijken we wel vergeten te zijn dat paarden geprogrammeerd zijn om zichzelf gezond en veilig te houden. De genen van een paard van nu zijn nog steeds hetzelfde als die van paarden die 4000 jaar geleden in het wild leefden. Als we kijken naar de gedragingen van deze wilde paarden, kunnen we veel leren over hoe we onze eigen paarden gezond en gelukkig kunnen houden. Hier lees je wat wilde paarden ons leren over paarden houden.

5. Hou je paard gezond en blij in de herfst

Of we het nu leuk vinden of niet, de herfst komt er weer aan. In ons kikkerlandje betekent dat vast veel natte en donkere dagen, maar (hopelijk) ook een mooie nazomer. Met het veranderende weer en andere temperaturen verandert er veel in de voeding en verzorging van je paard. Ook bereid je paard zich al voor op de komende winter. Waar moet je in de herfst op letten om je paard gezond en blij te houden? Hier lees je alvast wat tips over de verzorging en voeding van je paard in de herfst.

Leave a Comment