vind jouw balanspunt paard

Trainingstip van Moniek: lichtrijden in ‘staan-staan-zit’

In Do It Yourself, Grondwerk by Moniek Jansen4 Comments

Elke maand geeft Moniek een waardevolle trainingstip voor ruiter en paard. Haar oefeningen hebben als doel om op een meer natuurlijke en bewuste manier met je paard te communiceren en samenwerken.

Twee vliegen in één klap met ‘staan-staan-zit’

Deze maand wil ik jullie een hele fijne oefening meegeven die ik erg veel gebruik in mijn eigen trainingen en lessen, namelijk de ‘staan-staan-zit’ oefening.

‘Staan-staan-zit’ is een variant op het lichtrijden en is goed voor jou als ruiter maar zeker ook voor je paard. In plaats van één keer staan tijdens het lichtrijden blijf je twee keer staan in je beugels. Waarom ‘staan staan zit’ zo’n waardevolle oefening is? Indien goed uitgevoerd wordt de paardenrug ontlast wat weer resulteert in een paard dat de rugspieren makkelijker kan loslaten en ontspannen. De oefening geeft ook veel informatie hoe het is gesteld met je balans en evenwicht op je paard. Als je bij het neerkomen je evenwicht verliest en achter in het zadel terechtkomt is er nog werk aan de winkel.

Elke ruiter zou deze oefening uiteindelijk met gemak moeten kunnen uitvoeren voor het ontwikkelen en behouden van een onafhankelijke zit. Ga ermee aan de slag en jij en je paard gaan er de vruchten van plukken!

Ga jij het ook proberen?

Ik doe deze oefening in de lessen van Moniek, maar ook zelf tijdens het rijden. Ik vind het een erg fijne oefening voor mijn balans en door beter te leren lichtrijden ontlast ik de rug van mijn paard. Lichtrijden in het ‘staan-staan-zit’ ritme kan behoorlijk confronterend zijn als je nog niet veel aan je zit en balans hebt gewerkt ;) 

Probeer het eens uit en laat je ervaringen hieronder achter in de reacties! 

Meer informatie over Moniek en haar werkwijze vind je op haar website Bewust Rechtrichten

Leave a Comment