de evolutie van een paddock paradise

Buitenkijken: de evolutie van een paddock paradise

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque9 Comments

Elke maand krijgen we in de rubriek ‘Buitenkijken’ een blik in het paardenparadijs van een bezoeker. Ik ben in ieder geval helemaal geïnspireerd geraakt van hun prachtige paddock paradise. Veel plezier met het prachtige verhaal van Marlijn, Janet, Claudia en Annemarie!

De evolutie van een paddock paradise

Ons paddock paradise is nu al een tijdje echt een paarden paradijsje, maar dat is niet altijd zo geweest. Vol positief (of naïef?) optimisme werd in april 2011 begonnen aan de ontwikkeling van ons paddock paradise. Sindsdien is er een hoop veranderd. Graag delen we deze evolutie, omdat we blij zijn met het resultaat en willen laten zien dat er van alles mogelijk is.

Huidige situatie

We beschikken over ongeveer een halve hectare grond voor onze paarden. Daarop bevindt zich een track rondom twee weilanden en een rijbak. De paarden staan in het droge seizoen 1 a 2 uur per dag op de wei (zodra het gras is uitgebloeid). De rest van de tijd bevinden de paarden zich op de track. Deze track heeft aan twee zijden een pad van grastegels, zodat de hele track met de kruiwagen bereikbaar is. Aan de voorkant van de track is een flink stuk bestraat. Hierop staat een hooivoermachine, is de poetsplaats, een tuinhuisje en een drinkplaats (met weidepomp voor de zomer en badkuip voor de winter). Ons paddock paradise heeft vier bewoners, drie heren en één lucky lady. Daarnaast komen de verschillende buren (Meneer Ko Nijn, Familie Kip, Familie Kriel-Kip en de Gebroeders Pauw) regelmatig op bezoek.

paddock paradise

Zelf mogen bepalen hoe je je paard houdt, is voor veel mensen een droom. Wij delen met vier eigenaren de verantwoordelijkheid voor de wei en alles gaat altijd in overleg. Hoewel er soms kleine meningsverschillen zijn over de ‘beste’ manier, komen we er tot nu toe altijd aan uit en zijn we allemaal erg tevreden met onze wei. Toch is het zelf beheren van een wei soms een hele opgaaf. Sinds 2011 hebben we heel wat vraagstukken door moeten werken om te komen tot waar we nu zijn. Graag bespreek ik de grote vragen (en onze antwoorden) van het houden van paarden in je eigen paddock paradise.

Eten

Levenbehoefte numero één en daarmee ook verantwoordelijkheid en hoofdpijn numero één.

Wat krijgen onze paarden te eten?
Onze paarden krijgen als basis enkel ruwvoer. We zijn het er allemaal over eens dat goed hooi het belangrijkste onderdeel van het dieet van onze paarden is. Maar aangezien we geen grote locatie hebben, was een van de eerste problemen: waar halen we hooi vandaan en waar bewaren we dat? Het aanleggen van een hooischuur was zonde van de ruimte en bovendien loop je met vier paarden het risico dat het hooi sneller bederft dan dat je het opkrijgt (zeker zonder goede hooischuur). De eerste lading hooi werd onder zeiltjes bewaard maar al snel bleek dat dit geen ideale situatie was. Uiteindelijk hebben wij een oplossing gevonden door afspraken te maken met een boer uit de buurt, die op afroep één pak hooi met de tractor komt brengen. Ideaal, wij hebben geen ruimte nodig voor opslag en we hebben toch altijd goed en vers hooi.

Maar zelfs één pak hooi in goede staat houden is soms een hele opgaaf. Het hooi werd bewaard onder een zeil maar daar werd het snel te vochtig en te warm, wat steeds vaker zorgde voor schimmel. Inmiddels hebben we een prachtige hooitent, die iedere week in een paar minuten afgebroken en opgezet kan worden, zodat het pak hooi met de tractor in de tent gelegd kan worden. Het hooi ligt op pallets, blijft droog en kan goed luchten. De slowfeeders hangen ook in de tent zodat die kunnen drogen als ze niet gebruikt worden. Daarnaast krijgen onze paarden in de winter bietenpulp met zemelen en gaan ze regelmatig de wei op.

hooiopslag

Waar krijgen onze paarden te eten?
Zeg je paddock paradise dan zeg je slowfeeders. Wij zijn van slowfeeders los op de grond overal op de track, naar drie verspreidde bakken, naar twee bakken op de bestrating, naar één hooiruif gegaan. Slowfeeders op de grond, is zonde van het hooi en de slowfeeders. Een grote verbetering kwam toen we via marktplaats drie grote stevige bakken konden kopen waarin de netten vast zaten. Zo bleven de paarden een lage hoofdhouding houden, bleven de netten heel en vielen de meeste restjes weer terug in de bak.

paarden-eten

Hoe vaak krijgen onze paarden te eten?
Paarden horen de hele dag door kleine hapjes te eten. Helaas zijn de meeste slowfeeders (van 5 kg) met 4 paarden binnen ongeveer een uur leeg. Wij zijn begonnen de paarden twee keer per dag eten te geven. Ze kregen toen grote netten (10-15 kg) en ze hadden meestal geen honger of kou. Jammer genoeg bleek na de eerste winter dat alle paarden te dik waren geworden. Vanaf dat moment kregen de paarden minder, maar vaker te eten. Ze kregen vanaf dat moment drie keer per dag te eten, ’s ochtends, ’s middags rond 16.00 uur en ’s avonds. Dit hebben we lang zo vol gehouden, maar zoals je begrijpt is dat met vier mensen al een hele klus om rond te krijgen.

Toen we afgelopen winter een tijd lang maar met z’n drieën waren, zijn we overgestapt naar twee keer per dag voeren en zijn we plannen gaan maken voor een hooivoermachine. Deze hooivoermachine is inmiddels af en werkzaam. Onze paarden krijgen nu zes keer per etmaal één uur de tijd om hooi te eten. De rest van de tijd staat er stroom op de ruif zodat ze niet eten. Als het etenstijd is gaat er een piepje (en gaat de merrie hinniken) vervolgens schuift iedereen aan en na een uur gaat er een zoemertje en gaat de stroom weer aan.

paddock paradise

Mest

Wat er aan de voorkant ingaat, komt er aan de achterkant ook weer uit (en soms zelfs meer?!). Wat doe je met al die mest? Dit was een van de grote beginnersfouten die wij hebben gemaakt. We dachten dat we de mest gewoon even lieten composteren en dan twee keer per jaar uitrijden over de wei en klaar. Al snel bleek dat er veel meer mest aangeleverd werd, dan we konden laten composteren. Er was simpel weg niet genoeg plaats om al die mest te laten. Dus besloten we een aantal composthopen te maken en deze te laten composteren en de rest van de mest af te voeren met aanhangers.

mesthoop

Binnen een paar maanden bleek dat ook dit absoluut geen optie was. Aangezien de composthopen bijna een jaar moesten rusten, kwam het er op neer dat er ongeveer iedere 6 weken mest afgevoerd moest worden, omdat de mestbult anders te groot werd. Dit was echt een hels karwei van mest in aanhangers scheppen en vervolgens weer van de aanhanger af, wat we al met al drie keer gedaan hebben voordat niemand het nog zag zitten. Gelukkig konden we een boer vinden die tegen betaling de mest met een graafmachine wilde afvoeren. Daarnaast bouwden we een stevige mestbak, waar we de mest steeds in kunnen opscheppen die nu gemiddeld een half jaar mee gaat voor hij geleegd hoeft te worden.

mest

Winterstruggles

Als je paard 24/7 het hele jaar door buiten staat , is de winter acuut niet meer je favoriete seizoen. Hier een aantal van de veelvoorkomende problemen en hoe wij die proberen op te lossen.

winter

Water
Onze paarden drinken grondwater. Dit pompen ze zelf omhoog met een weidepomp (die je ook vaak bij koeien ziet staan). Maar hoewel grondwater niet bevriest, kan de pomp wel bevriezen. Daarom krijgen de paarden in de winter water in een badkuip. Deze badkuip vullen we met een elektrische pomp die ook het grondwater gebruikt. Deze elektrische pomp zit ingepakt met verwarmingslint en steenwol in een houten kastje. Het verwarmingslint is aangesloten op een thermostaat en gaat automatisch aan als het onder de 5 graden wordt. Na het dagelijks bijvullen van het bad, laten we de pomp leeglopen en tot nu toe is er nog niks kapot gevroren.

drinken

Modder
Need I say more? Als je paard heel de dag in de modder moet staan is dat niet goed voor hem en dus niet goed voor onze gemoedsrust. De oplossing die wij hiervoor hebben gevonden is simpel en veel voorkomend, we hebben een groot stuk bestraat. Dit stuk proberen we schoon en droog te houden zodat de paarden altijd ergens droge voeten kunnen halen. We hebben dit stuk zelf bestraat met stenen die we via via konden regelen.

verharding

Maar zelf door de modder is ook geen pretje, zeker niet met een kruiwagen en al helemaal niet met een kruiwagen vol met mest. Dit probleem hebben wij aangepakt door een pad aan te leggen van kunststof grastegels. In eerste instantie maar aan een kant, een direct pad naar de mesthoop. Maar sinds april dit jaar ook aan de andere kant. Het achterste pad ligt hoger en blijft altijd droog en aan de voorkant is bestraat dus we kunnen inmiddels een heel rondje met de kruiwagen. Voor de aanleg van het tweede pad, sloten we in de hele natte periodes 1 kant van de track af, zodat de paarden op het droge gedeelte bleven.

Schuilen

Rondom ons paddock paradise staan veel bomen waaronder onze paarden kunnen schuilen en daarnaast hebben we een ‘carpool tent’ waarin ze kunnen schuilen. Deze tent heeft als voordeel dat hij verplaatsbaar en afbreekbaar is, waardoor je er geen vergunning voor hoeft te hebben. En oh ja, het opzetten gaat niet ieder jaar in één keer goed

schuilstal   schuilstal

Een eigen plek voor je paard opzetten is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar je kunt het wel helemaal zo inrichten als je zelf wilt. Je hebt niet perse veel geld nodig (helpt wel) of veel ruimte, met hard werken en creatieve oplossingen kun je een heel eind komen. Er zijn in ons paddock paradise nog steeds dingen waar we aan werken, zoals het goed houden van de rijbak. Maar ieder jaar wordt het iets mooier en wordt het plaatje iets completer.

Wat een mooi verslag! Ik weet zeker dat dit veel lezers geïnspireerd heeft. Vooral jullie hooivoermachine klinkt erg interessant. Wil jij ook in ‘Buitenkijken’? Stuur me dan een berichtje via Facebook of de contactpagina.

Comments

  1. Wat leuk om te lezen! Mag ik vragen welke grastegels jullie hebben toegepast en hoe jullie deze hebben geplaatst? Alvast bedankt!

  2. Wat hebben jullie het goed voor elkaar! Een P.P. is toch de ideale oplossing als je geen landgoed bezit waar de paarden hun gang kunnen gaan.
    Die hooivoer machine lijkt mij voor ons ook ideaal. Daar zou ik graag wat meer informatie over willen hebben.
    Heel veel succes en vooral plezier met jullie paarden en ik hoop nog veel P.P.’s voorbij te zien komen.

  3. Hallo dames,

    Wat top wat jullie allemaal al hebben bereikt en bedacht. Top, petje af. Super blije paarden zekers hihi.

    Zo natuurlijk mogelijk je paard houden en benaderen is mijn wens voor elk paard en eigenaar. Ik kan hier alleen maar van leren en hopen.

    Succes en geluk

  4. Wij zijn nog in de startfase van het maken van een paddockparadise! We hebben 2,7 hectaren maar zitten daar nog met vooral natte stukken. Daar zijn we hard oplossingen voor aan het bedenken. Paarden hebben nu een schuilstal, er is een piste, vorstvrije drinkbak, weide. Er komt nog meer weide, zwemvijver (die lag er al maar is heel vies en vol gegroeid project voor volgend jaar), Een heuvel met zand om te rennen en spelen, en zo nog meer ideeen. Maar het kost allemaal veel tijd omdat ik het samen met mijn man alleen doe. En veel geld ook:) Dus rustig aan komt het er wel:0 We zijn onderweg.

Leave a Comment