paddock paradise

Mijn eigen paddock paradise

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque10 Comments

Ik schreef al eens eerder over het paddock paradise, waarbij je een looppad om je weides heen maakt zodat de paarden onbeperkt rond kunnen lopen. Het looppad loopt langs diverse plekken waar paarden kunnen schuilen, liggen, eten en drinken. Naar mijn idee is dit natuurlijk paarden houden op zijn best en ik heb het daarom thuis zelf zo ingericht voor mijn paarden.

We zijn maart vorig jaar in ons huidige huis komen wonen, vanaf september konden we er een stukje grond achter het huis bij huren. De foto hierboven laat zien hoe het was…

En dit is het geworden. We hebben alles afgezet met stroomdraad, dit werkt erg goed om de paarden binnen de afrastering te houden. Op elke hoek staat een mega zware hoekpaal. De binnenkanten hebben alleen op de hoeken een paal, voor de rest zijn het prikstokjes (om kosten te besparen). Ook op de binnenringen staat stroom en dit werkt tot nu toe prima.

mijn paddock paradise

Onder het afdakje heb ik nu mijn hooi liggen. Ik kan hier niet zoveel opslaan maar ik heb een fijne hooileverancier die ook kleinere hoeveelheden hooi komt brengen.

De looppaden zijn in de herfst en winter helemaal zonder gras, tot mijn verbazing is het in het voorjaar grotendeels terug gegroeid. We hebben heel erg geluk met de bodem. Deze is erg droog waardoor het eigenlijk alleen aan waar ze veel lopen een modderboel wordt. Dit zorgt er wel voor dat we flink bij moeten sproeien om het gras een beetje te laten groeien.

Hieronder zie je ze lopen toen ze er net in konden. De voorste paddock was toen al kaal gegeten, ’s nachts konden ze alleen op dat stuk om de grasinname te beperken.

paddock paradise

Dit is de plattegrond van mijn paddock paradise. Zoals je ziet heb ik een heel lang en smal stuk grond. Ik vind dit erg fijn omdat ze dan optimaal gebruik kunnen maken van de lengtes en af en toe een lekker sprintje kunnen trekken. Aan de voorkant hebben we een stuk verhard. Hier krijgen ze hooi in een slowfeeder en worden ze ook gepoetst en opgezadeld. De paarden kunnen niet in de schuur, maar deze fungeert wel als een heerlijke uit de wind schuilplek. Ze staan heel vaak lekker op het stoepje te soezen. In de herfst en winter kunnen ze hier altijd met de voeten droog staan.

paddock paradise

De schuilstal is heel erg luxe. Het is een heel groot overkapt stuk waar we gebruik hebben gemaakt van de bestaande muren aangevuld met schuttingpanelen voor in de tuin. Het dak is gemaakt van doorzichtige golfplaten waardoor het super licht blijft. Die golfplaten waren trouwens wel vreselijk duur, daar zijn we echt van geschrokken! Tegen de schuur aan staan de waterbakken. Deze plek is heel praktisch gekozen omdat hier de wateraansluiting zit.

Het voorste stuk is helemaal kaal gelopen, hier rijd en train ik met ze en ze lopen hier het vaakst. Ik gebruik dit stuk als bak en paddock tegelijk. Dit is niet optimaal maar ik wilde zoveel mogelijk ruimte voor de paarden. De twee binnenringen fungeren als weides. Hier staan ze bijna elke dag 1 tot 2 uur op. Ik ben er heel zuinig mee, het is gewoon niet zoveel en de paarden kunnen ook gewoon niet zo goed tegen gras. Ze krijgen bijna de hele dag onbeperkt hooi en soms wat stro, verspreid over de looppaden of in de slowfeeder.

Het middelste pad is wat breder, hier voer ik regelmatig en dit stuk gebruiken ze graag als doorsteek. Achterin is een tweede, kleine paddock waar ik ook regelmatig voer. Hier staan ze erg graag. Dit stuk ligt midden in de omliggende weides en zo kunnen ze alles goed in de gaten houden. Ze hebben zelf twee zandkuilen gemaakt door lekker te graven, te rollen en te liggen. Helemaal prima, dat laat ik gewoon zo.

paarden wei zon in paddock paradise

Mijn paddock paradise 2.0

Dit is nog niet mijn droom paddock paradise. Omdat ik dit stuk wei gehuurd heb is het nog niet helemaal naar mijn zin. Als ik alles zo mogen doen wat ik wil zou ik het water en het voer verder uit elkaar plaatsen, zouden er een grotere zandkuil én een berg(je) zijn, zou ik meer bomen plaatsen voor beschutting en knabbelen en zou ik nog een kiezelpad maken.

Ook zou ik de hoeken meer afronden om bewegen nog meer te stimuleren, zou ik veel meer verhard willen hebben én zou ik één van de weides inzaaien met een kruidenmengeling. O ja, en voor je bak is het heel erg fijn als je die apart kunt houden. Maar voor nu ben ik er heel erg gelukkig mee, en de paarden volgens mij ook :)

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Het is allemaal erg leuk bedacht en prijsenswaardig hoeveel moeite je doet om paarden zo natuurlijk mogelijk te huisvesten en ik ben er zeker van dat ze je er dankbaar voor zijn. Zelf ben ik zo ver gegaan om naar Frankrijk te verhuizen omdat ik het geknutsel niet meer aan kon zien en dat is wat ik je zou willen aanraden als je werkelijk waarde hecht aan een zo natuurlijk mogelijk houden van paarden. Het is allemaal een kwestie van ruimte!

Leave a Comment