onderzoek naar sociaal contact paarden

Onderzoek naar sociaal contact verbeteren in individuele stallen

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque1 Comment

Met het oog op paardenwelzijn worden de sociale behoeften van paarden – gelukkig – steeds belangrijker gevonden. Onderzoekers zijn op zoek naar manieren om voor paarden in individuele boxen meer sociaal contact mogelijk te maken. In een recent Frans onderzoek werd een bijzondere oplossing getest: ramen tussen de stallen.

Onderzoeker paardengedrag Claire Neveux zegt: “Paarden die in stallen staan met een groot open raam tussen twee stallen laten meer positief sociaal gedrag en minder agressie en verveling zien dan paarden in stallen met dichte muren.”

Neveux en de andere onderzoekers observeerden 10 dagen lang 12 rijpaarden op hun eigen locatie.Per 24 uur noteerden de onderzoekers zo’n 180 gedragingen. Twee dagen voor de observatieperiode werden ramen geïnstalleerd in de stallen van de paarden, waardoor zij elkaar de hele tijd konden zien.

Dichte muren versus open muren

De eerste 5 dagen van het onderzoek werden de ramen gesloten. De paarden konden nog wel gewoon naar buiten kijken door hun staldeur, maar niet meer naar hun buurman in buurvrouw in de stal naast hen. Lichamelijk contact was niet mogelijk.

De tweede 5 dagen warden de ramen weer opengemaakt zodat buurpaarden elkaar konden zien. Lichamelijk contact tussen de paarden werd nu wel mogelijk gemaakt. Het team observeerde dat de paarden significant meer positief sociaal contact hadden als de ramen tussen de stallen open waren. Ze hadden ook lichamelijk contact, zoals aanraken met de oren naar voren en lekker kroelen.

De paarden lieten veel minder agressief gedrag zien, zoals trappen tegen de staldeur, oren in de nek leggen, dreigen of bijten. Ook lieten de paarden veel minder tekenen zien van verveling en depressie. Ook tijdens het tweede deel van het onderzoek hebben de paarden geen verwondingen opgelopen.

Open stalmuren positief voor je paard

Volgens Neveux laten de resultaten van dit onderzoek zien dat – ook al staat een paard in een individuele stal – het zeker mogelijk is om paarden meer sociaal contact te gunnen. Het levert geen extra verwondingen op, resulteert in alleen maar positief gedrag en zorgt voor een blijer paard.

Natuurlijk heb ik liever dat paarden in groepsverband gestald worden. Als dit bij jou op stal of met jouw paard niet mogelijk is, dan is het dus heel erg fijn voor je paard als er ramen tussen de stallen worden gemaakt.

Bron: The Horse

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment