Zomereczeem slechts gedeeltelijk bepaald door erfelijke factoren

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque59 Comments

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de faculteit Diergeneeskunde Utrecht hebben een vijf jaar durend onderzoek gedaan naar zomereczeem. Zij zijn meer te weten gekomen over diagnose, vermindering en behandeling. Helaas bestaat er nog geen wondermiddel om zomereczeem te genezen. In het onderzoek zijn gegevens verzameld van ruim 10.000 paarden.

Zomereczeem voor 20% bepaald door erfelijke factoren

De genetische analyse liet zien dat het krijgen van zomereczeem voor ongeveer 20 procent wordt bepaald door erfelijke factoren. Dit is, naast de blootstelling aan de insecten, de grootste veroorzaker van zomereczeem. Een merrie met zomereczeem kan dit dus genetisch overdragen aan haar veulen. Het overdragen van eczeem niet wordt bepaald door één gen, dit gebeurt door een samenspel van meerdere genen. Het is nog niet bekend welke stukjes van het DNA nou precies bijdragen aan de aanleg voor zomereczeem. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan.

Afweerreactie tegen zomereczeem verschillend

Een paard dat gevoelig is voor eczeem ontwikkelt een afweerreactie tegen bepaalde eiwitten uit het speeksel van de insecten. Het onderzoek liet zien dat de afweerreactie van gezonde paarden een andere afweerreactie is dan die van paarden met zomereczeem. De afweerreactie van gezonde paarden beschermt hen tegen de symptomen, zoals vreselijke jeuk.

De onderzoekers vonden acht verschillende soorten eiwitten in het speeksel van de insecten. Met behulp van deze eiwitten is een bloedtest ontwikkeld, waarmee de aanleg voor zomereczeem in het bloed kan worden aangetoond. Als de eiwitten kunstmatig geproduceerd kunnen worden, kunnen ze samen met andere hulpstoffen gebruikt worden om zomereczeem tegen te gaan. Door zo’n middeltje regelmatig toe te dienen kun je het afweersysteem van een paard leren om minder gevoelig op de eiwitten te reageren. Dit zou de oplossing voor zomereczeem dichterbij kunnen brengen.

Als je ervan uitgaat dat zomereczeem slechts voor 20% bepaald is door erfelijke factoren, dan biedt de overige 80% ruimte om de uiting van zomereczeem zoveel mogelijk te beperken. De leer die hier verder op in gaat is de epigenetica. Hier lees je meer over paarden en epigenetica.

Bron: Diergeneeskunde.nl

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment