composthoop paardenmest

Zelf een composthoop maken van paardenmest

In Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque76 Comments

Paardenmest kun je op allerlei manieren afvoeren of kwijtraken. Een hele mooie, natuurlijke manier is zelf een composthoop maken van paardenmest, stro, groente-, fruit- en tuinafval. Tijdens een lezing van Bio-Ron kwam ik op het idee om zelf een composthoop te maken van paardenmest. Hij heeft hier een bijzondere methode voor waarvoor je niet hoeft om te scheppen. Ik heb het nu op de meer traditionele manier gedaan, omdat wij niet onbeperkt ruimte hebben om de composthopen te laten rusten.

Waarom een composthoop van paardenmest?

Toen ik in september de paarden aan huis kreeg, heb ik mij verdiept in allerlei manieren om paardenmest af te voeren. Beton storten voor de mesthoop is hier niet mogelijk omdat we de wei huren. Dat is zo moeilijk weg te halen als wij ooit weer gaan ;). Een andere optie was het huren van een container, en die één keer in de zoveel tijd af te laten voeren. Dit vind ik op zich een goede manier, maar bij ons is het heel moeilijk om zo’n container te plaatsen en weer weg te halen. Wat veel mensen doen is de mest op een hoop scheppen en één keer per week met een aanhanger af te voeren. Om eerlijk te zijn vond ik dit gewoon te veel werk en te veel gedoe.

Een composthoop vond ik altijd al een mooi idee. De mest en het andere materiaal slinkt tot een super voedzame grond, waar je ook weer je eigen weide mee kunt bemesten. Het klinkt heel romantisch en biologisch verantwoord, zoals je het cirkeltje rond maakt. Dus dat gingen we proberen!

composthoop van paardenmest

Zelf een composthoop maken van paardenmest, hoe doe je dat?

Zorg voor een plek waar je behoorlijk de ruimte hebt. Maak van pallets, oud hout, betongaas of oude hekken of iets dergelijks vakken voor de compost. Het is het makkelijkst om ten minste drie vakken te maken, één kleine en twee grotere. Zo heb je één vak waar je de mest en het overige materiaal op dat moment in doet, één vak waarin de compost in rust is en één vak waarin je een verder gecomposteerd vak kunt omscheppen als je nieuwe ruimte nodig hebt. Wij hebben het kleine vak in het midden, als je moet omscheppen is het vak waarin je omschept altijd dichtbij.

Als je de vakken eenmaal gemaakt hebt kun je lagen gaan opbouwen. De lagen kun je onderverdelen in twee soorten: de wat ‘nattere’ lagen waaronder de paardenmest en groente- en fruitafval en de ‘droge’ lagen zoals bladeren, takken en stro. De lagen die je maakt moeten ongeveer 10 centimeter dik zijn. Dit kan natuurlijk wel eens anders zijn omdat je weinig droog en veel nat hebt, maar lagen van ongeveer 10 centimeter droge en natte lagen is optimaal.

composthoop van paardenmest 3

Mijn ervaring is dat iets meer natte lagen (wat in de praktijk vaak voorkomt omdat die beesten maar niet ophouden met poepen) ook goed werkt, te veel droge lagen werkt veel minder goed omdat de boel dan niet slinkt.

Afhankelijk van het weer zal je composthoop in een behoorlijk tempo gaan slinken. Het gaat sneller als het warm is. Om het composteren te versnellen kun je de hoop afdekken met een zeil zodat het lekker gaat groeien, of juist natmaken als het heel erg droog is. Het is geen exacte wetenschap, ga gewoon af op je gevoel en oefening baart kunst. Mijn derde composthoop was aanzienlijk beter dan de eerste en de tweede.

Schrik niet als je composthoop gaat broeien en dampen. Steek er maar eens een stok in, je weet niet wat je ziet! Als je een slang door de composthoop heen legt kun je er gewoon heet mee douchen!

De composthoop omscheppen

Op een gegeven moment zijn je hopen vol en kan er echt niets meer bij. Dan wordt het tijd om je composthoop om te scheppen. Dit is een zwaar klusje waarbij een helpende hand zeer gewenst is. Wat ik meestal doe is de hoop omscheppen in een kleiner vak, waar het nog wat verder kan slinken. Ik heb het idee dat doordat er weer lucht bijkomt de processen opnieuw in gang gezet worden, al slinkt het niet meer zoveel als in het begin. Tijdens het omscheppen van je composthoop zul je zien hoe ongelooflijk veel wormen er in de hoop zitten, het lijkt wel een wormenkwekerij.

composthoop van paardenmest

Hier zie je de compost als het al veel verder gecomposteerd is, vlak voor het omscheppen. Er zit in deze hoop veel te veel stro, ik had echt een overschot en stro en moest het toch kwijt. Als je de lagen goed afwisselt krijg je veel fijnere compost met minder stukken stro ertussen. Deze compost heeft de buurman gebruikt in zijn moestuin, dus hier was de grove structuur juist heel gewenst.

Conclusie: is het een succes?

Ik vind van wel. Het is uiteindelijk nog steeds wel veel werk hoor, vooral als je niet veel ruimte hebt. Je moet dan namelijk vaker omscheppen, en dat is behoorlijk zwaar (ben je wel meteen flink aan het sporten). Als je wat meer ruimte hebt kun je veel meer hopen maken en ze ook volledig laten composteren. Ik kan ze soms naar mijn zin niet lang genoeg laten liggen.

Toch werkt het super. Je hoeft niets af te voeren, het werkt super om plantjes op te laten groeien en als je een moestuin hebt is het al helemaal handig. Je kunt er ook je eigen wei mee bemesten. Door de wormen in de compost wordt je composthoop een soort van lopend buffet voor vogels, wat ook weer een heel leuk gezicht is. Sorry wormpjes..

Kleine opmerking: dit is niet geschikt als je een stal hebt en je vieze bodembedekking kwijt moet. Dan trekt de ammoniak uit de urine de grond in en dit mag niet. In mijn composthoop zit puur paardenmest, groente-, fruit- en tuinafval en wat restjes stro wat de paarden niet hebben opgegeten.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Hallo allemaal een tip

    Als je bij de paarden mest
    Visvijver flesje bacteriën doet
    Met een Drukpomp fles spuiten
    Gaat het sneller

  2. Hoi,

    Als je de composthoop een eerste keer omgezet hebt naar het middelste vak, hoe lang moet hij dan nog liggen? Volstaat het 1 keer om te scheppen of moet dat meerdere keren gebeuren?
    Is de omgezette compost in het middelste vak klaar voor gebruik tegen dat de tweede hoop in het andere vak omgezet moet worden als het vak vol is?

    Groeten, ilse

  3. Hoi Linda,

    Ik heb zelf twee paarden op de wei en het idee van een composthoop spreekt me wel aan.
    Ik heb echter volgende vragen:
    1. De plaats van de composthoop: Ik zou hem graag aan de rand van mijn weide plaatsen. Alleen loopt de wei af, en is de rand bij nat weer ook heel erg nat – recent zelfs ondergelopen… Is dit een probleem?
    2. Hoe lang moet je compost laten liggen voor je hem kan verspreiden op de wei, met name dan om zo weinig mogelijk risico op wormbesmetting te lopen?

    Groetjes,
    Wendy.

  4. Hoi, ik composteer ook. Ik huur een stuk land en daarop lopen mijn pony en een Shet. Van de mest die ik van de wei haal en al het geknoeide hooi maak ik hopen: laag mest (zit ook altijd weidegroen tussen), laagje hooi, enzovoort. Ik druk de hoop iets aan voor de volgende laag en werk zo (ook een ruimte issue) de lucht in. Er liggen 2 tot 3 ‘broden’ van 1,5 m hoog en breed bij zo’n 6-8 m lang. Met een klein jaartje is de compost klaar en gaat deze het land weer op. Op de lege plek start ik een nieuwe hoop. Stikt idd van de wormen! Nu nog een manier vinden om de aangetrokken mollenpopulatie te ontmoedigen… ;)

  5. Ik heb al 15 jaar onze paarden bij huis. Nu hebben we er nog 2. Ik heb jarenlang geen mest afgevoerd. Vorige 2 jaar omdat het qua timing beter uit kwam (naar een boer voor zijn maisveld). Wij maken gewoon 2 mesthopen. Alle mest uit weide en stal gaat er op. Wij hebben sinds 4 jaar strokorrels.. .daarvoor stro. Wij leggen onze mest in een groot vierkant (ca. 3 x 4) en gooien laag op laag. Tussendoor stampen we het steeds aan en maken er een soort schuine oploop op. We dekken niets af. De mest composteert uitstekend ! We doen er niks aan. De hoop is van binnen zo gloeiend heet, dat als er wat lucht bij kon het gewoon as wordt op sommige plekken. Als hij “vol is”… ongeveer 1 meter, dan maken we er een zelfde hoop tegenaan. We rijden de mest na een half jaar uit op onze weiden. Geen last van ongedierte (vliegen of wat dan ook) heel veel wormen zitten er in, en geen paardenwormen, want onze paarden zijn al jaren wormenvrij. Dat laten we testen. Het is belangrijk, ook voor je weide om geen wormenmiddel te gebruiken als dat niet nodig is. Werkt prima hoor !

  6. Ik heb sinds afgelopen november mijn kudde aan huis staan en heb al zoveel ideeën en tips uit jouw blog gehaald! Dank daarvoor.

    Ik wil dus ook jouw compostidee gaan gebruiken maar ik loop tegen 2 dingen aan:
    1 ik las dat de composthoop van boven afgesloten moet worden ivm regen. Regen zou de compost ernstig verstoren. Klopt dat? Hoe doe jij dat?
    2 ik wilde pallets gaan gebruiken als “wanden” maar kreeg van de gemeente de tip om volledig afgesloten wanden te gebruiken omdat de compost door de pallets heen sijpelt. Ik zie dat jij staaldraad gebruikt. Sijpelt het bij jou erdoor heen of wordt het helemaal niet zo vloeibaar?

    Grottoes en dank!
    Liza

    1. Author

      Hoi Liza,
      Ik gebruikte eerst pallets en staaldraad, nu oude schuttingdelen of niets. Het gaat er wel een beetje langs hoor, maar het wordt niet vloeibaar dus dat is helemaal niet zo erg. In de meest gecomposteerde vorm kun je het vergelijken met hele fijne tuinaarde.
      De compost moet niet te droog zijn en niet te nat. Als het veel regent dekken we de hoop daarom af met een zeil. Het zorgt er ook voor dat de hoop iets warmer wordt, dat is in de winter wel handig omdat het dan wat sneller werkt. In droge perioden sproeien we de compost juist weer bij.
      Groetjes, Linda

  7. Wij halen de mest uit de boxen , dit bestaat uit vlas en mestballen , en slaan dit eerst op in de mestbak van waaruit de mest op het weiland wordt gestrooid , veel composteren lukt hier niet dus

  8. Ik doe het ook zo. Ik wilde eigenlijk in het voorjaar beton storten. Omdat ik dacht dat dat moest. Maar nu lees ik bij jou dat dat niet hoeft als het alleen om de mest gaat?

  9. Hoi Linda, Wat een geweldig idee en prachtig het kringloopidee Wij gaan volgend jaar verhuizen en willen onze 2 paarden aan huis stallen in een inloopstal met paddock en stuk gras/wei. Mijn verhaal begint hetzelfde als jouw verhaal, op zoek naar containers maar nu ik dit lees…..
    Kun jij vertellen hoe het zit met de stank en de vliegen?
    Hoe lang duurt het voor je de mest/compost kunt verspreiden?
    Is er zon op de composthoop nodig? (ik zou m evt. namelijk op een schaduwplek onder een bomengedeelte waar geen gras groeit willen maken).
    Ik hoor graag van jou.
    Vr.groet,

Leave a Comment