jacobskruiskruid giftige planten

Een wei vol Jacobskruiskruid

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque6 Comments

Jacobskruiskruid is een giftige plant die veel schade kan aanrichten bij paarden. Er zijn diverse gevallen bekend waarbij paarden vergiftigd zijn geraakt door het eten van Jacobskruiskruid. Bij het eten van een grote hoeveelheid kan een paard hier zelfs aan doodgaan.

In de wei zullen paarden de plant niet snel eten, maar in gedroogde vorm herkennen ze het kruid niet meer. Alle delen van de plant bevatten gifstoffen. Als een paard Jacobskruiskruid eet worden de gifstoffen opgenomen in de darm, waarna ze in de lever terechtkomen. De gifstoffen zorgen voor verval van levercellen. Heeft je paard jacobskruiskruid binnen gekregen? Help hem dan om de gifstoffen goed te kunnen afvoeren. Je kunt dit doen met het supplement DeTox van Hilton Herbs, dat een gezonde lever- en nierfunctie ondersteunt.
Hilton Herbs DeTox voor gezonde lever

Ook ik heb momenteel Jacobskruiskruid in de wei. Onze wei is jarenlang gebruikt voor topproductie voor melkkoeien en is hierdoor helemaal uitgeput. Het gras dat er nog staat is kortgeworteld en kort, en eigenlijk überhaupt niet geschikt voor paarden. Omdat ik mijn paarden houd in een paddock paradise, heb ik maar twee kleine stukken gras die ik puur gebruik als snackmomentjes. De basis van mijn paarden is bijna onbeperkt ruwvoer. Gelukkig heb ik niet zoveel gras, anders had ik nu veel meer Jacobskruiskruid uit te steken ;)

Jacobskruiskruid bestrijden

Er zijn verschillende manieren om kruiskruid te bestrijden. Je kunt het kapot spuiten met bestrijdingsmiddel. Omdat ik geen bestrijdingsmiddelen wil spuiten valt deze manier voor mij af. Ook moet je ze na het spuiten toch nog met de hand bestrijden, dus qua tijd win je er ook niet veel mee. Er zijn ook methodes waarbij je het vroeg afmaait of juist laat woekeren. Deze methodes worden nu steeds meer uitgeprobeerd, het is wachten op wetenschappelijk onderzoek.

Een bekende manier is het gewoon met de hand uit te trekken of te steken. Een hele vervelende en tijdrovende klus, maar dit wordt toch door veel mensen zo gedaan. Het vervelende is wel dat op de lege plekken waar je de plant hebt uitgetrokken juist heel makkelijk weer nieuwe plantjes kunnen komen.

Jacobskruiskruid voorkomen

Helaas zit ik met een wei waar we nog wel een paar jaar onze handen vol aan hebben, toch is voorkomen uiteraard beter dan genezen.

Enkele tips

  • Hoe dichter het gras groeit, hoe minder snel het kruiskruid in de wei komt
  • Zorg voor een goede diversiteit van grassen en goede kruiden, zo verovert het kruiskruid minder snel terrein
  • Voorkom overbegrazing, kruiskruid groeit goed op een schrale wei
  • Controleer je weides regelmatig op giftige planten en trek deze er in zijn geheel uit voor ze zich verder verspreiden
  • Als je het kruiskruid uittrekt, doe ze dan meteen in een zak of grote bak om verspreiding van de zaden te voorkomen
  • Snij of maai het niet af, dan verleng je juist de levensduur van de plant

En voer natuurlijk nooit hooi waar Jacobskruiskruid in zit. Vraag hier specifiek naar bij je fouragehandel. Er zijn nog veel meer giftige planten voor paarden. Dit vind ik zelf een hele mooie en uitgebreide lijst.

Wat doe jij om Jacobskruiskruid te verwijderen of voorkomen? Heb je ervaring met de verschillende methodes? Wat werkt voor jou het best?

Bron: Vereniging Eigen Paard

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. met wat te bestrijden .Gazon staat vol.
    Uittrekken kan niet veeeeeel te veel

    1. ik vrees toch dat uittrekken (met wortel erbij) de enige remedie is. De aanhouder wint! Het beste is om ze uit te trekken voordat ze bloemen krijgen.

  2. Wij hebben een bloemenweide bij onze pp, vooral voor de vlinders… Er komen steeds meer kruiden en bloemen spontaan op. Enja, ook hier en daar een jacobskruiskruid. Mooie plant, vlinders zijn er gek op en het wordt druk bezocht door de jacobskruisvlinder en haar rupsen.
    In de herfst, als alles is uitgebloeid, mogen onze pony’s pas in de weide af en toe snoepen. Het jacobskruiskruid trek ik daarvoor eruit. Onze schapen eten de winter alles weg en begin voorjaar mag er geen dier meer op. De jacobskruiskruid is niet meer geworden, het wordt vanzelf verdrongen door andere mooie planten.

  3. zeer slecht voor onze paarden, maar mooi en sterk in een plantenbak. Min plantjes zijn bevroren. HOe kom ik aan nieuwe voor in de bloembak?

  4. Hoi Be,

    HEEL MOOI DAT HET KRUISKRUID BIJ JULLIE ALLEEN IN DE BERM GROEIT, WANT DAN HEB JE ER GEEN LAST VAN IN DE WEIDE.

    gROETJES,

Leave a Comment