Onderzoek naar de maaswijdte van hooinetten / slowfeeders

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque13 Comments

Slowfeeders en hooinetten worden steeds vaker gebruikt. Hiermee heeft namelijk diverse voordelen: je paard doet langer over zijn hooi, wat beter is voor zijn gezondheid en de voedselinname beperkt, het is zuiniger in gebruik én geeft minder rommel dan voeren op de grond. Onderzoekers van de University of Minnesota wilden wel eens weten wat het effect is van de verschillende maaswijdtes, en vergeleken meerdere maaswijdtes met elkaar.

De opzet van het onderzoek

In dit onderzoek werden vier verschillende situaties met elkaar vergeleken. Er werden drie verschillende maaswijdtes gebruikt en werden de hooinetten ter controle vergeleken met hooi voeren op de grond.

  • Hooinet met een maaswijdte van 15,2 centimeter
  • Hooinet met een maaswijdte van 4,5 centimeter
  • Hooinet met een maaswijdte van 3,2 centimeter
  • Hooi gewoon op de grond gevoerd.

Voor dit onderzoek werden acht gezonde volwassen paarden gebruikt. De paarden kregen twee keer per dag hooi in individuele stallen. De hoeveelheid hooi was één procent van hun lichaamsgewicht, zo werd dit voor alle paarden gelijk gehouden. De paarden mochten vier uur eten van het hooi dat ze aangeboden kregen. Aan het eind van elke vier uur verwijderden de onderzoekers de hooinetten en wogen het overgebleven hooi in de netten en op de grond. Deze studie duurde acht weken, waarin alle paarden alle hooinetten en het voeren op de grond twee keer doorliepen.

Grote mazen vs. voeren op de grond

De onderzoekers vonden geen verschil in de hoeveelheid hooi de opgegeten werd tussen het hooinet met de grote mazen (van 15,2 centimeter) en hooi voeren op de grond. De paarden in beide groepen aten hun hooi in ongeveer drie uur op. Op basis van dit onderzoek kun je dus stellen dat hooinetten met hele grote mazen eigenlijk geen toegevoegde waarde bieden ten opzichte van hooi op de grond voeren.

Als ik zou moeten kiezen tussen deze twee manieren van voeren, gaat mijn voorkeur uit naar voeren op de grond. Dit omdat de paarden dan een meer natuurlijke hoofdhouding hebben tijdens het eten. Bij een hooinet dat hangt moet een paard het hoofd namelijk kantelen.

Hooinetten met kleine en medium mazen

Uit het onderzoek bleek dat de hooinetten met een maaswijdte van 4,5 en 3,2 centimeter zorgden voor een flinke verhoging van de eettijd. Bij de hooinetten met mazen van 3,2 centimeter waren geen van de paarden in staat om al het hooi binnen vier uur op te eten. Bij de hooinetten met mazen van 4,5 centimeter hadden vijf van de acht onderzochte paarden hun hooi binnen vier uur op.

Tweede experiment naar verschil in maaswijdte

Om te bekijken of er verschillen waren tussen de hooinetten met kleinere een maaswijdte voerden de onderzoekers nog een tweede experiment uit. In dit experiment werden dezelfde acht paarden in twee groepen opgedeeld. Zij kregen zeven dagen lang alleen hooi in de hooinetten met mazen van 3,2 centimeter of 4,5 centimeter. Daarna kregen de paarden zeven dagen lang hooi in het andere hooinet. Het onderzoek werd op dezelfde manier uitgevoerd als bij het vorige experiment. Deze keer mochten de paarden zo lang over hun hooi doen als ze wilden. De hooinetten werden weggehaald als ze leeg waren of als de paarden er tien minuten of langer geen interesse meer in toonden.

De paarden met het hooinet van 4,5 centimeter deden gemiddeld 5,1 uur over hun hooi. De paarden met het hooinet van 3,2 centimeter deden gemiddeld 6,5 uur over hun hooi.

Hooinetten / slowfeeders met kleine mazen positief beoordeeld

De conclusie van de onderzoekers is dan ook: het gebruik van hooinetten met kleinere mazen is voor paardeneigenaren een praktische en betaalbare manier om de inname van ruwvoer waar nodig te beperken, maar bovenal om de tijd die paarden doen over hun eten te verlengen.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse

Comments

  1. Hoi,

    Ik heb een slowfeedernet, al jaren, maar sinds een klein jaartje een fries erbij en dit is toch wel een slimmerik. Het hooinet hou je open om te vullen met een stok die verbonden zit een het net. De stok is inmiddels gesloopt en kan niet meer vast worden gemaakt een het net. Nu houd ik het net een beetje professorisch open om te vullen . Zit het hooi erin frummelt mijn fries haar hoofd aan de bovenkant in de opening en gaat gewoon met hoofd in het hooinet staan eten. Pas als deze leeg is haalt ze haar hoofd eruit. Maar het net is wel een super hooinet, super sterk en gaat echt jaren mee. Een goede investering, hooi ligt niet meer op de grond

    1. Author

      Wat een slimmerik haha. Ik maak mijn slowfeeder vast met die musketonhaken, dat werkt wel goed hoor. Open houden met het vullen doe ik gewoon met de hand.

  2. Hoi,

    Ik heb 7 maanden ervaring met de slowfeeders (witte bak met rooster) in de stal. Het werkt, maar onze paarden kregen hier en daar schaafwonden. Veel DA kosten dus. Bovendien duurde het lang om de slowfeeder te vullen. Deze zijn nu vervangen door de netten. Super! Mijn kinderen zijn hartstikke blij. Onze paarden eten netjes de hooi uit de net. Dus…

  3. Hallo,

    Ik heb het mee gemaakt met de hooinetten, dat met de erg kleine mazen de paarden agressiever worden doordat het frustrerend is om zo langzaam te eten. Mijn ene paard wond zich er aardig over op en de andere pony was zo slim genoeg om de mazen kapot te maken met d’r tanden, zodat ze een groter gat had. Ook waren de hooinetten aan de bovenkant gewoon open, dus als ie vol zat dan aten ze vanaf de bovenkant erin en later was het paard dus onderin driftig aan het sprietjes trekken en de pony onderin via een eigengemaakt gat.

    Dat was binnen in de stal, nu staan ze tijdelijk ergens anders en ik geef ze uit een hooizak met grote mazen, hier eten ze alleen weinig uit omdat ze de buik vol hebben van het gras.. Met een maand gaan ze naar hun nieuwe plek en dan krijgen ze weer vanaf de grond. Hier vind ik het wel risico vol, omdat ze lopen en als het droog is stuift het zand wat er ligt. Dus ik ben aan het bedenken of ik het hooi in bakken moet doen (die ze waarschijnlijk binnen no-time kapot schuren), in netten (liever niet, ik vind het namelijk een vervelend klusje hooinetten vullen, vooral als het nat en koud is) en om er een soort ‘voetenmat’ en/of een verlaging met water erin neer te leggen, daar moeten de paarden over lopen als ze de verharding op gaan, zodat er niet zoveel zand komt.

    Lastig hoor!

    Maar terug naar het artikel, dit zijn alleen voordelen van een onderzoek. De nadelen zoals het risico op driftig gaan eten, worden niet verteld.

    1. Author

      Hoi Marilou, bedankt voor je reactie. De nadelen zijn in dit onderzoek niet bekeken, in wetenschappelijk onderzoek concentreren ze zich meestal op een effect dat ze willen meten. Mijn ervaring is ook dat te kleine mazen tot frustratie kunnen leiden. Je kunt dit voorkomen door genoeg slowfeeders te gebruiken. Vaak wordt één slowfeeder per paard + één extra aangeraden, maar dat ligt waarschijnlijk ook een beetje aan je kudde (en je portemonnee). Misschien een tip: ik gebruik o.a. van die grote kunststof bakken, die vind je op Marktplaats voor zo’n 40 – 60 euro. Daar overheen heb ik een rooster, maar je zou ook een afdeknet kunnen laten maken.

      Groetjes en succes,
      Linda

Leave a Comment