onderzoek naar slowfeeders

Onderzoek naar voedselinname bij slowfeeders

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque3 Comments

Overgewicht bij paarden wordt – net als bij mensen – gelinkt aan allerlei gezondheidsproblemen, zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid. Is je paard eigenlijk te dik? Dan is het belangrijk om de voedselinname wat te beperken. Je kunt je paard natuurlijk niet zomaar zonder eten laten staan, want dit maakt de kans op maagzweren veel groter. Je kunt kiezen voor minder rijk hooi of gras, minder weidegang of een graaskorf gebruiken. Zelf voer ik soms ook wat stro bij, daar zijn ze veel langer op aan het kauwen.

Onderzoek naar slowfeeders

Een andere manier om de voedselinname van je paard te beperken is door het gebruik van slowfeeders. Onderzoekers van de Universiteit van Californië onderzochten wat het effect is van zo’n slowfeeder op de tijd die een paard besteedt aan eten, hoeveel hooi er gegeten wordt en de zuurgraad van de maag. Zij vergeleken de effecten van een slowfeeder met voeren op de grond.

Tien gezonde paarden werden 48 uur geobserveerd in een individuele stal met aangrenzende paddock. De paarden werden twee keer per dag gevoerd en kregen dan een grote hoeveelheid ruwvoer tot hun beschikking. De eerste 24 uur van het onderzoek kregen de paarden ruwvoer in een slowfeeder, de tweede 24 kregen zij het ruwvoer gewoon op de grond. De paarden werden met camera’s gevolgd in hun bewegingen, eetgedrag en slaapgedrag. Voor en na het onderzoek werd de zuurgraad van de maag gemeten.

Resultaten van het onderzoek

  • In dezelfde tijd aten de paarden meer hooi vanaf de grond dan wanneer het werd aangeboden in de slowfeeder.
  • De paarden aten het meest tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds.
  • Het gedrag van de paarden verschilde niet tussen de verschillende manieren van voer aanbieden.
  • Er was geen verschil in de pH waarde van de maag.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is volgens de onderzoekers dat de inname van het hooi door het gebruik van een slowfeeder wel met twintig procent werd verminderd. Het gedrag van de paarden is hierbij niet anders dan wanneer gewoon op de grond gevoerd werd. Het gebruiken van slowfeeders is volgens de onderzoekers een waardevol middel om je paard minder calorieën binnen te laten krijgen zonder dat dit negatieve gevolgen heeft.

Omdat de onderzoekers geen verschil in pH waarde in de maag hebben gemeten, kan naar aanleiding van dit onderzoek niet gezegd worden dat het gebruik van slowfeeders de kans op maagzweren verkleint. Hier is meer onderzoek voor nodig. 

Voedingswaarde niet meegenomen

Een klein puntje: in dit onderzoek wordt de voedingswaarde van het hooi buiten beschouwing gelaten, dit heeft  ook invloed op de calorie-inname. Er is een groot verschil in typen ruwvoer en die kunnen allemaal met een slowfeeder worden gevoerd. 

Andere voordelen van slowfeeders

Er zijn natuurlijk veel meer voordelen te bedenken van voeren in slowfeeders, bijvoorbeeld het verminderen van agressie tijdens het eten in groepen, je paard kan constant kleine beetjes ruwvoer eten én je bespaart geld omdat je paard langer over zijn eten doet.

Ik vind het in ieder geval erg leuk en interessant dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de effecten van slowfeeders. Wat vind jij?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse

Comments

  1. Ik zou een slowfeeder willen gebruiken (overweeg het) om verspilling van hooi tegen te gaan, er wordt hier nl veel hooi vertrapt en vervolgens niet meer gegeten. Of juist wel gegeten tezamen met een hap zand waardoor onze koliekgevoelige Haflinger teveel risico loopt. Eigenlijk is zij de enige die dit doet, de andere paarden eten het platgetrapte hooi niet meer. Verder heeft ze de neiging om alles wat ze krijgt direct op te eten, ze krijgt nu 6x pd hooi. Om te grote inname ineens te voorkomen zou ik het in een slowfeeder willen doen zodat ze de hele dag door kan eten. Maar ze mag niet afvallen, dus ben benieuwd of een slowfeeder voor ons ook werkt.

Leave a Comment