paddock paradise in de praktijk

Paddock paradise in de praktijk

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque9 Comments

Mijn paarden staan nu ongeveer een jaar aan huis. Ik wilde altijd al graag een paddock paradise realiseren voor de paarden. Hoe dit systeem werkt is me zeer goed bevallen, en ik weet zeker dat de paarden er ook erg blij mee zijn. Daarom vond ik het leuk om mijn ervaringen na een jaar paddock paradise met jullie te delen.

Paddock paradise aanleggen

Het aanleggen van een simpel paddock paradise systeem is niet zoveel werk. De basis is namelijk gewoon een wei in een wei. Je moet even goed nadenken hoe je de ruimte wilt indelen, want het is natuurlijk niet zo fijn als je er later alles weer uit moet halen. Ik heb voor mijn binnenste weides gewoon prikstokjes gebruikt met twee banen stroomdraad. Nu zou je denken, is dit voldoende? Ja het is voldoende! Ik was er zelf ook verbaasd over, haha. Zolang er stroom op staat komen ze niet in de buurt van de draad. We hebben de binnenste en buitenste ring met elkaar verbonden door middel van een stroomdraad die onder de grond door gaat. Op de hoeken van de binnenste weides hebben we voor de stevigheid wel een vaste weidepaal gezet.

paddock-paradise-aan-huis

Het uitbreiden van een paddock paradise kan wel veel langer duren, je kunt je namelijk helemaal uitleven. Ik heb het hier heel basic gehouden, omdat deze plek voor ons een tijdelijke oplossing is. In ons toekomstige eigen huis ga ik alles wat ‘vaster’ en robuuster maken en veel meer gebruik maken van rondingen en slingerpaadjes.

Beweging

Ik merk duidelijk dat de paarden meer bewegen. Als er gras op de paden staat bewegen ze uit zichzelf meer, in de herfst en winter moet je het bewegen toch echt wel stimuleren. Beweging stimuleer je door voer aan te bieden op verschillende plekken, maar ook door hoopjes hooi op je track te leggen. Moet je maar eens proberen, het resultaat is echt heel erg leuk!

paddock paradise

Hier zie je de plattegrond van mijn paddock paradise. Heel recht toe recht aan, maar een goede basis en een super fijn systeem voor een kleinere ruimte. Ik heb bewust gekozen om de lengtes van mijn stuk grond te behouden, zo kunnen ze af en toe lekker een sprintje trekken.

Voeren

Ik voer het liefst in voerbakken met een rooster er op, aangevuld met slowfeeder hooinetten. Dit geeft bij mij de minste rommel en het is zuiniger in gebruik dan gewoon op de grond voeren. In principe is een paddock paradise systeem heel makkelijk voor de eigenaar/verzorger: als je voldoende voer klaar legt kun je zo een weekend wegblijven of een keer lekker uitslapen. Ik vind die vrijheid heel erg fijn, dat ‘de paarden gaan standaard om 16:30 uur naar binnen gedoe’ mis ik echt totaal niet. Om toch iets zuiniger te zijn met hooi, voer ik als ik thuis ben kleine beetjes hooi verspreid over de dag.

bliss-koeien

Om de nacht te overbruggen voer ik ook graag stro. Dit vinden ze veel minder lekker en het is ook vrij arm, maar dan hebben ze in ieder geval altijd iets te knabbelen en dat vind ik heel erg belangrijk.

Onderhoud

Dat valt reuze mee hoor. De paarden aan huis blijft veel werk en ook in de hoeveelheid werk van weideonderhoud in het algemeen heb ik me vergist. Maar ik geloof zeker dat het minder werk is dan traditionele stallen. Je hebt minder mestafval en minder wei om te onderhouden. Omdat je bij het uitmesten alleen losse drollen opschept, kun je deze heel goed gebruiken voor je eigen composthoop.

Sociaal gedrag

Dat vind ik echt één van de geweldigste effecten van dit systeem: mijn paarden zijn echt paard! Ze bepalen zelf of ze lekker bij elkaar gaan staan, zich even afzonderen, samen gaan liggen zonnen, apart eten of juist samen eten. Ze kunnen kroelen, communiceren, snuffelen en knuffelen zoveel ze willen. En ja, ze maken ook wel eens ruzie, maar meer dan een klein hapje heb ik nog niet meegemaakt. Zolang de paarden genoeg ruimte hebben om te vluchten is er weinig aan de hand. De verwondingen die ik heb gezien zijn eerder van een object waar ze langs schrapen tijdens het weglopen dan van een trap of beet.

natuurlijk paarden houden

Wat ik ook zo prachtig vind is dat de paarden helemaal in hun kudde-ritme komen (als je kudde stabiel is tenminste). Ze hebben allemaal hun rol en plek, en dat is goed. Ze wisselen elkaar af in de wacht zodat er altijd iemand lekker kan slapen. Ze maken standaard een klein beetje ruzie bij een berg hooi terwijl zo ook gewoon allemaal naar hun eigen berg kunnen lopen, en staan na een halve minuut heerlijk ontspannen nog net niet op één grassprietje te kauwen. Ze kunnen elkaar eigenlijk niet missen, maar hebben ook de rust dat ze altijd weer bij elkaar terugkomen. Als het heel hard regent weten ze niet hoe snel ze die stal in moeten rennen, Lucky altijd voorop. Ze kunnen met zijn drieën heel erg stout zijn, maar ook heerlijk staan te soezen in de zon.

Die gewoonten, dat natuurlijke gedrag en dat natuurlijke ritme, dat geef je je paarden in een paddock paradise. Dát vind ik goud waard.

Wat moet je echt aan denken bij het aanleggen van je eigen paddock paradise? 

 • Veel stoep of andere verharding. Ik kan je echt aanraden om de meest gebruikte looproutes door de paarden én door jou zeker te bestraten. Dit voorkomt een hoop ellende met modder.
 • Ik zou de drinkvoorziening ook op een verhard deel zetten, anders kan het toch behoorlijk modderig worden. Dit is meer een praktische overweging en geen must.
 • Maak meerdere grote plekken waar je gaat voeren en zet de slowfeeder of voerbak op een plak waar ze er allemaal goed omheen kunnen staan.
 • Zorg bij alle plekken waar ‘iets’ kan (eten, drinken, liggen) voor voldoende ruimte en vluchtmogelijkheden. Voor het geval ze een keer een meningsverschil hebben ;)
 • Gras is overrated! Ik heb best veel grond opgeofferd om gras op te laten staan. Maar als ik kijk hoe snel ze dat opeten, hoeveel werk het is om te onderhouden en dat ze eigenlijk veel beter op hooi reageren, zou ik de volgende keer veel minder gras laten staan en meer loopruimte creëren.
 • Zorg voor een ruime inloopstal én diverse rol- en ligplekken, liefst ook wat met los zand.
 • Als je de ruimte hebt, houd je bak dan alleen voor het rijden. Ik heb een bak en paddock ineen en die wordt echt met de maand slechter om op te rijden.

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn tips en ervaringen en leuke inspiratie op hebben gedaan voor je eigen paddock paradise. Juist als je niet veel ruimte hebt is dit systeem echt een geweldige manier om je paard meer te laten bewegen en paard te laten zijn. Binnen je mogelijkheden kun je altijd wel iets van dit systeem toepassen op je eigen situatie, bijvoorbeeld door in de wei tracks te maken met vakken in plaats van strookbegrazing toe te passen. Succes!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Geweldig, jij hebt ongeveer 2000 m2 voor 3 paarden. Dan hoef ik niet benauwd te zijn dat ik te weinig heb. Ik heb 4800 m2 voor 5 paarden. Met 3 kleine weilanden erin.
  Wil ze 2 uur per dag op de wei laten en verder onbeperkt ruwvoer en afleiding. Ik wil biologisch hooi voeren. De 5 komen op Goede Vrijdag naar hun nieuwe Paddock Paradise.

 2. Mag ik vragen hoe groot jouw oppervlakte is, lengte x breedte?

  Mvg Lori

 3. ik heb net de informatie uitgeprint, mijn ponies staan in maarsbergen waar ik ook een paddock Paradise wil aanleggen als ik nog vragen heb, kan ik je dan mailen, met vriendelijke groeten Miriam

  ps bedankt voor al je te delen tips

Leave a Comment