slokdarmverstopping bij paarden

Slokdarmverstopping bij paarden

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda LebesqueLeave a Comment

Een slokdarmverstopping is heel eng om te zien. Ook al is het niet levensbedreigend, het paard voelt zich vreselijk beroerd en kan ook behoorlijk in paniek raken. Ik heb dit met Bliss twee keer meegemaakt. De eerste keer raakte ik zelf ook helemaal in paniek, ik dacht echt dat ze zou stikken. De tweede keer kon ik al veel rustiger blijven omdat ik nu wist dat het normaal gezien makkelijk op te lossen en niet levensbedreigend is.

Een paard krijgt een slokdarmverstopping als iets wat hij heeft gegeten vast komt te zitten in de slokdarm. Normaal gesproken glijdt het voedsel probleemloos door de slokdarm naar de maag, maar soms blijft er een brok voedsel hangen die niet meer verder kan. Paarden schrikken hier vaak heel erg van en voelen zich heel beroerd. De halsspieren trekken samen, ze gaan zweten en speekselen en kunnen echt in paniek raken. Ook kan er voedsel of slijm terugkomen door de neus, zeker als ze nog hebben gedronken. Sommige symptomen lijken veel op die van koliek. Je paard is onrustig en kan gaan liggen en rollen. Ook al lijkt het misschien of je paard elk moment kan stikken, dit is niet het geval. De voedselbrok zit in de slokdarm en niet in de luchtpijp. 

Bij de eerste keer slokdarmverstopping bij Bliss kwam het slijm ook door de neus. Dat is echt heel erg eng om te zien, en Bliss vond het ook doodeng. Gelukkig was er die keer iemand bij me die het al veel vaker had gezien en me rustig kreeg. Doordat ik rustig werd, werd Bliss ook veel rustiger.

Oorzaken van slokdarmverstopping

Sommige soorten voer leiden eerder tot een slokdarmverstopping dan andere. Het vastlopen van voedsel in de slokdarm gebeurt vaak bij pulp of grasbrokken die onvoldoende geweekt zijn. Door het speeksel zwelt het voer alsnog op en wordt de hoeveelheid veel groter dan de slokdarm van het paard aankan. Bij gevoelige paarden kan ook gewone brok of kort gemaaid hooi of gras zorgen voor een verstopping. Oudere paarden met slechtere tanden hebben meer kans op een slokdarmverstopping. Ook paarden die slecht kauwen, te gulzig eten of schrokken hebben meer risico. Bij Bliss was te kort gemaaid hooi de boosdoener.

Wat te doen bij een slokdarmverstopping

Sommige kleinere verstoppingen lossen zelf weer op omdat je paard gaat schudden of rollen. Zorg dat je paard niet bij voer of water kan. De slokdarm zit verstopt en je paard heeft er absoluut heen baat bij als er meer voedsel bij komt. Omdat ze zich erg beroerd voelen zullen ze vaak ook helemaal niet willen eten. Probeer zelf rustig te blijven, ook al is het moeilijk. Probeer je paard het vertrouwen te geven dat het goed komt. Hoe meer spanning er is, hoe minder snel de verstopping oplost. Voor wat extra ontspanning kun je je paard rustig masseren of aaien. Je kunt ook voorzichtig proberen of je de voedselbrok weg kunt masseren. 

Lost het niet vanzelf op? Geloof me, dan bel je echt wel de dierenarts! De dierenarts geeft in de eerste instantie meestal spierontspanners zodat de spieren rondom de slokdarm ontspannen. Hierdoor komt de verstopte voedselbrok vaak weer los. Is dit niet het geval, dan wordt er een sonde ingebracht in de neus om de voedselbrok weg te spoelen. Je dierenarts vertelt je wanneer je paard weer mag eten en drinken

Hoe voorkom je slokdarmverstopping bij je paard

Zorg voor lang hooi. Het gebit van je paard is erop gemaakt om lang en stengelig eten te malen. Is je hooi te kort of te fijn, dan kan je paard het moeilijk kauwen. Als het dan als prop de slokdarm in gaat is er een groter risico op verstoppingen. Denk eraan dat je pulp, slobber, grasbrokken of ander voer dat geweekt moet worden ook echt voldoende weekt. En ook heel belangrijk, zorg voor voldoende rust tijdens het eten.

Sinds ik de paarden aan huis heb en zelf 100 procent kan letten op de voeding die mijn paarden krijgen, heb ik gelukkig geen slokdarmverstopping meer meegemaakt (even afkloppen).

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Naturally Healthy Horse 

 

Leave a Comment