kruiden voor paarden

Kruiden voor paarden: zelf een kruidenstrook maken

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque8 Comments

Ik vertelde laatst al op Facebook dat ik bezig ben geweest met een kruidenstrook voor de paarden. Aangezien paarden in de natuur veel diverser eten dan wij ze meestal voeren, leek een kruidenstrook me een mooie aanvulling. Mijn plan is om – als de bloemen en kruiden tenminste willen groeien – de paarden af en toe te laten ‘snacken’ van de kruiden. Ik hou jullie zeker op de hoogte van de voortgang van dit experimentele project ;) In dit artikel laat ik jullie zien hoe ik de bloemen en kruiden heb ingezaaid.

Kruiden voor paarden inzaaien

Ik heb gekozen voor het Multi mengsel 2 van Bio-Ron. Dit mengsel bevat bloemen waar de bijen gek op zijn, verschillende kruiden en ‘natuurlijke stikstofbinders’. Ik moet nog even uitzoeken wat dat laatste betekent. De kruiden kun je inzaaien van het voorjaar tot de late herfst. Grappig om te zien dat ik enkele van de kruiden in dit mengsel in mijn keukenkastje heb staan. Op de foto zie je waar het mengsel precies uit bestaat. Er zijn nog andere leuke kruidenmengsels te vinden, zoals medicinale kruiden, maar laten we eerst maar eens uitproberen of dit een beetje aanslaat.

kruiden voor paarden

Voor de kruidenstrook heb ik een stukje van mijn track moeten opofferen. Ik heb net dat stukje gekozen dat ze altijd gebruiken om af te snijden, namelijk het middenstuk tussen de twee weides. Voortaan moeten ze altijd de hele ronde om de weides lopen. Ik heb het gewoon even afgezet met kapotte longeerlijnen en prikstokjes. Je gelooft het niet, maar wonder boven wonder is dit echt genoeg voor onze shet.

Mocht je het leuk vinden, hier vind je een plattegrondje van mijn paddock paradise

kruiden voor paarden

Mijn buurman is een ervaren tuinier en is zeer fanatiek met zijn groentetuin (tevens groot afnemer van mijn compost). Hij raadde me aan om de grond waarop ik de bloemen en kruiden wilde inzaaien aan te rollen met deze prachtige middeleeuwse roller. Dus dat deden we dan maar.

kruiden voor paarden

Daarna konden de zaadjes uitgestrooid worden. Hieronder zie je van dichtbij hoe dat eruit ziet. Allemaal verschillende zaadjes bovenop het gras, ik hoop maar dat de vogels ze laten liggen.

kruiden voor paarden

En daarna nog even sproeien, het was een paar dagen terug nog behoorlijk droog. Gisteren en vandaag heb ik dankzij het regenachtige weer helemaal niet hoeven sproeien. Het wordt redelijk warm en morgen krijgen we zelfs een zonnetje. Ben benieuwd hoe snel ik ze zie groeien!

kruiden voor paarden

Ik ben heel benieuwd of het werkt zoals ik bedacht had. Ik kan natuurlijk wel proberen om het in een vakje te krijgen, maar misschien denkt de natuur daar anders over en staan mijn weides binnen de kortste keren wel vol met bloemen en kruiden. We will see, updates volgen :)

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Desde AS Nacional queremos dar las gracias a Sevilla 28, a la Delegación de Sevilla, a la comunidad Redentorista y a toda la comunidad parroquial por hacer posible que la sequía de Kenia se transforme en agua, en vida, en esperanza y en justicia. Gracias a todos vosotros por vuestro esfuerzo, vuestra ilusión, vuestra entrega y vuestro corazón solidario. Un besote de corazón a corazón. Justi

  2. Love your box! I have one, too, that I found last year at an antique store. I’ve got it seadnd, but not finished. And it’s full of seeds. WAY too full – it doesn’t hold all of them. That’s because I have too many seeds, I think. Nah. THAT can’t be it. LOL.

  3. Wat een goed idee zo’n strook! Ik had eerder wat kruiden in het weiland gezaaid, maar daar zijn de paarden zo dol op dat de kruiden geen kans krijgen om te groeien en zich uit te zaaien. Nu pluk ik af en toe wat planten die ze lekker vinden uit de tuin en voer die gewoon van de grond.

  4. Waarom zou je deze kruiden niet helemaal in je bestaande wei zaaien. Moeten deze kruiden echt geransoeneerd worden ?

    1. Author

      Ik heb ervoor gekozen om een aparte strook te maken omdat ik niet zoveel wei heb en zo wat meer controle heb over hoeveel ze opeten. Mochten de kruiden nog verder moeten groeien kan ik ze wel gewoon op het gras laten. Eén van mijn weitjes heb ik ook doorgezaaid met biologisch gras en wat weidekruiden. Ik kan je dus binnenkort vertellen wat voor mij beter werkt :)

Leave a Comment