hangende slowfeeder maken

Voeren op de grond vs. hangende slowfeeders

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda LebesqueLeave a Comment

De voordelen van slowfeeders zijn wel bekend, maar het voeren van hooi in hangende slowfeeders kan ook veel tegenstanders. Het zou de natuurlijke hoofd-halshouding niet ten goede komen, een paard eet nu eenmaal met zijn hoofd op de grond.

Ik dacht dat eigenlijk ook, tot een gedragsdeskundige mij laatst op iets anders wees. Paarden in de natuur knabbelen toch ook aan bomen en struiken? Hebben ze hun hoofd dan alleen maar ongekanteld bij de grond? Er is ook nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat hangende slowfeeders negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van een paard, al zegt wetenschap ook niet altijd alles. Het zette mij in ieder geval aan het denken.

Een paar dagen geleden zag ik over dit onderwerp een podcast artikel voorbij komen en die wil ik graag met jullie delen. Clair Thunes, equine nutrition consultant uit Amerika, beantwoordt in deze podcast de vraag van een bezoeker: hoe kun je de voor- en nadelen van voeren op de grond en voeren in een hangende slowfeeder tegen elkaar afwegen?

Haar antwoord is dat de voordelen van een hangende slowfeeder opwegen tegen de voordelen van voeren op de grond. Zij geeft hiervoor de volgende redenen.

Alles wat we kunnen doen om ze langzamer te laten eten is goed

Paarden maken 24 uur per dag maagzuur aan. Ze zijn ‘ontworpen’ om constant kleine beetjes ruwvoer te eten en te verteren. Kunnen ze dit niet dan geeft dit allerlei gezondheidsproblemen en wordt het risico op maagzweren erg groot. Ze hebben constant ruwvoer nodig en moeten op ons kunnen vertrouwen om in deze natuurlijke behoefte te voorzien. Sommige paarden krijgen maar een paar plakjes hooi per dag. Een paard doet ongeveer een uur over een plakje hooi, wat doet hij dan de overige 20 uur? Alles wat we kunnen doen om ze langzamer (en dus langer) te laten eten is goed voor een paard. Een slowfeeder laat je paard veel langzamer eten dan met hooi op de grond.

Paarden gebruiken hun lippen om hooi uit de slowfeeder te krijgen

Om het hooi uit de slowfeeder te krijgen gebruiken paarden hun lippen, dit is gelijk aan het natuurlijke fourageren. Denk maar eens aan een paard dat met zijn lippen de omgeving aftast op zoek naar voedsel. Ook tijdens het grazen gebruikt een paard zijn lippen.

Extra tips

Als de mazen van de slowfeeder te groot zijn gaat dit aan het doel voorbij. Volgens Thunes kun je dus beter slowfeeder hooinetten kopen met een kleine maaswijdte.

Paarden met hoefijzers lopen meer risico om met hun hoeven in de netten te blijven hangen. Om dit risico te verkleinen kun je de slowfeeder bijvoorbeeld in een hoek plaatsen en de onderkant van de hoek afschermen met een rubberen mat.

Hoe denk jij hierover?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse

Leave a Comment