Op het moment zien de bossen er prachtig uit, de bladeren zijn gekleurd en sommige bomen zijn al kaal. De natuur is zich aan het voorbereiden op de winter. Ook onze paarden zijn zich aan het voorbereiden op de lagere temperaturen, regen en wind.
Met name paarden, die dag en nacht buiten staan, hebben al een dikke wintervacht aangemaakt. Dit aanmaken van de wintervacht kost het paard alleen wel veel energie. Voor paarden die in goede conditie verkeren is dit geen enkel probleem maar voor paarden die een wat mindere conditie hebben kan dit leiden tot een verminderde weerstand, wat zich dan kan uiten in klachten, zoals hoesten, mok, huidproblemen, verkoudheden etc.
Een betere jas bestaat niet
De vacht van het paard bestaat uit twee lagen; de ondervacht en de dekharen. Een dikke wintervacht heeft een uitstekende isolerende werking. Als het echt koud is, zorgen de spieren ervoor dat de onderste, korte en zachte haren rechtop komen te staan. En zo ontstaat een soort luchtkussen met thermowerking. Het lange bovenhaar versterkt deze werking en ze zorgen ervoor dat het regenwater afgevoerd wordt waardoor de ondervacht en huid droog blijven. Een betere jas bestaat er niet!
Goed de winter in
Het is belangrijk dat je paard met een goede conditie de winter in gaat. Alhoewel de meeste paarden prima 24/7 buiten kunnen verblijven, vergt het koude en natte klimaat wel meer van je paard. Een schuilstal en de mogelijkheid tot onbeperkt hooi kan ervoor zorgen dat je paard goed bestand is tegen guur weer. Met voldoende, het liefst onbeperkt ruwvoer stel je paard namelijk in staat om zichzelf goed warm te kunnen houden.
Andere voedingsbehoefte
Je ziet paarden in dit jaargetijde vaak meer aan hun zoutsteen likken, wat betekent dat hun behoefte aan mineralen toeneemt. Wil je ervoor zorgen dat hun weerstand hoog blijft, dan is het belangrijk dat de voeding van je paard iets meer mineralen en vitaminen bevat dan normaal. Met name tijdens de rui is de behoefte aan lijnzaad, essentiële aminozuren en alle B-vitaminen namelijk extra hoog. Deze voedingsstoffen zijn namelijk nodig voor de aanmaak van de vacht. Ook de mineralen biotine, zink en zwavel zijn belangrijk voor de aanmaak van de wintervacht. Je kan je paard op een goede manier ondersteunen door een handje gedroogde brandnetels door zijn voer heen te geven. Brandnetels bevatten namelijk zeer veel verschillende mineralen en vitaminen.
Aan het eind van de zomer en in de herfst kan je ook merken dat je paard meer honger heeft als normaal. Dit is een instinctieve behoefte van paarden die hen in staat stelt om een vetvoorraad aan te leggen voor de winter, wanneer het voedsel in de natuur schaars is. Het is dan ook vrij natuurlijk als je paard nu iets aan de dikke kant is. Zorg er echter wel voor dat je paard in de winter weer wat af gaat vallen. Hierdoor benader je de natuurlijke cyclus van het paard zoveel mogelijk en dit zorgt er voor dat je paard gezond blijft.
Ontgiften
De herfst is ook een ideaal moment om je paard een ontgiftingskuur te geven. Ook paarden in de natuur bereiden zich voor op de winter door te ontgiften. Dit doen ze door takken en bast van bomen te eten waarin veel stoffen zitten die ontgiftend werken. Soms zie je in de herfst een toename aan huidproblemen (o.a mok). Dit kan ontstaan doordat het paard bezig is met het ontgiften. Als andere uitscheidingsorganen namelijk overbelast raken, wordt de huid ook als uitscheidingsorgaan gebruikt wat kan leiden tot huidproblemen.
Als je paard niet zelf in de gelegenheid is om zich te reinigen door het eten van bast en takken is het dus goed om je paard een ontgiftingskuur te geven. Er zijn veel verschillende middelen die gebruikt kunnen worden voor een ontgiftingskuur. Je kan het paard een groene leem kuur geven maar ook bepaalde kruiden of Schüssler celzouten hebben een ontgiftende werking.
De keus voor welk middel het meest geschikt is hangt af van je paard en zijn omstandigheden. Een ontgiftingskuur kan best heftig zijn voor je paard. Geef een kuur dus met beleid en bij voorkeur onder begeleiding van een deskundige. Een ontgiftingskuur laat zich goed combineren met een weerstandverhogend middel. Hierdoor is je paard optimaal voorbereid op de winter.
Laat de sneeuw, regen en wind maar komen!