waarom een paard op stal jammer is

Waarom je paard op stal zetten zo jammer is

In Natuurlijk paarden houden, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque9 Comments

Sinds een tijdje werk ik weer voornamelijk vanuit huis. Heerlijk, want vanuit mijn kantoortje kijk ik de hele dag op mijn paarden. Hierdoor ben ik me nog meer gaan realiseren waarom ik zo blij ben dat ik mijn paarden fulltime bewegingsvrijheid kan geven. En waarom je paard op stal zetten zo jammer is.

Los van alle gezondheidsvoordelen en gemakken voor mij als paardenhouder, is het geweldig om te zien hoe ze zo mooi opgaan in hun natuurlijke ritme. Dat ziet er elke dag wel een beetje hetzelfde uit, maar is ook afhankelijk van het weer.

’s Nachts zijn ze best actief. Ze eten veel, rommelen wat, knabbelen aan wat takken. Hoe ik dat weet? Ik slaap naast ze en hoor ze bezig zijn. ’s Ochtends weten net als ieder paard precies wanneer het tijd is voor nieuw hooi. Ben ik wat aan de late kant, dan laten ze dit ook duidelijk merken. Extra beweging kan ik stimuleren door het hooi meer te verspreiden, maar ook uit zichzelf bewegen ze. Na hun buikje weer lekker rond gegeten te hebben, verplaatsen ze zich naar achteren.

“Zodra de zon doorbreekt gaan ze plat, heerlijk slapen in het zonnetje.”

Meestal is dit zo tussen twaalf en twee. Later in de middag worden ze wat actiever, gaan ze lekker rollen, spelen, op zoek naar meer eetbaars en lopen ze af en toe op en neer om te drinken. Tegen de avond komen ze weer naar voren, in afwachting op nieuw hooi. Is het echt guur en nat weer, dan blijven ze in de buurt van de stal om te schuilen. Ze hebben dan ook meer eten nodig en bewegen niet zoveel. Maar het grappige is, zodra de zon ook maar even doorbreekt loopt het clubje naar achteren om lekker te relaxen in het zonnetje.

Ik vind het zo mooi dat ze hun ritme in vrijheid kunnen bepalen. Oké, binnen de grenzen van ons perceel, maar toch. Ze bewegen veel uit zichzelf, zijn nieuwsgierig, ontdekken, slapen, eten, rollen en spelen wanneer ze willen. En vragen de omstandigheden iets anders van ze? Dan passen ze zich aan. Zonder dat ik hoef te bedenken wat goed voor ze is, want dat kunnen ze zelf.

En ik vind het zo jammer als een paard dit niet heeft. De rust en ontspanning op onze plek is zo groot, het gemak en het plezier waarmee ze met ons en elkaar omgaan ook. Stress is er eigenlijk niet. Ik zou willen dat iedereen dit zou snappen, zijn paard zou gunnen, hiervan zou dromen. En ik weet zeker dat dit bij de vaste bezoekers van deze site ook zo is.

“Maar tegelijkertijd moeten er nog zoveel paarden blij zijn met een uurtje postzegel per dag, hoe goed bedoeld ook.”

Los van de gezondheidsnadelen, zowel fysiek als mentaal, beperk je een paard enorm in zijn natuurlijke behoeften en ritme. En jezelf ook, om hiervan te kunnen genieten. Daarom is je paard op stal zetten zo jammer.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Zelf heb ik de ultime wens verwezenlijkt, ik woon in zuid-frankrijk in de prachtige Ariège het gebied van de prince noir de Merens.
    Sinds een jaar huur ik een huis met weiland waar mijn twee vrienden dag en nacht buiten zijn ook heb ik in de omgeving wat ruil landen. De ultime droom en nee we zijn niet rijk maar gewone mensen die werken om dit te verwezenlijke en we hebben gewoon heeeeel veel geluk gehad, de paarden een Andalusie en een arabier x merens heb ik gered van de slager helaas gaan er hier in Frankrijk vele paarden richting dood omdat ze niet voldoen!!! Niet omdat ze ziek zijn deze zijn helaas in de minderheid. Mijn kruising Arabierx Merens had bv als 4 jarige !!!! een ongeluk met springen gehad en zijn kogel beschadigd dus slager, ik heb hem een jaar vakantie gegeven op het land en ik heb nog nooit z’on fijn en dankbaar rijpaard gehad en de kogel is helemaal geneze al mag hij niet meer springen nou daar ben in toch al geen fan van.De Andalusie heeft overhoef dus absoluut in beweging houden de pijn en onsteking houd ik onder controle met Curcuma-zwarte peper en spelt. En dat gaat fantatisch.
    Jammer dat ik te ver weg woon om een cursus te kunnen volgen of een kijkje te komen nemen.

  2. Ik sta hier helemaal achter! Komende zomer hopen mijn vriend en ik onze eerste twee tinkers te kopen. 24/7 buiten met inloopstal wei paddock en verhard deel. Ik kan niet wachten en hoop dat ik ze op deze manier alles kan bieden.

Leave a Comment