Wat luxe is voor mensen is niet per se luxe voor paarden

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque5 Comments

Sinds mensen wilde paarden begonnen te domesticeren, zijn paarden voor allerlei doeleinden gebruikt. Om mee te jagen, in de oorlog, voor het vlees, voor transport en als landbouwhuisdier. Nu zijn paarden vooral gezelschapsdieren. Ze worden in Westerse landen veelal ‘gebruikt’ voor recreatieve doeleinden en de sport. Maar ze worden ook gezien als luxe item en statussymbool.

Nu zullen de meeste van ons wel een beetje jeuk krijgen van deze omschrijving, maar dat komt omdat wij ons paard zien als vriend, maatje, rustbrenger en ook als leraar. Daarom vind ik het ook logisch dat wij meer kijken naar de essentie van ons paard, wie hij of zij is, en dat wij ons bezig houden met hoe we zoveel mogelijk in zijn of haar behoeften kunnen voorzien.

Toch zijn er natuurlijk heel veel paarden die in een hele luxe omgeving gehouden worden. Luxe voor de mens, bedoel ik dan. Denk aan chique stallen met gouden knoppen, lange gangen met veel paarden op een kluitje, verwarmde stallen en complexen waardoor je in de winter helemaal niet buiten hoeft te komen. Ik heb zelfs even op zo’n plek gestaan, als tijdelijke oplossing. En geloof me, dat was erg luxe voor mij.

Zo’n luxe omgeving is heel anders dan de natuurlijke omgeving van een paard.

In de natuur is een paard vrij om te bewegen en te eten wanneer hij wil, loopt hij op verschillende ondergronden en heeft hij continu sociaal contact. Dit is extreem ver verwijderd van hoe veel paarden er bij staan.

Ik wil niet iedereen over één kam scheren en ik vind het ook echt geen mishandeling als je je paard ’s nachts op stal zet. Wel als je paard maar 4 uur per dag uit zijn stal komt, maar dat even terzijde.

Het is gewoon erg interessant om eens na te gaan waarom wij onze paarden eigenlijk op stal zetten.

  • Uit ruimtegebrek, zo passen er veel meer paarden op één plek.
  • Om onze weides te besparen, vooral tijdens de natte seizoenen.
  • Om ze schoon te houden, zodat we snel met ze aan de slag kunnen als we op stal zijn.
  • Als we ze in de winter geschoren hebben, moeten ze haast wel op stal anders krijgen ze het koud.
  • Om het risico op verwondingen te verkleinen, vooral bij dure paarden.
  • Voor het gemak. Je hebt je paard zo te pakken, opgezadeld of gevoerd.
  • Omdat wij denken dat ze hun eigen plekje nodig hebben, net als wijzelf.

Dit gaat vooral veel over ons mensen, toch? En niet direct over waar een paard nou blij van wordt.

Ook onze manier van voeren staat ver af van de natuur van een paard.

  • We willen de voedselinname controleren. In de natuur stabiliseert de eetlust van een paard vanzelf.
  • Door de zwaardere prestaties die we van paarden zijn gaan vragen, hebben we granen en mais toegevoegd aan hun dieet om ze te voorzien van genoeg energie.
  • Wij mensen zijn maaltijdeters. Dit hebben we ook toegepast op onze paarden. De natuurlijke behoefte van een paard is constant kleine beetjes eten, niet een paar keer een grote maaltijd.

Oké, de situatie in het wild is niet te vergelijken met hoe we onze paarden kunnen houden. En ja, sommige paarden hebben blessures of andere redenen waardoor ze op stal staan. Maar wat we altijd kunnen proberen is – met de middelen die we hebben – zoveel mogelijk in hun natuurlijke behoeften te voorzien. Dat is pas luxe!

Leave a Comment