Wat doen mijn paarden op een dag?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke paardenvoeding, Persoonlijk by Linda Lebesque7 Comments

Sinds mijn kantoor uitkijkt op de paarden kan ik ze de hele dag in de gaten houden. Heel erg leuk, want zo zie ik veel meer van hun dagelijkse routine. Wat doen mijn paarden op een dag? Ik neem je mee in hun doen en laten.

6.30 – 8.00 – Voermoment

Afhankelijk van hoe laat ik opsta en/of weg moet, vul ik rond deze tijd het ruwvoer (en water) aan. Meestal doe ik dat gewoon per pak. De paarden hebben me meestal al opgemerkt en staan bij de poort te wachten, of ze staan nog ergens in de wei te suffen.

wat eet een paard

’s Morgens – Eten, eten, eten

Zolang het hooi nog niet op is staan ze vooral te eten. Ze verplaatsen zich wat tussen de verschillen hoopjes en slowfeeders. Uit zichzelf bewegen ze niet zoveel, dit moet echt gestimuleerd worden door de plek van het ruwvoer.

12.00 – 14.00 – Middagdutje

Meestal doen ze ergens tussen twaalf en twee een uitgebreid middagdutje. Als het mooi weer is en het zonnetje schijnt, gaan ze om en om languit gestrekt op de grond. Er is er altijd één die de wacht houdt. Voor het geval er een leeuw uit de bosjes springt ;). Is het geen mooi weer dan gaan ze niet zo snel liggen, maar rond dit tijdstip wordt er altijd wel gerust.

natuurlijk paarden houden

’s Middags – Kalm an

De rest van de middag scharrelen ze wat. Er staat nog wat gras, er is mos te vinden, ze knabbelen wat aan takken aan de boom en eten de laatste restjes hooi op. Tussendoor staan ze af en toe te rusten. Ik heb trouwens niet zo’n speelse of drukke paarden, ze bewegen haast nooit meer dan nodig. Alleen als ik wat te laat ben met hooi geven dan maken ze herrie, of als er wat geks voorbij komt op het aangrenzende pad.

natuurlijk paardenhouden

16.00 – 17.30 – Voermoment en even ‘sporten’

Als ik thuis werk stop ik meestal op vier uur met werken zodat ik de paarden even kan doen, ik werk daarna ’s avonds nog een paar uurtjes door. Ik vul het hooi en water weer aan en ga dan mest ruimen. De paarden staan dan – je raad het vast al – te eten. Als ik klaar ben met mest ruimen geef ik de paarden wat beweging. Dit doe ik niet elke dag hoor, meestal wissel ik wat af en met slecht weer komt het er niet zo vaak van. Meestal longeer ik, werk ik aan de hand of los, of doe ik wat vrijheidsdressuur. De paarden vinden dit stukje aandacht meestal wel fijn, helemaal als ze daarna wat snoepjes krijgen. Als ik gewerkt heb mest ik in de winter niet uit, gewoon omdat het dan al donker is. In de zomer krijgen ze alleen eten en water en verplaatst het trainen naar de avond.

natuurlijk paarden

’s Avonds – Ruwvoer voor de nacht

Tot het voermoment lopen de paarden wat rond of staan ze wat te soezen. Afhankelijk van hoe laat ik ga slapen en de volgende dag wakker wil worden, krijgen de paarden weer eten. Als ik wil uitslapen prop ik alle slowfeeders helemaal vol, dan ben ik niet gebonden aan een tijd. Bij het laatste voermoment krijgen ze ook hun krachtvoer. Ik zet ze apart en voor Bliss week ik het even in verband met haar slokdarmverstoppingen. De paarden genieten enorm van deze maaltijd. Daarna gaan ze weer verder met hun ruwvoer.

’s Nachts – Scharrelpaarden

’s Nachts lig ik natuurlijk niet standaard te kijken, maar ik hoor ze wel naast me. Ze scharrelen wat rond, eten hun hooi, kijken of ze niet wat van hun krachtvoer vergeten zijn, drinken wat, lopen een keer naar achter en weer terug. Van de echt late voermomenten (na een feestje of verjaardag) weet ik dat ze ’s nachts rond een uur of één ook weer vaak liggen.

Wat doet jouw paard op een dag? Is dat heel anders dan wat mijn paarden doen?

Comments

  1. mijn paarden staan ook bij mij aan huis. 5 stuks. Een appaloosea en een ijslander van mij, 2 ijslanders van mijn vriendin uit de straat en een oude haflinger van mijn overbuurvrouw. Uit alle stallen heb ik de deuren gehaald verder hebben ze nog een open stal en ervoor een 15 meter uitloop. ’s Ochtends en ’s avonds krijgen ze hooi op 3 verschillende plaatsen ( anders krijgen alleen de 2 cheffinnen alles lekkeres) en overdag brengen we ze naar een weide, waar ze tussen de 3 en 5 uur verblijven. Omdat het allemaal paardenrassen zijn die veel voedingstoffen uit hun voedsel halen en dus snel dik worden kunnen ze niet dag en nacht op de weide, want dan worden ze ziek. Om de 3 maanden wordt er van weide gewisseld dan krijgt het gras rust. Verder krijgen ze alleen vitamine en wat stro extra. Als ze het tijd vinden voor de wei of hooi staan ze voor het raam, eerst om de beurt dan met z’n allen en als ze beweging zien geven ze luid te kennen dat ze niet vergeten wensen te worden. In de etenspauzen rusten ze kraulen en spelen ze met elkaar. Wanneer de zon er is zonnen ze. Wat me opvalt is dat ze zeer sociaal zijn onderling en dat ze alleen in de stal gaan staan tegen de wind en tegen de zon.

  2. Hallo,
    Heel leuk om te lezen en vooral omdat het bij Bless en Bieke zo gelijklopend is. Alleen krijgen ze hier geen krachtvoer en wordt het hooi verspreid over 5 kleinere porties in plaats van 3 grote. Ze schrokken immers altijd direct alles op wat ze krijgen. Daarom krijgen ze eten tussen 7 en 8 uur, rond 12 uur, om 17 uur, om 22 uur en dan om 3 uur ’s nachts nog een keertje. Natuurlijk sta ik hiervoor ’s nachts niet op hé. Ik knutselde een voerbak in elkaar die pas opengaat op het ingestelde tijdstip. Die gebruik ik ook als ik overdag uit werken ben. Zo hoeven ze nooit langer dan 5 uur op hun eten te wachten. De weide is hier ook aan huis dus ik zie ze ook de hele dag. Het is gek om te zien dat ze hun tijd tussen de voerbeurten in uit zichzelf zo structureren.

Leave a Comment