10 dingen die ik nog niet wist over mijn paarden…

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Linda Lebesque1 Comment

… voordat ik de hele dag op ze uitkeek. Want wat leer je veel over je paarden als je ze zo de hele dag ziet! Deze 10 dingen heb ik de afgelopen maanden over mijn paarden ontdekt.

1. Ze liggen en slapen echt veel meer dan ik dacht

In het begin denk je nog: “oei, hij ligt”. Nu denk ik: “oh, die luiwammesen liggen weer een dutje te doen”. Ze liggen en slapen de hele dag door korte periodes. Ze blijven dan lekker bij elkaar in de buurt en meestal staat er één op wacht.

2. Ze hebben af en toe (pogingen tot) innige romances

Nu we in het voorjaar beland zijn wordt natuurlijk paarden wel heel ‘natuurlijk’. De merries zijn op hetzelfde moment hengstig en dan zie ik Lucky (ruin) acties ondernemen die ik nog niet eerder gezien had… Het is af en toe net een soap hier.

3. Ze eten ook hele perioden niet, ook al hebben ze hooi

Hoeveel hooi ze eten is echt heel erg veranderlijk en afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar. Soms staan ze een hele tijd te slapen terwijl hun hooi nog lang niet op is, daarna eten ze weer rustig verder.

4. Ze liggen graag tegen heuveltjes aan

Vooral de bosrand is favoriet, die is wat hoger dan de rest van de wei. Zo liggen ze heerlijk uit de wind met hun hoofd op een natuurlijk kussentje.

5. Ze slapen het liefst in het zonnetje

Als het vies en guur weer is, gaan ze veel minder liggen. Zodra de zon doorbreekt en het warmt lekker op, gaan ze alle drie plat.

6. Ze vinden het heel erg leuk om tussen de bomen te staan

Ze beleven erg veel plezier aan de bosrand, staan lekker tussen de bomen te soezen en scharrelen er een beetje rond.

7. Ze bewegen echt veel meer door het paddock paradise

Super duidelijk dit. Sinds we weer een paddock paradise hebben na een tijd ‘gewoon een paddock met wei en bosrand’, zie ik ze echt veel meer bewegen. De tracks en ronde vromen stimuleren beweging, zelfs als ik niet op meerdere plekken op de track voer.

8. Ze nemen bijna nooit het middenpad van de track

Ze lopen bijna alleen maar de hele ronde en steken haast nooit over het midden door. Iemand enig idee hoe dit komt?

9. Ze staan graag bij de composthoop

Dit vind ik een hele grappige. Een tijd terug heb ik de draad van de composthoop maar weggehaald, want hoe kunnen ze zich daar nou weer aan bezeren. Ze staan er heel graag in de buurt (lekker warm?) en poepen er ook naast. Nu nog erop, dat zou helemaal top zijn ;)

10. De Shetlander loopt overal gewoon onderdoor

Beetje jammer. We dachten een hoop toch behoorlijk Shetlander proof gemaakt te hebben, maar helaas. Mevrouw loopt er gewoon onderdoor.

Leave a Comment