verharen

Verharen

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda LebesqueLeave a Comment

Is jouw paard ook al weer aan het verharen? Plukken haar je om de oren vliegen of heerlijk aan je kleren blijven plakken. Overal waar je komt neem je nu niet alleen hooi mee, maar ook paardenhaar. Tijd voor wat achtergrondinformatie over hoe verharen eigenlijk werkt.

Verharen door daglicht

Meer daglicht is een sein voor het loslaten van de vacht. Een paard doet dat niet bewust: de hersenen maken hormonen aan die ervoor zorgen dat dit proces op gang komt. Het langer worden van de dagen loopt vooruit op de temperatuurstijging en het is van nature de bedoeling dat de vacht is gewisseld voor het warmer wordt.

Een gezond paard dat een goede verzorging krijgt, wisselt in ongeveer twee weken van vacht. Dit kan natuurlijk flink variëren afhankelijk van leeftijd, conditie, gezondheid en manier van paarden houden. Het lichaam van een paard past zich automatisch aan de omstandigheden aan.

Verharen en voeding

Voeding heeft veel invloed op het verharen. Vooral mineralen als koper, zink en mangaan zijn belangrijk. Deze mineralen krijgt je paard vooral binnen door krachtvoer of een vitaminen- en mineralensupplement. Hier lees je meer over mineralen voor paarden.

Het voeren van olie heeft geen invloed op het verharen. Plantaardige olie en met name lijnzaadolie, zorgt voor talgproductie. Hierdoor krijgt de vacht van het paard een mooie glans. Je paard gaat er dus alleen van glimmen en zal niet sneller verharen.

Oudere paarden verharen soms moeilijker

Er zijn allemaal redenen waarom oudere paarden soms moeite hebben met verharen. Bij sommige oudere paarden wordt het gebit slechter, waardoor ze minder eten. Een verminderde darmfunctie kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen die nodig zijn voor het verharen niet goed worden opgenomen. Soms hebben oudere paarden een verstoorde hormoonbalans. Zorg dat ze regelmatig door een paardentandarts worden gecontroleerd en geef eventueel een mineralenpreparaat.

Bron: Bitmagazine

Leave a Comment