10 tips om groener te shoppen voor je paard

10 tips om groener te shoppen voor je paard

In Gezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Marianne Gloudemans5 Comments

Ken je dat? Lekker struinen tussen de verkoopstalletjes op een paardenevenement, een beetje rondscrollen in de webshop van een ruitersportzaak? Kan jouw paard na al dat winkelen ook dagelijks een andere kleur halster om?

We hebben allemaal wel eens wat nieuws nodig. Rijbroeken gaan kapot, halsters verslijten, voedingssupplementen raken op. Heb je bij het kopen van nieuwe ruiterkleding, paardenspullen en voeding wel eens stilgestaan bij de impact van het product op de wereld? In dit artikel heb ik tien tips verzameld om je te helpen een bewustere keuze te maken bij het aanschaffen van nieuwe spullen voor je paard. Zo kun je groener shoppen voor je paard (en jezelf natuurlijk)!

‘Heb je dat wel écht nodig?’

Weggooien van kapotte spullen en verpakkingsmateriaal van nieuwe dingen levert een flinke afvalberg op. Dat afval moet allemaal weer verwerkt worden, als dat al mogelijk is. Verbranden van afval of het opslaan van niet te recyclen afval levert risico’s op voor het milieu.

Gaat jou dit ook aan het hart? Het helpt om je steeds wanneer je wat nieuws gaat aanschaffen af te vragen: ‘heb ik dit wel echt nodig?’ Die sjabrak in dat hippe zee blauwe kleurtje, dat lekkere vest in bijpassende kleur, die nieuwe set handschoenen… Is het echt nodig om die aan je collectie toe te voegen alleen maar omdat het mooi is?

Is je eerlijke antwoord op deze vraag ‘nee’, dan heb je gelijk. Uiteindelijk is minder kopen beter voor de aarde. Minder kopen zorgt voor minder afval, voor een lager gebruik van fossiele brandstoffen, en het voorkomt uitputting van natuurlijke hulpbronnen.

groener shoppen voor je paard

De koper bepaalt!

Als consument heb je meer macht dan je denkt! Wij bepalen wat er in de winkels ligt. Want als wij het niet zouden kopen, blijven de winkels ermee zitten en verdient de producent niks meer. Je mag dus best kritisch zijn op de producten die je koopt. Iedere vragende consument lijkt misschien maar een druppeltje op een gloeiende plaat, maar kan uiteindelijk toch verschil maken. Jij bent uiteindelijk degene die het geld in het laatje moet brengen. Maar hoe kun je je stem laten horen? Deze tips kunnen helpen.

Duurzaam ondernemen? Het bedrijf vertelt zelf graag!

Wil jij ook groener shoppen voor je paard? Bekijk het artikel dat je wilt aanschaffen goed. Zegt het bedrijf op de verpakking iets over het materiaal waarvan het product gemaakt is en onder welke omstandigheden? Je zou het bedrijf een e-mail kunnen sturen om te vragen hoe zij denken over ‘groener’ produceren. Hebben ze een goed verhaal? Mooi, dan hebben ze er op zijn minst wat gedachten aan gewijd!

Veel bedrijven die duurzaam ondernemen belangrijk vinden, hebben ook op hun website aandacht besteed aan de 'groene' aspecten van hun producten. Ze vertellen er graag over, omdat het hun trots maakt - en het is een goed verkoopargument natuurlijk!

Tien dingen om rekening mee te houden als je gaat shoppen voor je paard

Heb jij of heeft je paard het artikel echt nodig, vraag je dan de volgende 10 dingen af voordat je tot aankoop overgaat:

  1. Ziet het artikel eruit alsof het lang meegaat? Een lange levensduur maakt een product duurzamer.
  2. Kan het artikel worden hergebruikt wanneer het wordt weggegooid na gebruik? Hoe zit het met de verpakking, kan deze worden gerecycled?
  3. Is het product gemaakt van gerecyclede materialen? En de verpakking?
  4. Kun je op de verpakking lezen waar de ingrediënten of materialen vandaan komen? Wanneer je dit navraagt bij het bedrijf, heb je het idee dat ze er eerlijk over zijn?
  5. Is het artikel duurzaam geproduceerd? Is het bijvoorbeeld gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals hennepvezels, biologisch katoen, bamboe, kurk of producten die rekening houden met behoud van regenwouden (let bij hout bijvoorbeeld op het FSC keurmerk)?
  6. Wanneer het om voeding of voedingssupplementen gaat, zijn de ingrediënten allemaal natuurlijk?
  7. Kun je achterhalen of het productieproces milieuvriendelijker is dan dat van vergelijkbare andere producten? Gebruikt de producent bijvoorbeeld duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie?
  8. Is het product in de buurt geproduceerd? Of is het de halve wereld overgevlogen om in deze winkel te belanden?
  9. Kun je achterhalen hoe het met de mensenrechten is gesteld op de plek waar het artikel is gemaakt? En hebben er geen mensen en dieren hoeven lijden om dit product te maken?
  10. Maakt de producent zich hard voor goede doelen die zich inzetten voor een beter milieu, mensenrechten of dierenwelzijn?

Goed bezig, deze bedrijven!

Twee bedrijven in de paardenbranche kan ik in dit artikel wat betreft duurzaam ondernemen zéker in het zonnetje zetten: Flex Hoof Boots en Hilton Herbs.

Flex hoefschoenen

Flex hoof boot: de meest flexibele hoefschoen voor je paard

Op de website van Flex Hoof Boots is duidelijk te zien dat dit bedrijf moeite doet voor een betere wereld. Onder het tabblad ‘THINK GREEN’ vertelt Flex: “Flex hoefschoenen worden gemaakt in Finland. In Finland hanteren we hoge normen voor milieubescherming en recycling. Metalen delen van de hoefschoenen worden in Europa gemaakt. Dit is voor ons een enorme stap in de richting van groener ondernemen. In Finland hebben werknemers goede arbeidsvoorwaarden en beschermde rechten.”

Hilton Herbs

groener shoppen voor je paard: hilton herbs supplementen

Hilton Herbs zette in 2019 een enorme stap voorwaarts wat betreft duurzaam ondernemen: de verpakkingen van de droge kruidensupplementen zijn veranderd van plastic emmertjes naar papieren zakken. Hilton Herbs vertelt: “Het heeft ons bijna 18 maanden gekost om geschikte verpakkingen te vinden voor onze 100% kruidenvoedingssupplementen voor paarden. Met de uitvoering van dit megaproject willen we:

  • Onze impact op het milieu verminderen;
  • 3 jaar houdbaarheid van producten aan kunnen houden;
  • De zakken moeten bestand zijn tegen opslag en transport;
  • De zakken moeten robuust genoeg zijn om in de gemiddelde voer- of zadelkamer heel te blijven.”

De papier zakken hebben een hele dunne polypropyleen voering. Hilton Herbs is zich ervan bewust dat dit nog altijd plastic is. Het is echter al een reductie van 7,5 keer minder plastic ten opzichte van de plastic navulverpakkingen die Hilton Herbs voorheen verkocht. En nog veel minder dan de harde plastic emmertjes. De voering kan uit de papieren zak gehaald worden zodat je het afval gescheiden kunt aanbieden.

Groener shoppen voor je paard

Ook ik ben me ervan bewust: het is zeker niet altijd gemakkelijk om erachter te komen of een product 'groen' wordt gemaakt. Maar: ik ben ervan overtuigd dat het al helpt als je als consument je best probeert te doen om groener te shoppen voor je paard én voor jezelf.

Meer tips? Lees de blog Duurzaamheid en paarden? 10 tips voor een groener paardenleven.

Giveaway

Hilton Hebs Herballs - kruidensnoepjes ideaal voor stretching voor paarden

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis zak Hilton Herbs Herballs voor je paard (of hond, die vindt ze ook heerlijk!)

Aanmelden

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment