5 manieren om je composthoop sneller te laten composteren

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque8 Comments

Een composthoop is een ideale manier om op een natuurlijke manier met paardenmest om te gaan. Je hoeft geen mest meer af te voeren en creëert je eigen natuurlijke bodemverbeteraar en meststof. Vooral het idee dat je het cirkeltje rond maakt vind ik erg mooi.

Niet iedereen vindt een composthoop handig. Het is best veel werk en je moet er ook een beetje gevoel voor krijgen. Toch wegen de voordelen voor mij absoluut op tegen de nadelen. Ik vind het ook erg leuk om er mee te experimenteren en te zien dat de compost elke keer beter wordt. Ik struin het internet af naar tips en heb zelfs van Bart een boek over composteren gekregen. Ja, een nieuwe hobby is geboren.

Ben jij ook bezig met een composthoop? Dan weet je ook dat composteren soms lang duurt en van veel dingen afhankelijk is. In dit artikel geef ik je vijf tips om het composteringsproces te versnellen.

1. Voeg voldoende droog materiaal toe

In een composthoop is het belangrijk om verschillende materialen met elkaar te mengen. Hoe meer diversiteit, hoe beter. Grofweg deel je het materiaal voor een composthoop op in twee groepen: droog (bruin) materiaal – onder andere bladeren, hooi en stro – en nat (groen) materiaal – mest en groenteafval. In de praktijk betekent dit meestal dat je op zoek moet naar droog materiaal, want mest hebben we genoeg ;).

2. Zorg voor het ‘sandwich’ effect

Maak laagjes van droog en nat materiaal (of bruin en groen). Zonder de laagjes composteert het ook wel, maar door laagjes te maken gaat het zeker sneller.

3. Breng lucht in de composthoop

Lucht brengt de composteringsprocessen in de composthoop op gang. Dit kun je doen door de hoop om te scheppen, of door er takken of oude weidepalen in te steken.

4. Voeg effectieve micro-organismen toe

Micro-organismen zorgen voor het composteringsproces. Micro-organismen zijn overal en zijn dus al aanwezig in planten en mest. Om het proces te ondersteunen kun je effectieve micro-organismen (EM) of voeding voor micro-organismen toevoegen. De goede bacteriën, gisten en schimmels zorgen voor een snellere omzetting in de composthoop. Je kunt EM mengsels kopen en ze zelfs zelf kweken. Hier ga ik binnenkort zelf mee aan de slag, natuurlijk krijgen jullie een update.

5. Zorg voor wormen in je composthoop

Micro-organismen kunnen ook zonder de wormen voor de vertering van het organisch afval zorgen. Toch zijn wormen erg belangrijk voor je composthoop en versnellen zij het proces aanzienlijk. In hun zoektocht naar de lekkerste hapjes zorgen ze voor lucht in de hoop en mengen ze het materiaal. Ook activeren ze de werking van micro-organismen en verplaatsen ze de micro-organismen door de hoop. Hoe vind je wormen? De beste zitten natuurlijk in een andere composthoop! Om mijn nieuwe composthoop een handje te helpen zet ik de wormen uit mijn oude hoop in de nieuwe. Wormen helpen heel snel, ik merk nu al dat de hoop warmer wordt.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Veel succes!

Bron: Permacultuur Nederland, Bio-Ron

Comments

  1. In mijn compost voeg ik geen aarde toe. Meng altijd bruin ;stro uit de paardenstal, karton en bladeren met groen ; tuinafval van de moestuin, keukenafval en koffiedik.

  2. Henk,

    Wil je composteren? dan breng je best geen aarde in je hoop. Bij composteren dien je je hoop regelmatig te keren om er zuurstof aan toe te voegen voor de compostering (verbranding).
    Wil je fermenteren? Dit is een zuurstofarm proces. Hier breng je de hoop onder een plastic voor een 6-8 weken (liefst wat aangedamd). Hierdoor wordt dan de mest energetisch gebroken maar nog niet fysisch. Dit gebeurt in de grond. Je kan dit volgens mij doen door je hoop te vermengen in laagvorm met aarde. Om dit goed te doen heb je volgens mij wel veel meer aarde nodig dan de hoeveelheid bokashi (gefermenteerd materiaal). Bij mindere hoeveelheden aarde zal je volgens mij maar een gedeeltelijk fysische ontbinding krijgen.
    Om in je hoop een goede fermentatie te krijgen moet je deze wel sturen. Deze sturing krijg je wanneer je over je mest in de stal effectieve micro-organismen sproeit. Gebruik je hiernaast ook nog een vulcamin (een soort vulcaangesteente) om de vocht te absorberen, dan start je een potstal waarin de fermentatie reeds start.
    De microferm (effectieve micro-organismen)vernevel je in een verhouding van 5% 1l mengsel/9m² om de dag.
    vulcamin: 500gr om de dag.
    dag1 microferm; dag 2 vulcamin; dag 3 microferm; dag4 vulcamin; ….
    laat dit zo lang mogelijk liggen. Potstal met stro kan wel moeilijk manueel leeg gehaald worden.

  3. Ik ben aan het composteren, zou het goed zijn af en toe wat tuinaarde, die je een tuincentrum kan kopen, toe te voegen aan de composthoop. Wie kan mij adviseren? Bij voorbaat dank.

    Met vriendelijke groet,

    Henk Klomp.

    1. Grond is een slechte composteerder, geen grond kopen, meng er maar een paar schepjes grond van eigen tuin door, dan voeg je al voldoende micro organismen toe.

  4. micro-organismen (EM) zelf maken willen we graag proberen ik zie wel kleine hoeveel heden maar we willen grootte hoe veel heden maken daar zie ik geen videootjes van
    we hebben 30 paarden en veel mest en stro door me kaar ik doe nu beetje ema active verdunt met water,
    in emmer en gooi dat over iedere kruiwagen heen die ik naar de mest hoop breng
    ik weet niet of dat goed is ,wat ik wil is dat het sneller verrot zo dat het niet zo veel word ivm plaatsgebrek

  5. Beste Linda,

    Ik ben zeer blij dat u de EM (effectieve Micro-organismen) hebt ontdekt. Weet dat je met EM gaat fermenteren i.p.v. composteren. D.w.z. dat we zuurstofarm gaan werken (zoals het maken van wijn). Ik wil gerust eens langs komen om je meer te vertellen over het werken met EM. Ik gebruik dit zelf bij mijn paard.

    graag tot later

Leave a Comment