rechtrichten tijdens het poetsen

Tip van Moniek – Rechtrichten tijdens het poetsen

In Do It Yourself, Grondwerk by Moniek Jansen4 Comments

Elke maand deelt Moniek Jansen van Bewust Rechtrichten een mooie trainingstip met ons. Moniek houdt zich bezig met rechtrichten, centered riding en werk aan de hand, alles vanuit een holistische visie. Vandaag een tip over rechtrichten tijdens het poetsen!

Rechtrichten tijdens het poetsen

Ook tijdens het poetsen ben ik bezig om mijn paard zijn balans coördinatie en lichaamsbewustzijn te trainen. Dit doe ik door mijn paard vierkant te zetten als ik hem aan het poetsen ben. Ik wil graag dat – ook als hij passief is – hij zijn benen gelijkmatig belast en dus in balans staat.

Door je paard vierkant te zetten en te houden, bevestig je de natuurlijke scheefheid niet en leer je je paard zichzelf in balans te houden – ook als hij niet beweegt. Ik vraag tijdens het poetsen ook altijd het hoofd van mijn paard omlaag, want in deze houding komen endorfines vrij. Zo begin je al tijdens het poetsen met een ontspannen en rechtgericht paard. Een goed begin is het halve werk toch?

“Een beginnetje is soms genoeg om een puzzel op te lossen”

Een paard heeft altijd de neiging om een voorbeen en een achterbeen meer te belasten, simpelweg omdat hij of zij daar handiger en sterker mee is. Heb je een uurtje vrij? Bestudeer je paard als hij in de wei of paddock staat en probeer te ontdekken welke benen hij het meest belast. Dit is waardevolle informatie voor je training.

Wil je meer weten over Moniek en haar trainingswijze? Kijk dan op de website van Bewust Rechtrichten.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Leave a Comment