uitgelicht natuurlijk paarden

Meekijken – Heerlijk winterweer!

In Grondwerk, Natuurlijk paarden houden, Persoonlijk by Linda Lebesque4 Comments

Vandaag neem ik jullie een dagje mee in hoe een absoluut favoriete zaterdag er voor mij uitziet. Heerlijk met de paarden in het zonnetje, geen tijdsdruk en fijne momenten samen.

natuurlijk paardenhouden

Dit was afgelopen donderdag, wat een rotweer was het zeg! Op de foto ziet het er helemaal niet zo druilerig uit als het echt was. Het regende, het waaide en het was één grote druilerige bende. Hoewel ik allerlei grootste plannen had om van alles met de paarden te gaan doen, ben ik toch maar met een dekentje op de bank gekropen. De paarden bleven gewoon buiten in de regen staan, het regende niet zo hard maar ik had het wel geweten!

natuurlijk paardenhouden

En dit was vandaag. Winter zoals ik het graag heb. Rond het vriespunt, blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Super paardenweer! Ik moest vandaag een hoop mest opruimen. Op woensdag en vrijdag werk ik op kantoor en zolang het s’avonds donker is kan ik niet uitmesten. Dat betekent dat ik de dagen erna voor twee dagen mest moet opruimen, en ik kan je vertellen dat dat best veel is met drie knollen.

natuurlijk paardenhouden

Ik ben nog steeds heel erg blij met mijn thermo jodhpurbroek en budget paardrijschoenen. Super warme benen en voeten, jeee! Voor de mensen die zich mijn artikel over deze schoenen nog herinneren: ze zijn nu in de uitverkoop voor 14,95! Heb ze nog in meerdere maten in de winkel zien staan. Ze bevallen echt goed :)

natuurlijk paardenhouden

Als je goed kijkt zie je hier een mooie ligplek. Voor mij een prachtig excuus om de blaadjes niet op te ruimen. De bosrand is echt ideaal, het geeft ze beschutting tegen de wind en ze voelen zich ook echt lekker beschut.  Ze staan er graag te soezen en liggen er tegenaan. Binnenkort halen we de afrastering weg zodat ze er ook doorheen kunnen lopen.

Ze liggen hier trouwens over het algemeen veel meer dan in de vorige wei/paddock. Dat zal nog wel meer worden als we straks een zandpaddock hebben.

natuurlijk-paardenhouden-5

Trots op ons! Het eerste echte buitenritje was zeer geslaagd. Lucky is de afgelopen twee jaar haast niet naar buiten geweest en ging ook steeds moeilijker alleen van de groep af. Hij vindt dat best wel spannend en kan dan ook erg lopen stressen. Het is moeilijk om dan weer contact met hem te maken, hij verdwijnt helemaal in zijn eigen wereldje.

Ik heb hem de afgelopen weken aan de hand meegenomen naar buiten en zowel buiten als gewoon hier extra geoefend op rust, vertrouwen en gehoorzaamheid. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als ik hem genoeg vertrouwen geef, een goede leider ben en steeds contact met hem blijf maken, dat het dan helemaal goed komt.

En dat blijkt! Vandaag ging helemaal super. Eerst een klein rondje gelopen rondom het huis. Op momenten vond hij het spannend, maar hij luisterde erg goed en we bleven de hele tijd in verbinding met elkaar. Toen we eenmaal weer in de buurt van de wei kwamen, ontspande hij helemaal en zijn we op een los teugeltje nog een extra blokje om gegaan op nieuw terrein. Toppertje :)

natuurlijk-paardenhouden-6

Zo, daarna lekker hooi eten in het zonnetje. Lucky kijkt tevreden denk ik zo.

En er staan wat projecten op de planning. Binnenkort betrekken we dus de hele bosrand erbij, zodat ze extra meters hebben, lekker kunnen schuilen en aan de takken kunnen knabbelen. Wel nog even goed controleren of er echt geen giftige bomen bij staan. Voordat het gras weer op gaat komen gaan we er weer een paddock paradise van maken met een mooie track. Dat zal dus ergens in februari moeten gebeuren. Ook wil ik nog graag extra verharding bij de stallen en een zandpaddock, maar dat hangt even van de financiën af. Gelukkig hoeven we ons niet te vervelen te komende tijd ;)

 

Leave a Comment