paddock paradise in de praktijk

Wat doet een verrijkte omgeving voor je paard?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque6 Comments

Environmental enrichment is de stimulatie van de hersenen door de fysieke en sociale omgeving. Hersenen in rijke, meer stimulerende omgevingen hebben een hogere hersenactiviteit, cognitieve capaciteiten en leervermogen. Ook lijkt de kans op hersengerelateerde aandoeningen te verminderen.

Er is al veel onderzoek gedaan naar Environmental enrichment (EE), zowel bij mensen als bij dieren. Omdat het bekend staan om deze cognitieve functies en het welzijn van dieren te verbeteren, wordt dit steeds populairder. Zo ook bij paarden. Een paddock paradise is daar een prachtig voorbeeld van, maar het kan natuurlijk ook in kleinere mate worden toegepast. Denk maar aan bezigheidstherapie-producten voor in de stal, snoepjes met allerlei smaken, slowfeeders, obstakeltraining en andere spelletjes met paarden. Toch is er nog maar weinig bekend over de invloed van EE op de persoonlijke kenmerken van een paard en de genexpressie (het tot uiting komen van de informatie in een gen).

Controlegroep vs. EE-groep

Lansade en collega’s (1) wilden dit graag onderzoeken. Om meer te weten te komen, onderzochten zij twaalf weken lang negentien jonge paarden. Ze verdeelden ze in twee groepen: de EE-groep (10 paarden) en de controlegroep (9 paarden).

De paarden in de controlegroep werden gehouden in individuele stallen met houtkrullen als bodembedekking. Drie keer per week mochten ze in een individuele paddock. Ze kregen drie keer per dag eten, bestaande uit hooi en brok.

De paarden in de EE-groep werden gehouden in grote individuele stallen gevuld met stro. Ze stonden zeven uur per dag op stal, de rest van de tijd mochten ze lekker samen in de wei. Ze kregen drie keer per dag eten, bestaande uit brokjes met verschillende smaken, hooi en fruit. Ook werden ze blootgesteld aan diverse objecten, geuren en muziek.

Om de verschillen tussen de twee groepen te onderzoeken, werden het gedrag en de persoonlijkheidskenmerken van de paarden geanalyseerd, werden diverse leeroefeningen met ze gedaan en werd hun bloed geanalyseerd.

Resultaten van het onderzoek

De Environmental enrichment had invloed op drie van de gemeten persoonlijkheidskenmerken: angst, reactie op mensen en gevoeligheid van zintuigen. De paarden in de EE-groep scoorden beter in de leeroefeningen en lieten meer nieuwsgierigheid en positief gedrag zien. Sommige van deze veranderingen bleven zichtbaar tot drie maanden na het onderzoek.

Uit de bloedanalyse bleek dat de paarden in de EE-groep minder stressindicatoren in hun bloed hadden, wat suggereert dat EE kan leiden tot een hoger welzijn. De bloedanalyse liet ook zien dat EE de expressie van enkele genen op gang bracht die te maken hebben met celvernieuwing. Dit is volgens de onderzoekers een belangrijk punt om verder onderzoek naar te doen.

Uit dit onderzoek blijkt dus onder andere dat het stimuleren van de hersenen een positief effect heeft op het leervermogen, nieuwsgierigheid en het welzijn in het algemeen. Doe jij ook iets om de omgeving van je pony of paard te verrijken? En heb je nog leuke tips om dit te doen?

Bron: NCBI

Comments

  1. Total crap. My … Total crap. My credit score is 708 and I cannot buy a home for two years. I&7281#;m surprised this video is still online. Was this answer helpful?

  2. Mijn paarden leven in een paddock paradise. Het werkt met one way gates, zodat ze gestimuleerd worden rond te lopen. Onderweg is een heuvel, stukje gras, boomstammen om over heen te gaan of te slalommen.
    Ik doe dagelijks denk spelletjes met ze, of dat nou wijken voor druk is, een bal spel of bv het apporteren of het licht aan of uit doen.

Leave a Comment