bestrating aanleggen paarden

Bestrating aanleggen in paddock paradise

In Buitenkijken, Natuurlijk paarden houden, Persoonlijk by Linda Lebesque3 Comments

Ja ja, eindelijk is het zover! Ik heb bestrating in mijn paddock paradise! Wat een luxe zeg, voor mij én voor de paarden. Ik kan iedereen aanraden om – als het mogelijk is – een veelgebruikt stuk van je paddock te bestraten.

We hebben eigenlijk hele droge grond en hebben daar ook best geluk mee, maar het stuk voor de stal begon al een beetje modderiger te worden. Dit kwam vooral doordat ze daar veel staan en veel poepen, waardoor het één grote compost laag werd. Heel vervelend om schoon te houden én niet zo goed voor de hoeven.

Dit was de situatie eerst: een klein stukje bestrating voor de stal. Al heel erg fijn, maar ik wilde het graag ietsje groter aanpakken.

paddock paradise aanleggen

Door slim gebruik te maken van de aanwezige grond en door te kiezen voor gebruikte tegels, konden we de prijs flink omlaag krijgen. Toch blijft zo’n stuk stoep nog best een investering, afhankelijk van hoeveel je laat bestraten. Bij ons was dit 90 vierkante meter. Als je zelf kunt bestraten wordt het natuurlijk goedkoper.

bestrating aanleggen paard

De mensen van Lepona Tuinarrangeurs hebben eerst het stuk dat bestraat moest worden afgegraven. Dat zand hebben ze verplaatst naar mijn bak.

bestrating aanleggen paard

Uit het stuk waar straks mijn bak komt, hebben ze wit zand weggehaald. Dit hebben ze als bovenste laag zand onder de bestrating gebruikt. Als je bijvoorbeeld kleigrond hebt, zul je waarschijnlijk extra wit zand moeten laten aanvoeren.

bestrating aanleggen paarden

De paarden stonden ondertussen op ons grasveldje dat er in een mum van tijd niet meer uitzag. Wij hebben ze tijdens de werkzaamheden natuurlijk goed in de gaten gehouden, maar ze vonden het vooral erg interessant.

bestrating aanleggen paardenwei

En zo ziet het er nu uit: vies ;) Het is echt super fijn hoor, zo’n verharding. Je loopt zelf gewoon op een recht stuk grond (het was nogal een gatenkaas), het wordt niet meer blubberig, het is ideaal met uitmesten én het is ook nog eens heel erg goed voor je paard. Zo’n stuk verharding is goed voor de hoeven: ze slijten wat meer, de zool wordt harder en ze hebben altijd droge voetjes. Daarnaast is de afwisseling van ondergrond goed voor de spieren en pezen.

Heb jij ook verharding in je paddock of paardenwei?

Leave a Comment