Longeren met TAKT

Boekenblog: Longeren met TAKT

In Boekenblog, Dagje meekijken met paardenprofessional, Reviews paardenspullen by Marianne Gloudemans40 Comments

Enkele weken voor de verhuizing naar de prachtige nieuwe locatie in Empe ontmoet ik Mireille den Hoed om mee te kijken met een privéles. Haar boek Longeren met TAKT is op dat moment nog niet meer dan een droom die klaarstaat om werkelijkheid te worden. Mireille heeft naam gemaakt in de paardenwereld met haar gezonde kijk op de klassieke rijkunst. In haar manier van trainen staat het welzijn van het paard centraal. Een klein anderhalf jaar na onze ontmoeting ligt haar eerste boek in de boekhandel.

En wát een boek is het geworden! Het enthousiasme en vakvrouwschap van de trainster spatten van iedere bladzijde af. Longeren met TAKT wil je, voordat je begint te lezen, eerst uitgebreid doorbladeren om de vele prachtige foto’s en overzichtelijke tekeningen te bekijken.

Stal Mireille

Anja in een onderonsje met het geweldige paard U-Star na de training

Longeren: iedereen doet het (maar niet altijd met takt)

In iedere zadelkamer hangt wel een paar longeerlijnen. Longeren word je vaak al in het begin van je ‘carrière’ als amateuramazone of sportruiter aangeleerd. Had je een paard vol explosieve energie? Even laten uitbokken aan de longe. Of was er weinig tijd en moest je paard wel wat beweging krijgen? Een paar rondjes linksom en rechtsom in alle gangen aan de longe en je had je plicht gedaan. Ook bij herstel na een blessure worden paarden vaak eerst aan de longe weer aan het werk gezet. Maar: weten we wel echt wat we doen, als we onze paarden gewoon maar ‘wat rondjes laten lopen’?

In balans aan de longe

Dat longeren een vak is, laat Mireille den Hoed zien in Longeren met TAKT. Gelukkig is het ook een vak waarin je je als paardeneigenaar kunt bekwamen. “Heeft je paard de neiging om erg op de binnenschouder te lopen of juist over de buitenschouder weg te lopen?” Mireille legt uit dat je door op de juiste manier te trainen aan de longe, je paard kunt helpen om meer in balans te bewegen.

Mireille leert je longeren met takt

Mireille den Hoed tijdens een privé paardrijles

Verticale balans

Ontspanning komt vanuit balans. Mireille den Hoed bepleit het werken zónder hulpteugels: “nageeflijkheid moet vanuit het hele lichaam komen en is geen kwestie van druk op de teugels geven”.

Met hulpteugels wil je proberen te bereiken dat je paard met een ontspannen rug gaat lopen. Dit heeft echter geen enkele zin als je paard niet in verticale balans is. Hij loopt dan op de rechte lijn niet met zijn gewicht gelijk verdeeld over zijn linker- en rechterkant. Het hoofd naar beneden vastbinden heeft dan alleen een averechts effect: het paard druk nog steeds de rug weg.

Verschillende scheefheden

Dat ieder paard een bepaalde buiging in zijn lichaam heeft en waarom het van belang is om je daarvan bewust te zijn, legt Mireille uitgebreid uit. “De natuurlijke scheefheid van een paard kunnen we doorgaans verbeteren. We kunnen hem zo trainen dat zijn scheefheden minder erg worden en hij daardoor beter kan bewegen.” Dat klinkt als het juiste uitgangspunt bij de training van je paard, toch!

Prive paardrijles Stal Mireille

Het leren zien en zelf voelen hoe je paard in balans loopt is een belangrijk onderdeel van Mireilles trainingen.

Praktische tips om te longeren met takt

Al direct in het eerste hoofdstuk merk je dat Longeren met TAKT boordevol praktische tips staat. Deze tips zijn op handige plekken in de tekst opgenomen en vormen leuke ‘tussendoortjes’. Ook vind je interessante ervaringen uit de praktijk in het boek. Mireille begint bij het begin. Waarom zou je gaan longeren? Wat heb je daarvoor nodig aan uitrusting? En vergeet de basis niet: hoe is jouw houding ten opzichte van het paard?

Een grote verzameling foto’s van veel verschillende paarden (allemaal op blote voeten – geen hoefijzers te bekennen in dit boek!) aan de longe geven je inzicht in wat je wel en niet wilt zien tijdens je training. Ook worden allerlei ‘longeerproblemen’ bij de horens gevat en draagt Mireille praktische oplossingen aan.

Longeren met TAKT zonder hulpteugels

Je paard op de eerste plaats

Mireille onderscheidt zich van andere trainers door uit te gaan van het paard. Ze benadrukt ook in Longeren met TAKT hoe belangrijk het is dat je erbij stilstaat dat een paard nooit met opzet vervelend gedrag vertoont. Vraag jezelf af of je wel duidelijk genoeg was als je paard niet doet wat je hem vroeg.

En weet je wel zeker dat of je paard trainbaar is? Hij moet wel in staat zijn om uit te voeren wat je van hem verwacht. Mireille schrijft: “als revalidatietrainer werk ik veel met paarden met een blessure(verleden). Een nieuw trainingspaard wordt altijd eerst lichamelijk gecheckt voordat ik ermee aan het werk ga. Het trainen/rijden mag nooit ten koste gaan van je paard.”

TAKT Academy Mireille den Hoed

Sfeerplaatje - poedel Koen houdt het erf bij Stal Mireille goed in de gaten

Wil jij ook longeren met TAKT?

Begin jij net met longeren? Dit boek zou tot je uitrusting moeten behoren! Longeer je járen? Ook dan kunnen een frisse blik en wat verdieping zéker geen kwaad.

Longeren met TAKT is in oktober 2020 verschenen bij uitgeverij Media Boekservice. Je kunt het boek bij TAKT Academy bestellen.

Enthousiast geworden na het lezen van deze boekenblog en Longeren met TAKT? Je kunt bij Mireille den Hoed en TAKT Academy terecht voor een opleiding Technisch trainen, maar ook voor workshops, clinics, privélessen en lezingen. Meer info hierover vind je op de website van Stal Mireille.

Win een boek!

Ik mag van de uitgeverij één exemplaar van Longeren met TAKT weggeven aan een lezer van deze blog! Superleuk, zo vlak voor de feestdagen.

Wil je meedoen aan deze actie? Schrijf dan in een reactie onder deze blog waarom jij dit boek zou willen winnen. Of aan wie je het heel graag zou willen geven als kerstcadeau, dat mag natuurlijk ook! Veel succes!

Let op: je reactie wordt niet meteen zichtbaar. 

Winnaar bekend!

Wauw, wat een geweldige enthousiaste reacties, dankjewel allemaal! Op 15 december 2020 hebben we de winnaar van Longeren met TAKT bekend gemaakt: Robin, van harte gefeliciteerd! Het boek komt naar je toe. Veel plezier ermee!

Natuurlijk Paarden Holiday Giveaway

win XMAS Herballs

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis 2kg emmer XMAS Herballs! Hét ideale feestdagen cadeau voor jouw paard. Herballs zijn 100% natuurlijke kruidensnoepjes voor paarden en pony’s zonder melasse en kunstmatige toevoegingen. Zelfs geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.
Aanmelden

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Comments

 1. Ik zou het boek graag willen winnen voor mijzelf en mijn zoon. Wij hebben een pony en een paard en ik zou graag willen leren hoe ik hen op een juiste manier kan longeren

 2. Ik heb het boek al aan mezelf cadeau gedaan, maar het zou super zijn als ik mijn paarden vriendin Marjon er eentje zou winnen. Dan kan ze met hasr merrie ’s lekker aan de slag zodat ze nog beter in hun vel komen te zitten en kunnen we lekker samen sparren en onze ervaringen delen…

 3. Wat een leuke actie, ik doe graag mee.
  Longeren is een kunst…… en die hebben mijn bijrijdster en ik nog lang niet onder de knie. Toegegeven dat het ons aan kennis ontbreekt. Met z’n tweeën en de begeleiding uit het boek komen we vast een heel eind.

 4. Vanwege uitstel van mijn ernstige rugoperatie en onzekerheid hoe het daarna zal gaan met de revalidatie, heb ik mijn ontzettend leuke en lieve vierjarige Connemara merrie verkocht. Het is al een paar weken geleden maar ik blijf haar missen.
  Gelukkig heeft ze een super lieve nieuwe amazone, die echter weinig weet van lichaamstaal en longeren. Het boek zou ik dus graag aan haar geven, nu door corona lessen in Belgie vrijwel onmogelijk is. Ik heb de pony veel gelongeerd en zij vindt dit een leuke afwisseling, maar goed longeren is wel een must om dit ook zelf leuk te vinden…

 5. Longeren met Takt klinkt als een reuze interessant boek met een onderwerp wat vaak snel afgeraffeld wordt. Wat mij vooral aanspreekt is het onderwerp, goed longeren zonder hulpteugels en het paard toch goed op eigen benen te leren lopen. Ik hoop dat ik de gelukkige mag zijn om het boek te winnen :-)

 6. Wat lijkt me dat een leuk en leerrijk boek. Ik zou het heel graag winnen omdat ik graag wil leren longeren met respect voor mijn paarden zodat we er allebei veel plezier aan beleven . Mijn paarden zijn al wat ouder en enkele tips om hun fysieke welzijn bij het longeren te verbeteren zijn ook altijd welkom.

 7. Ik zou heel graag duiken in het boek van Takt. Niks zo fijn als een goed boek met deze donkere dagen en mijn voorkeur gaat dat echt gaan een fijn leerzaam paardenboek, ik ben geen roman type. Zoals Mireille momenteel revalideert voor haar heupen revalideer ik van mijn rugklachten. Longeren is voor mij momenteel echt DE trainingsmethoden zodat ik pijnvrij mijn lieve merrie kan rechtrichten. Dan kunnen we straks samen rechter, fitter en pijnvrij weer gaan rijden. Nu starten met het boek en daarna weer gaan lessen bij Mireille, goed vooruitzicht op 2021

 8. Anderhalf jaar geleden heb ik mijn lieve paardje overgenomen van de manege waar ze stond, met het doel om haar na blessure leed een nieuw leven te bieden. Een leven waarin ze op de eerste plaats helemaal paard mag zijn in de kudde en met aandacht voor haar natuurlijke behoeften, maar ook een leven waarin ik haar door goede en gerichte training zou kunnen helpen om zich beter in haar lijf te laten voelen en haar balans te verbeteren. Toen ik begon met de training liep ik er al direct tegenaan dat écht goed longeren van een super scheef en ongebalanceerd paard een vak apart is. Inmiddels is onze training vertraagd door nieuwe blessures. Maar ik geef niet op en zou me heel graag in het boek van Mireille willen verdiepen voor ik straks opnieuw met trainen begin!

 9. Ik ben Robin en ik zou graag het boek voor mijzelf willen winnen.

  Ik heb sinds 9 maanden mijn allereerste eigen paard en ik merk dat, naast dat het erg leuk is, ik ook heel veel wil leren. Ik heb inmiddels paard & gedrag niveau 1 afgerond, ben bezig met grondwerk en krijg les van een dressuur instructeur. Ik leer via boeken, internet, filmpjes (via ruitergevoel) en in de praktijk.

  Ik merk dat tot nu toe alle informatie duidelijk is en op z’n plaats begint te vallen, maar dat ik toch achterloop aan informatie over het longeren. Dit onderdeel wordt niet heel veel benoemd en ik merk dat mijn kennis hierin echt te weinig is. Dit boek zou voor mij de uitkomst zijn om in ieder geval de kennis op te doen. Mijn doel is namelijk: een topteam worden met mijn paard Nøkk waarbij hij helemaal happy en ontspannen is :)

 10. Wat een toffe winactie!
  Ik heb een 4,5 jarige die ik langzaam op wil gaan pakken zodat hij over een paar jaar bereden kan gaan worden. We doen veel clickertraining en ik longeer hem al wel eens, maar ik merk dat dat niet vlekkeloos gaat. Ik wil voorkomen dat ik het verkeerd doe, dus dit boek zou een geweldig cadeautje zijn!
  Duimen maar ?

 11. Hallo, ik zou graag iets opstarten om ‘probleempaarden’ te helpen en hertrainen. Ik ben ervan overtuigd dat het boek daarbij een grote hulp kan zijn.

 12. na een paarm jaar longeerlessen te hebben gehad in verschillende stromingen met verschillende doelen en visies mist dit exemplaar nog in mijn boekenkast.

 13. Wauw, een super leuke winactie!
  Ik zou dit boek super graag willen winnen om (eindelijk) op de juiste manier te gaan longeren. Mijn paard op de correcte manier te kunnen ondersteunen, trainen en verbeteren.
  Ik “longeer” mijn paard vaak los, maar krijg het nog niet voor elkaar om de juiste ontspanning en nageeflijkheid van hem te ontvangen. Dit boek zal mij zeker helpen om dat doel te bereiken!

 14. ik zou deze heel graag winnen zodat ik mijn paard lichamelijk nog beter ga krijgen en er heel veel uit kan leren.

 15. Ik win deze heel graag voor mijn bijrijdster die met toewijding aan het “omscholen” is van jaren manege naar biomechanische correct leren werken met paarden.
  Een hele lieve trouwe meid die ik hier heel blij mee zou maken en mijn paarden daardoor natuurlijk ook!

 16. Longeren met TACT kan mijn paard helpen nog beter in balans te zijn, vrijer te worden in bewegingen en te winnen aan kracht. Ik zou er graag van leren om mijn paard daarin te ondersteunen.

 17. Kies mij , kies mij !!!
  Mijn merrie krijgt in maart een veulentje en wil haar na de zomer meteen écht goed opstarten met oa longeren !!!! Dus heeeeel graag win ik het boek van Mireille! Ik ben al heel lang fan van haar en ik denk dat ik super veel aan haar boek ga hebben.
  Groetjes Marlies

 18. Ik doe graag mee met de wedstrijd voor dit interessante boek. Ik heb zelf al enkele jaren niet meer gereden omwille van eigen medische problemen. Langzaamaan wil ik weer proberen te rijden, maar ondertussen staat mijn paardje ook al even lang stil. Haar correct longeren en weer spieren opbouwen, lijkt mij een goed idee alvorens er weer op te kruipen!

 19. Ik zou dit boek heel graag willen om beter te leren longeren. Het zou super zijn om ook de foto’s goed te kunnen bestuderen zodat duidelijk wordt hoe het echt moet.

 20. De dames van Takt kennende is dit echt een inhoudelijk goed boek wat er ook nog eens mooi uit zal zien. Ik zou het heel graag winnen!

 21. Lijkt me fantastisch dan kan ik mijn paard en die van mijn vriendin “echt” longeren ipv alleen maar aan een draadje bewegen!! Zeer welkom hier!! De andere ruiters van stal mogen natuurlijk meegenieten van het boek!!

 22. Als kerstkado voor femke vink omdat ze mij elke week gratis les heeft gegeven . Dit was een investering in haar zelf zodat ze straks veel mensen en paarden goed en verantwoord les kan geven. Dit boek zal haar vast en zeker inspireren om door te gaan met de fijne manier van lesgeven.

 23. Het welzijn van een paard staat bij mij op de eerste plaats. Dit lijkt mij dan ook een geweldig boek om op een paardvriendelijke manier (zonder poespas) doelgericht te leren longeren.

 24. Je bent nooit te jong/oud om bij te leren en zeker waar het paard centraal staat. Ik zou het boek ook graag winnen??.

 25. Ik zou dit boek graag willen winnen voor de eigenaresse van mijn bijrijdpaard. Inmiddels rijd ik al ruim 2jaar haar paard Fien, heb ik zoveel bij mogen leren waaronder het longeren en rijden met Mireille. Jamie heeft het laatste jaar een aantal tegen slagen gehad en zo zit ze momenteel met haar hand in het gips, dus rijden óf longeren kan ze even niet. Als ik dit boek zou winnen zou ik haar ontzettend blij maken en kan ze toch nog lekker met paarden bezig zijn. Daarnaast vind ik dat ze het verdient om dit leuke kadootje voor kerst te krijgen. Ze is iemand die altijd het beste wil voor haar paard en daar past dit boek perfect bij!

 26. Een super gaaf boek! Ik zou deze graag winnen om te delen met mijn lieve collega’s van Stichting de Stalvrienden. Door onze prachtige lieve paarden te trainen, kunnen zij het werk met onze bijzondere ruiters beter aan.

 27. Ik kan wel wat tips gebruiken aangezien mijn paard zich nog weleens wil los trekken tijdens het longeren. Dus kom maar door met dit geweldige boek :)

 28. Ik ben helemaal geen longeer-fan! Een beetje rondjes laten lopen aan een touw… Ik heb er nooit een positief iets in gezien. Misschien helpt dit boek mij het anders te gaan zien…En bovenal ben ik gek op lezen!
  De blogs zijn trouwens ook superleuk om te lezen!

 29. Wauw! Wat super gaaf! Een boek over (beter) longeren! Ik longeer zelf heel veel paarden en geef ook vaak longeerlessen. Ik ben er ook van overtuigd dat het belangrijk is om paarden eerst goed “op hun eigen benen” door de cirkel te kunnen laten gaan voordat er extra teugels worden ingezet! Ik verwacht dan ook dat er in dit boek veel interessante en bruikbare informatie staat die ik kan gebruiken tijdens het longeren! Ik hoop dan ook echt het boek te mogen winnen!

 30. Hoihoi

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat ik dit erg vaak doe met mijn jonge paard.
  Ik had nooit gedacht dat dit zo goed voor hem zou zijn en dat hij het zo leuk zou vinden!!
  Met dit boek zou ik er nog zo veel meer uit kunnen halen! Daarom zou ik het heel erg leuk vinden om dit boek te winnen.

  Liefs…

 31. Om hem in februari mee te nemen naar mijn vriendinnetje in Bonaire, gezien zij daar geen fysieke longeerlessen kan volgen

 32. Dit boek zou ik graag winnen. Net een halfjaar een jong paard in bezit, die ik nu aan het omscholen ben van paarden tractie paard naar veelzijdig rijpaard.

 33. Hallo,

  Wat een leuke uitgebreide blog. Mij heeft het toch geprikkeld om met mijn paard aan de slag te gaan op een correcte manier. Mijn paard heeft kissings spines, het zou dan ook leuk zijn als we dit boek zouden kunnen winnen. Hierdoor zou ik mijn paard correct onbelast trainen.

 34. In mijn opleiding tot WOW zitcoach heel druk bezig om de leertheorie volgens de richtlijnen van Ises onder de knie te krijgen. Het heeft me geleerd om met andere ogen juist door de ogen van een paard te kijken en dus hoog tijd voor andere inzichten en onderzoek naar andere wegen die naar Rome leiden…. het boek van Mireillezou hier een mooie aanvulling in zijn….ik ga duimen

 35. Leuk artikel weer. Dit lijkt mij zo’n fantastisch en leerzaam boek. Ik heb hem op mijn verlanglijstje staan dus ik zou hem heel graag willen winnen. Ik werk zelf aan de dubbele lijnen en ben heel benieuwd hoe dit aan een enkele lijn in zijn werk gaat. Duimen! Groetjes Indra

 36. Ik zou het boek longeren met TAKT graag willen winnen voor mezelf, maar ook voor alle kids die bij ons een verzorgpony hebben. ( 5 pony’s en 5 kids) zodat we samen kunnen oefenen en verdiepen in het goed longeren met een solide basis. En een leuke en leervolle afwisseling voor ons allemaal!

 37. Ik zou het boek heel aan graag aan m’n 14 jarige dochter willen geven. Ze wil zelf heel graag goed leren longeren om haar eventingpaard extra training te kunnen geven zo dat ze helemaal klaar zijn om komend seizoen internationaal bij de junioren te kunnen starten en om straks de basis te leren met haar (nu nog) jaarlingmerrie. Dus zou een superfijn leerboek voor haar zijn.

 38. Hallo,
  Ik zou heel graag aan de slag willen met longeren met takt. Ik longeer zonder hulpmiddelen maar heb nu het gevoel dat het met flierefluiten dan gericht trainen is. Daarom zou ik graag met dit boek aan de slag willen!!
  Groetjes,
  Judith

  Ps succes met de verloting al hoop ik natuurlijk dat ik de gelukkige ben!!

 39. ik zou graag het boek winnen omdat ik al kan logeren aan enkele longe volgens ADB maar ben benieuwd wat er meer in het boek staat.

 40. Wow gaaf! Ik zou het boek ontzettend graag willen om goed aan de slag te kunnen met longeren. Overigens is dit ook een mooie aanvulling in de boekenkast van m’n staleigenaar. Zij mag hem daarom vast wel even lenen van mij. ?

Leave a Comment