comparable parts paardrijden

Word een betere ruiter met ‘comparable parts’

In Gezondheid, Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Margeet BouwmeesterLeave a Comment

Comparable parts ofwel vergelijkende delen is vanuit mijn 35 jarige ervaring met Centered Riding en Alexander Techniek een zeer waardevol onderdeel van het paardrijden. Met Comparable parts wordt bedoeld dat we wanneer we het lichaam van ons paard en dat van ons bekijken we overeenkomsten zien. Jij en je paard hebben dezelfde spieren en dezelfde botten. In het algemeen kun je daarom zeggen dat voor zowel ons als mens als voor je paard dezelfde biomechanische regels gelden om goed te functioneren.

Hoe jouw lichaam invloed heeft op je paard: Comparable parts

Ik herinner me een ruiter wiens paard niet rechtsom kon galopperen. Nadat ik haar heupgewricht vrij had gemaakt door middel van bodywork Alexander Techniek sprongen ze samen in een harmonieuze galop.

Of de ruiter die haar ellebogen vastzette waardoor het voorbeen van haar paard ook niet goed voorwaarts bewoog.

Het niet ademhalen vanwege een spannende situatie zorgt ook dat je paard niet door ademt en spanning opbouwt.

Dit zijn voorbeelden van 'vergelijkende delen' ofwel Comparable parts. Jouw lichaam heeft een grote invloed op het functioneren van je paard.

comparable parts centered riding

Herken je dit?

Hoe zit jij op je paard? Lees onderstaande vragen door en geef een eerlijk 'ja' of 'nee' als antwoord.

  1. Vind je het moeilijk om een goede schouder binnenwaarts / travers te rijden?
  2. Duw je met je zit naar voren om je paard vooruit te bewegen?
  3. Zit je met een holle rug en je schouders naar elkaar getrokken?
  4. Zit je ademhaling meestal heel hoog als je paardrijdt?
  5. Beweegt je bekken als één geheel tijdens het doorzitten?
  6. Valt je paard over de schouder weg bij het rijden van een volte?

Als je van deze 5 vragen één of meerdere met JA hebt beantwoord dan is het tijd om te bedenken WAT je van je paard verwacht. DOE dat zelf in je lijf.

Vergelijk jouw lichaam met dat van je paard en ontdek waar de overeenkomsten zich bevinden. Hoe werkt een beperking in jouw lijf  in op de beweging van je paard?

Word ook een betere ruiter

Pas de Comparable parts techniek toe met de volgende 7 tips. Ze helpen je een grotere harmonie te bereiken met je paard.

  1. Bedenk wat je van je paard verwacht. Bij schouder binnenwaarts brengt je paard zijn schouders naar binnen en loopt rechtuit. Jij kijkt rechtuit waar je heen gaat en je draait je buitenschouder naar voren.
  2. Travers: je paard brengt zijn achterhand naar binnen. Jij brengt je buitenbil naar achteren om een goede travers te rijden.
  3. Rijd met aandacht bij je rug en maak je wervelkolom lang. Dit is ook wat je van je paard verwacht.
  4. Start met stap met je stijgbeugels uit zodat de structuren rond je heupgewrichten spanning los laten.
  5. Stapel de wervels van je wervelkolom op als blokjes en eindig deze tussen je oren.
  6. Rijd een grote volte en kijk met je ogen in de volte en vervolgens draai je je neus, schouder en bekken in de richting van de volte. Dit is een kleine beweging waarbij je om je as (wervelkolom) draait. Je binnenkuit behoudt contact met de ribben van je paard zoals op de foto hieronder.
  7. Zit passief in stap en voel de achterbenen van je paard. Wat gebeurt er in je bekken? Visualiseer achteruit fietsen van je bekken.

comparable parts je lichaam volgt de volte

Comparable parts: vergelijk je eigen lijf met dat van je paard

Als je bewust werkt aan het ontdekken van vergelijkende delen tussen jezelf en je paard en je jezelf de tijd gunt om te oefenen zal je paard fijner gaan bewegen.

Bedenk dat verandering van je gewoonte tijd en geduld vraagt. Werk aan het proces in het nu en je doel om in harmonie te rijden komt steeds dichterbij.

De ruiter vormt het paard!

win XMAS Herballs

Giveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een emmer  Herballs kruidensnoepjes voor je paard! Speciaal in een feestdagenjasje gestoken voor onder de kerstboom.

Deze XMAS Herballs bevatten geen melasses, geen toegevoegde suikers en geen chemische toevoegingen. Ze zijn zelfs geschikt als traktatie voor paarden die snel hoefbevangen raken. Benieuwd hoe je Herballs kunt gebruiken? Je leest het in deze blog.
<ahref="http://natuurlijkpaarden.nl/nieuwsbrief/">Aanmelden voor de nieuwsbrief.

Margeet Bouwmeester

Margreet Bouwmeester

Awareness trainer voor paard en ruiter | Centered Riding training en opleiding
Blogs   | Alona

Leave a Comment