In mijn eerdere blog 'Centered Riding, waardevol voor élke ruiter!' heb ik verteld over het ontstaan van Centered Riding (CR). Hier gaf ik aan dat er binnen CR een aantal basis principes (Basics) opgesteld zijn die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk:
Zachte ogen (blog 2);
Blokken bouwen;
Effectieve ademhaling (blog 4);
Centreren (blog 5);
Clear Intent (blog 6);
Gronden / Aarden (blog 7).
In deze blog ga ik dieper in op de basic “blokken bouwen”, het tweede principe van de Basics.
“blokken bouwen”? wat betekent dat nu eigenlijk?
Blokken bouwen van de ruiter is een metafoor voor het stapelen van je botten. Indien je vanaf je zitbotjes je wervelkolom opbouwt ofwel lang maakt en je hoofd bovenop je wervelkolom draagt zit je vervolgens in balans. Dit zorgt dat je spierspanning tot het minimum wordt gereduceerd en je coördinatie verbetert hetgeen helpt om je paard zijn beweging te kunnen volgen. Blokken bouwen werkt nauw samen met de andere basics van Centered Riding, zoals alle basics elkaar beïnvloeden.
Een voorbeeld:
Stel je eens voor dat een kind met houten blokken aan het spelen is en deze op elkaar stapelt. Je helpt het kind door te zeggen dat ze zorgvuldig op elkaar geplaatst dienen te worden, de één in balans met de ander. Als dat niet gebeurt wordt de toren instabiel en valt om. Ook tijdens het rijden is het belangrijk dat jouw “blokken” correct gebalanceerd zijn! Indien je blokken niet correct gestapeld zijn dan gaat het lichaam compenseren. Denk dan aan bekken naar voren, schouders naar achteren en het hoofd wordt naar voren geplaatst en de ruiter kijkt veelal naar het paard zijn hoofd.
Wat zijn nu de blokken die je tijdens het rijden nodig hebt?
Er zijn 5 belangrijke blokken.
- De bodem en het grootste blok zijn je benen en voeten;
- Hierna volgt je bekken ;
- Dan de ribbenkast;
- Gevolgd door je schouders;
- En als laatste je hoofd.
De wervelkolom verbindt het bekken, de ribbenkast en het hoofd met elkaar. Je nek is onderdeel van je wervelkolom.
En natuurlijk geldt blokken bouwen vanaf de zijkant en ook vanaf de achterkant. Vanaf de linkerschouder van de ruiter tot de rechterheup en andersom vormt een X .
De ideale lijn
Vanaf de zijkant bekeken loopt de ideale lijn van je oor over de top van je schouder, heupgewricht en enkel.
Bedenk wel dat deze lijn getrokken wordt op een stilstaand paard! Tijdens de draf is je bovenlijf namelijk altijd vanaf je heupgewricht iets naar voren gericht zodat je kunt meegaan in de beweging van je paard. Doe je dit niet omdat je geleerd hebt “rechtop” te blijven in draf, dan ben je constant achter de beweging en beperk je het rug gebruik van je paard waardoor je ook zijn hoofdhouding beïnvloed.
Je centrum, ofwel je zwaartepunt dat zich bevindt onder je navel voor je wervelkolom, bevind zich altijd boven je voeten wanneer je staat. In iedere correcte ruiterpositie is je zwaartepunt ofwel centrum ook boven je voeten.Dit zorgt voor een optimale balans van de ruiter.
Wat belangrijk is dat je blokken beginnen bij de voeten. Het balanspunt van je voet dat zich ter hoogte van de bal van je voet bevindt is de plaats waar je stijgbeugel rust. Het gewicht van je been zorgt dat je hak iets lager is. Je behoudt zo je vering van de enkel, knie en heupgewricht hetgeen belangrijk is om de beweging van je paard te kunnen volgen.
Welke invloed heeft het zadel op de ideale lijn?
Het zadel speelt een grote rol bij het in balans te kunnen rijden voor jou als ruiter. Indien een zadel te wijd of te smal is voor je paard, ligt het zadel voorover of achterover gekanteld, iets wat de balans van de ruiter niet ten goede komt.
Daarnaast is de plaats van de stijgbeugelophanging van groot belang. Zorgt de stijgbeugel dat je op een juiste manier je blokken kunt bouwen of worden je blokken uit balans gebracht waardoor je in stoelzit komt te zitten?
Soms kan het helpen om je stijgbeugels iets korter te maken waardoor je je knie moet buigen. Dit zorgt er voor dat je voet onder je heup komt te liggen, ofwel je blokken goed gestapeld kunnen worden. Dit verbetert ook je balans.
Het voordeel van juist gebruik van blokken bouwen
Het profijt van juist gebruik van je blokken zorgt voor een dynamische balans en een verbeterde coördinatie waardoor je samen met je paard kunt bewegen en eenvoudig subtiele hulpen kunt geven.
Stel, een paard loopt met zijn hoofd omhoog, zijn rug weggedrukt en probeert sneller te lopen, zodat hij de klappen in zijn rug kwijt raakt. Dit paard zal gaan relaxen, zijn stappen verlengen, hij laat zijn hoofd dalen en zijn rug omhoogkomen, wanneer de ruiter op een juiste manier zijn blokken bouwt en daardoor meebeweegt met zijn paard.
Of bijvoorbeeld het flegmatieke paard, deze zal meer vrij voorwaarts bewegen, met grotere stappen en meer alert zijn. Samen met je paard zal je meer in harmonie kunnen rijden als je blokken juist gestapeld zijn. Je rijdt dan met je paard in plaats van op je paard!
Oefenen met blokken bouwen (te paard):
- Blijf tijdens het lichtrijden in draf één pas extra Tijdens het staan dienen je knieën zacht tegen het zadel te liggen waardoor ze iets kunnen zakken of veren richting de grond, dus niet te
- Alvorens je één pas extra gaat staan adem je uit wat kan helpen om je balans te verbeteren samen met zachte
- Ervaar hoe je balans is tijdens deze éne
- Heb je je teugels nodig om je balans te houden? Dan houdt je mogelijk je bovenlijf te rechtop. Breng je aandacht naar je wervelkolom en stapel al je wervels op elkaar. Laat je borstbeen iets zakken en denk je rug en schouders breed. Ga dan eens met je hoofd, nek, schouders, ribben iets naar voren en omhoog terwijl je je wervelkolom lang houdt en je hoofd in balans. Realiseer je dat je wervelkolom eindigt tussen je oren. Dit helpt je mee te gaan in de beweging van je
- Merk het verschil aan je paard, hoe is zijn hoofdhouding, zijn beweging? Vind je deze oefening te paard te moeilijk? Begin dan eens gewoon met een stoel:
- Zit op een stoel, sta op terwijl je al je gewicht op je voeten zet;
- Vervolgens sta je op met je aandacht naar je hoofd, nek en rug. Deze laat je als eerste naar voren en omhoog gaan, terwijl je nek lang blijft, de rest van je lijf
- Hoe voelt dit? Zwaarder, lichter, makkelijker?
- Ga vervolgens eens zitten en sta kaarsrecht
- Hoe makkelijk is dit? Voel je het verschil?
- Sta nogmaals op zoals je het uit gewoonte doet en wees je bewust van de richting van je bovenlijf. Is dit kaarsrecht?
Neem dit gevoel mee op je paard tijdens de draf. En vergeet natuurlijk niet de andere basics zoals zachte ogen!
Giveaway
Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een 2 kg zak Hilton Herbs Herballs kruidensnoepjes voor je paard! Ideaal voor stretchoefeningen om de spieren van je paard soepel te houden. Zónder melasses, geen toegevoegde suikers en geen chemische toevoegingen. Zelfs geschikt voor paarden die snel hoefbevangen raken. Benieuwd hoe je Herballs kunt gebruiken? Je leest het in deze blog.