Zelf eetbare planten kweken voor je paard

Zelf eetbare planten kweken voor je paard!

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske Metz112 Comments

In mijn vorige blog schreef ik over het maken van een paardensalade met verse ingrediënten van eigen erf of tuin. Zelf maak ik daarvoor regelmatig een rondje over mijn land en verzamel dan van verschillende planten de scheuten of bladeren voor mijn paard.
Maar omdat niet iedereen een groot stuk grond tot zijn beschikking heeft en mogelijk ook de plantenkennis ontbreekt, zal ik hieronder het een en ander vertellen over het zelf eetbare planten kweken voor je paard op (zeer!) kleine schaal. Want ieder paard verdient zijn eigen planten!

Plantenkennis

De natuur is de rijkste bron aan voedingsstoffen voor je paard. In de vorm van bomen, struiken en kruiden voorzien paarden in het wild zichzelf van alle benodigde voedingsstoffen. Ze weten wat ze nodig hebben; ze hebben plantenkennis!

eetbare haag voor paarden

Op de wijze zoals wij paarden houden ontnemen we ze vaak de mogelijkheid, de toegang tot deze bron van gezondheid en plezier. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om toch aan de behoeften van je paard tegemoet te komen! Ook met een kleine tuin, een balkon of grote bloembak.

Eetbare paardenborder

Wie een (kleine) tuin tot zijn beschikking heeft en graag een afwisselende aanvulling op het paardenrantsoen wil kweken, kan zijn tuin beplanten met voor paarden eetbare planten.

Je kan daarvoor struiken gebruiken, een kleine boom, en natuurlijk kruiden. Het leuke is dat veel planten die voor paarden eetbaar zijn, ons ook iets te bieden hebben! Denk aan struiken als rozenbottels, frambozen, bessen, en aan kruiden zoals venkel, salie, tijm, bosaardbei, hyssop.

eetbare planten voor je paard zelf kweken

Venkel

Bomen zoals moerbei en wilg zijn goed te snoeien en passen daardoor eigenlijk in iedere tuin!

Eetbaar balkon

Zelfs op het balkon of in een grote bloembak kun je paardenplanten kweken: plant eens een aantal kruiden en laat je samen met je paard verrassen! Ga er van uit dat een kruidenplantje zo’n kwart vierkante meter nodig heeft om mooi uit te kunnen groeien.

eetbare planten voor je paard in de tuin

Rozengeur

Misschien heb je wel een pergola in je tuin of is er een zonnige plek om er eentje te maken?  Plant er eens een klimroos tegenaan, of een druif, en geniet van de schoonheid en gezondheid van deze planten, voor je paarden wel te verstaan. Rozenblad en rozenknoppen worden graag gegeten door paarden, net als druivenblad. De eventuele druiven eet je zelf op natuurlijk!

druivenblad voor je paard

Heerlijke haag

Heb je een tuingedeelte waar je graag een haag zou planten, denk dan eens aan een haag uit eetbare planten! Op een zonnige plek is een haag van roze of wit bloeiende rozenbottels heel mooi. Een gemengde haag uit meidoorn, roos, haagbeuk (Carpinus), zwarte bes en bijvoorbeeld moerbei is ook een optie.

Naar behoefte snoei je de haag, en regelmatig kun je er scheuten voor je paard uit knippen.

zelf rozen kweken voor je paard

Aan de slag

Het aanleggen van een paardentuintje of border is heel simpel. Maak een stukje grond vrij van onkruiden en gras, verbeter de bodem met wat compost (nee, geen mest!), en beplant het geheel met de planten die je mooi en /of lekker vindt.

Ga voor kruiden uit van 5 planten per vierkante meter, voor struiken 1 per vierkante meter, en zet kleine bomen zeker 3 meter uit elkaar. Regelmatig water geven en groeien maar!

Kardoen voor je paard

Kardoen (Cynara cardunculus) is een distel die verwant is aan de artisjok

Plantmoment

In principe kunnen planten jaarrond geplant worden, hagen daargelaten. Die plant je uit tussen half november tot april.

Tijdens extreme hitte of kou kun je beter niet planten. Houd er rekening mee dat jonge planten extra verzorging nodig hebben in de vorm van watergeven en onkruid wieden. Doe dat laatste met de hand, dan beschadig je de wortels van de plantjes niet! De nog kale bodem tussen de planten kun je afdekken met blad, oud hooi of ander plantaardig materiaal.

Oogst!

Het belangrijkste moment voor jou en je paard is natuurlijk dat van het kunnen oogsten!

paardentuin of paardenbalkon: zelf kweken voor je paard

Dat kan zeker bij het gebruik van kruiden al heel gauw: als je nu plant heb je eind van de zomer al wat blaadjes om te voeren! Bied de bladeren en scheuten in kleine hoeveelheden aan en wissel ook regelmatig af. Je zal al snel voorkeuren bij je paard gaan ontdekken!

Probeer het eens. Je paard zal je dankbaar zijn, net als de bijen en de vlinders die op veel paardenplanten afkomen.

eetbare tuin voor je paard

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Comments

Leave a Comment