kruidengeneeskunde of fytotherapie voor je paard

Mijn kruiden top 5 voor je paard

In Do It Yourself, Gezondheid, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Cynthia Muller2 Comments

Kruiden in de wei, kruiden in de tuin en overal langs de weg. Vraag jij je stiekem wel eens af of deze kruiden meer zijn dan alleen onkruid?

Mijn paarden krijgen regelmatig kruiden om allerlei redenen. In deze blog ga ik mijn kruiden top 5 voor je paard met je delen.

Fytotherapie versus homeopathie

Kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie, ('behandeling met planten') genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Fytotherapie wordt vaak verward met homeopathie. Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het idee dat een homeopathisch geneesmiddel geschikt is voor de behandeling van een ziekte als het middel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen opwekt als die waaraan de zieke lijdt.

In de kruidengeneeskunde gebruikte plantaardige middelen noemt men kruidengeneesmiddelen of fytotherapeutica. De definitie van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie luidt: "Geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten, in ruwe of bewerkte staat.” Fytotherapie werkt daarmee totaal anders homeopathie. Homeopathische middelen bestaan uit korreltjes of druppeltjes van stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen.

Weet wat je geeft: kruiden hebben verschillende werkingen

Ook bij het geven van kruiden is het goed om jouw paard, als er klachten zijn eerst na te laten kijken door een dierenarts. Een fytotherapeut / kruidentherapeut mag nooit een diagnose stellen!

Geef nooit zomaar kruiden aan jouw paard, sommige kruiden kan je niet voeren als jouw paard bepaalde klachten heeft die door een bepaald kruid erger kunnen worden. Het kan ook zijn dat kruiden met bepaalde medicatie niet samen gegeven kan worden of en jouw paard kan wellicht allergisch zijn voor een of meerdere inhoudsstoffen.

Toch zou ik niet zonder kruiden kunnen. Als je goed weet welke kruiden je kunt geven in welke hoeveelheid geeft de natuur je prachtigs!

Mijn kruiden top 5 voor je paard

  1. Wilg

Bij wilg denk ik meteen aan de takken waar paarden heerlijk op kunnen knabbelen. Naast een goede afwisseling in het rantsoen is de wilg voor mij een mooie pijnstiller.

Een van de inhoudsstoffen van de wilg zorgt namelijk voor een natuurlijke pijnstilling.

wilgentakken voor je paard

Als afwisseling op de gewone voeding van je paard kun je wilgentakken aanbieden: 'verstop' ze eens op onverwacht plekken om je paard uit te dagen!

  1. Framboos

Rode frambozen, bij rode kruiden denk ik vaak aan de kleur van bloed. Laat dat nu net een van de meest werkzame gebieden van de framboos zijn, het bloed.

Ik gebruik de framboos als bloedzuiveraar, vaak wel in een mix met wat andere kruiden. Verder wordt hij vaak tijdens bevallingen ingezet om de weeën beter te laten verlopen en het bloedverlies te verminderen.

  1. Paardenbloem

Zoek je een vitaminen bom? Zoek dan niet verder, de paardenbloem gaat je hierbij helpen!

De paardenbloem zit bomvol belangrijke vitaminen en mineralen. Super om te geven na bijvoorbeeld een reinigingskuur.

Daarnaast kan hij de spijsvertering van jouw paard ondersteunen. Je moet hierbij vooral denken aan lever gerelateerde problemen.

paardenbloem gezond voor je paard

  1. Kamille

De kamille is echt onmisbaar in jouw EHBO kit! Naast dat ik hem zelf gebruik als ik buikpijn heb of mezelf opgeblazen voel, geef ik het om diezelfde redenen ook aan mijn paarden.

Waarom ik de kamille zo prachtig vind werken is omdat ze als het ware een slijmlaagje om jouw slijmvliezen vormt. Dit doet ze niet alleen in de mond (waar je haar misschien ook van kent) maar ze doet dit ook in de maag en darmen. Paarden met zweren hebben vaak baat bij ondersteuning met kamille (thee).

mijn kruiden top 5 voor je paard: kamille

  1. Brandnetel

Met stip op nummer 1: de brandnetel. Ondanks zijn stekels ben ik in gedroogde vorm enorm fan van deze plant. Ik voer hem vooral in het voorjaar en het najaar omdat het een enorm krachtige reiniger is.

Wist je dat brandnetel naast een zuiveraar ook goed is tegen hooikoorts? Deze plant bevat natuurlijke histamine. Uiteraard moet je er niet teveel tegelijk van geven, dit kan voor verergering van klachten zorgen.

Niet zomaar zelf gaan mengen

De kruiden uit mijn kruiden top  5 voor je paard zijn redelijk algemeen in te zetten. Wil je je paard bij een gezondheidsprobleem ondersteunen met kruiden? Tenzij je zelf een kruidendeskundige bent en precies weet welke hoeveelheden en doseringen je moet hanteren, adviseren we je om eerst een fytotherapeut of natuurgeneeskundige te raadplegen en niet zomaar zelf aan het mengen te gaan.

Er zijn goed inzetbare, uitgebalanceerde pure kruidensupplementen te koop voor je paard, bijvoorbeeld van Hilton Herbs.

Hilton Herbs fytotherapie kruidengeneeskunde voor je paard

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Cynthia Muller

Holistisch adviseur voor mens en paard & Cranio-sacraal therapeut i.o.
Blogs | CynthiaMuller.nl

Comments

  1. Ik ben op je website terecht gekomen na wat zoeken over planten, kruiden voor mijn pony.
    We mogen naast ons stalletje een strookje gebruiken voor bloemen ofz.
    Dus dacht ik ga voor een struiken, kruidentuintje voor mijn shetlander, gelukkig kon ik op jou website vinden wat ze wel mogen en niet alleen maar wat ze niet mogen :-)

    Dank je wel

Leave a Comment