Paardenplant bomen in je paardenwei

Boompje groot, plantertje dood? Plezier van een paardenboom

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske Metz7 Comments

In mijn vorige blog heb ik het een en ander geschreven over het aanleggen van paardenplantentuintjes op kleine schaal. Met heel weinig moeite tover je zo in een handomdraai groene gezondheid op het bord van je paard.
Wie wat meer ruimte tot zijn beschikking heeft kan zichzelf en zijn paard echter ook het plezier en de gezondheid van paardenbomen gunnen! Want wat mij betreft verdient ieder paard zijn eigen boom…
Ook het toepassen van bomen voor paarden is helemaal niet moeilijk als je weet waar je rekening mee kan houden. Een blog over het plezier dat je van een paardenboom kan hebben.

Waarom bomen voor paarden?

Om te beginnen: na de afgelopen twee zomers zal het niemand ontgaan zijn dat er met die hitte al snel te weinig schaduw voor handen was … Waar kan jouw paard terecht op het heetst van de dag? Die van mij staan het liefst te doezelen in de schaduw van een wat grotere boomgroep, beschermd tegen de felle zon, en af en toe een blaadje etend.

Plezier van een paardenboom: schaduw in de zomer

De beste schaduw

De beste want koelste schaduw komt van een boom; doordat deze vocht verdampt is het in de schaduw van een grote boom, zeker in combinatie met een briesje, heerlijk vertoeven. Paarden hebben in de zomer daarom extra plezier van een paardenboom.

Bomen kleden bovendien je tuin of erf mooi aan, en kunnen als je ze strategisch plant de wind breken of lelijke bouwwerkjes of buurhuizen aan het zicht onttrekken.

Minstens zo belangrijk is natuurlijk het gezondheid bevorderende aspect dat bomen kunnen hebben als onderdeel van een plant(p)aardig plantsoen! Iedere boomsoort heeft namelijk zijn eigen samenstelling aan vitaminen en mineralen, en ieder paard heeft zijn favoriete boomsoorten. Mijn paard eet bijvoorbeeld graag moerbei en wilgen. Niet te vergeten: bladeren en twijgen zijn vezelrijk.

knotwilgen: plezier van een paardenboom

Knotwilgen zijn echte paardenbomen

Waar plant ik een boom of boomgroep?

Je hebt al snel meer ruimte dan je denkt! Door een hoek of buitenste strook van je weiland af te zetten met draad ontstaat er al snel ruimte voor een groepje met bomen. Door het afzetten voorkom ik dat de paarden aan de stam knagen of op de wortels gaan staan; dat is echt funest! Bereid je aanplant dus goed voor.

plezier van je paardenboom: bescherming

Bescherming om je paardenboom

Kies de plek zo dat de bomen gunstig staan voor schaduwvorming of bijvoorbeeld als windvang.

Erg mooi en functioneel is het aanplanten van een boomgroep of bosje in je weiland. Ik heb voorbeeld in Engeland groepen lindes in het weiland zien staan, met daaromheen een houten hekwerk. Prachtig! De paarden kunnen op termijn van de onderste en buitenste takken eten en langzaamaan van de schaduw gaan genieten.

Welke bomen kun je aanplanten?

Er zijn heel wat bomen die graag door paarden gegeten worden. Geschikte en tamelijk snelgroeiende bomen voor paarden zijn bijvoorbeeld linde, els, berk, wilg en iep. Ik heb er voor mijn paarden verschillende soorten van aangeplant, om te kijken welke favoriet zijn. Dat verschilt per paard!

Knotbomen

Sommige boomsoorten laten zich goed snoeien of knotten. Van nature worden deze soorten misschien te groot voor je tuin, maar juist doordat je ze af en toe snoeit blijven ze op de gewenste hoogte.  De gesnoeide takken geef je natuurlijk aan je paard!

Wilgen en rozenbottels voor je paard

Knotwilgen tussen de rozenbottels

Zelf heb ik heel wat wilgensoorten en moerbeien aangeplant die ik als knotboom gebruik. Ook lindes kunnen goed geknot worden. De takken kun je ook ’s winters, als het blad er af is, nog knippen en voeren! Je paarden zullen een tijdje zoet zijn met het schillen van de takken.

Het beste plantseizoen

Het beste plantseizoen breekt aan als de bomen hun blad laten verliezen. Ze verdampen dan geen vocht meer, en drogen dus niet uit. Wel is de bodem nog relatief warm waardoor de jonge bomen nog gaan wortelschieten. Dat levert ze een flinke voorsprong op ten opzichte van het voorjaar. En wat mij betreft is er niets fijner dan in de herfst lekker buiten op het erf bezig zijn, voorbereidingen treffen voor een groen voorjaar!

Boompje groot, paardje of plantertje dood?

Dit gezegde is lang niet op alle bomen van toepassing! Door slim te kiezen en snelgroeiende bomen aan te planten kan al binnen enkele jaren schaduwvorming, beschutting tegen wind en vooral ook oogst verwacht worden. Om snel plezier van een paardenboom te krijgen heb ik zelf snelgroeiende soorten als bijvoorbeeld wilg, els, en berk aangeplant.

En door bijvoorbeeld een groepje van 5 of 10 bomen wat dichter op elkaar te planten, drijven ze elkaar de hoogte in, op zoek naar licht. Een onderlinge afstand van ongeveer 1 meter werkt goed. Die dichtere aanplant beïnvloedt dus de groeisnelheid (en vorm) van de bomen. Later kap je eventueel een aantal bomen weg.

Ook door voor een niet al te grote uitgangsmaat te kiezen kun je vaak toch sneller resultaat bewerkstellingen.

slim aanplanten van je paardenboom

Grote stappen snel thuis?

Nou nee, voor bomen geldt dat meestal niet.

Hoe ouder de boom is die je plant, hoe langzamer het aanslaan gaat. Kies dus liever wat meer bomen van een kleinere (goedkopere!) maat en maak daar een groep van. Mocht er nog een boompje uitvallen dan is bovendien niet alle moeite voor niets geweest.

Bomen horen bij het landschap; kies bomen die bij het landschap horen

Bomen horen bij het landschap, en bij paarden. Kies bij het aanplanten voor bomen die het in je omgeving van nature goed doen, dat vergroot de kans op succes.

Ga jij deze herfst of winter nog aan de slag met planten of bomen voor je paard? Samen maken we de (paarden)wereld zo een stukje groener, en lekkerder!

plezier van een paardenboom: aanplanten

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Comments

  1. Bedankt weer voor je leuke tips. Voor paarden wordt het leven steeds beter. Caroline en RJ

Leave a Comment